Burse - Fonduri mutuale

Inceput bun de saptamana pentru Petrom

06.04.2004, 00:00 26



Cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa au apartinut companiei Petrom Bucuresti cu operatiuni in valoare totala de 13,8 miliarde lei. Titlurile companiei au incheiat ziua cu o crestere de 2,3%.



Actiunile companiei petroliere au deschis sedinta la 2.150 lei/actiune si au atins pe parcursul zilei o cotatie maxima de 2.250 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a perfectat la 2.200 lei/actiune, in crestere cu 2,3% fata de cotatia precedenta. La acest pret au fost transferate in prima parte a zilei doua pachete mari , a cate 760.500 actiuni, respectiv 1 milion actiuni. Aprecierea inregistrata de Petrom s-a datorat articolelor aparute in presa centrala potrivit carora datoriile bugetare ale companiei, inclusiv penalitatile si majorarile de intarziere, au fost anulate. Potrivit acelor informatii, companiei i s-ar permite si plata esalonata a dividendelor cuvenite Ministerului Economiei si Comertului pentru anii 2000 si 2001. Petrom a precizat ieri ca discutiile cu Ministerul de Finante se refera la rezolvarea unor neclaritati legate de penalitatile de intarziere datorate de companiei la bugetul de stat. Actiunile Petrom au inregistrat pe piata ieri o lichiditate buna, volumul de actiuni transferate depasind 6,2 milioane actiuni.



Bursa in ansamblu a inceput saptamana in crestere, toti cei trei indici bursieri inregistrand aprecieri comparativ cu valorile precedente. Cea mai mare crestere a apartinut indicelui BET care a urcat cu 0,49%. Cresterea Bursei de ieri s-a realizat in conditiile in care valoarea tranzactiilor continua sa se mentina redusa, operatiunile derulate insumand 33,4 miliarde lei.



Cu exceptia actiunilor Petrom, celelalte titluri nu au fost foarte active in sedinta de ieri. Mai intens tranzactionate au fost actiunile Siretul Pascani care au inregistrat un rulaj de 3,2 miliarde lei. Pe parcursul zilei, actiunile Siretul au atins un pret maxim de 11.000 lei/actiune, dar cotatia a coborat la inchidere pana la 10.600 lei/titlu. Comparativ cu ultima sedinta a saptamanii trecute, actiunile Siretul au pierdut 0,9%.



Evolutia Bursei din ultimele zile poate sa fie considerata normala, investitorii asteptand adunarile generale pentru a vedea care sunt perspectivele aferente anului in curs pentru companiile listate la. Petrom continua sa se mentina in atentia investitorilor datorita procesului de privatizare in care este angregata compania.



Actiunile Antibiotice Iasi au deschis sedinta la 3.000 lei/actiune, cotatia atingand in prima parte a zilei o valoare maxima de 3.100 lei/actiune, la acest pret deruland-se si ultima tranzactie a zilei. Pe fondul unor tranzactii de 1,7 miliarde lei, titlurile Antibiotice au castigat 3,3%.



Consiliul de administratie al societatii Rompetrol Well Services a convocat Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor pentru data de 23 aprilie, pe ordinea de zi gasindu-se aprobarea situatiilor financiare pentru 2003, impreuna cu stabilirea bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul curent. La reuniune au dreptul sa participe toti actionarii inscrisi in Registrul Actionarilor la sfarsitul zilei de 15 aprilie.





Piata Rasdaq



Actiunile Rompetrol SA (Vega) au urcat ierila Bursa Electronica RASDAQ pana la 870 lei/actiune, iar cotatia medie a castigat 3%.



Vega este unul din principalii actionari ai Rompetrol Rafinare (Petromidia), detinand 18% din actiuni. Titlurile Petromidia vor fi cotate la Bursa de Valori Bucuresti incepand de maine, iar o parte a cumparatorilor de ieri mizeaza pe faptul ca o eventuala ascensiune a actiunilor Petromidia le va trage in sus si pe cele ale Vega. Transferurile de ieri cu actiuni Vega au insumat 858 milioane lei.



In contetul in care toate companiile tranzctionate la Categoria de Baza au inregistrat valori destul de reduse ale tranzactiilor, cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile producatorului de ulei Argus Constanta. Investitorii au preferat sa vanda, cotatia medie pierzand 8,17% fata de valoarea precedenta. Pretul maxim atins a fost de 25.250 lei/actiune, inchiderea facandu-se insa la valoarea minima de 22.500 lei/actiune. Valoarea operatiunilor a fost de 814 milioane lei.



Actiunile producatorului de obiecte sanitare din ceramica Sanex Cluj - Napoca au facut obiectul a sase tranzactii in valoarea totala de 467 milioane lei. Ultima tranzactie s-a derulat la valoarea maxima atinsa ieri, care a fost de 3.800 lei/actiune. Cotatia medie a urcat cu 2,79%. Cel mai important actionar minoritar al companiei este SIF Muntenia cu o participatie de 8,4%, Sanex trezint interesul in ultima perioada si unei alte societati de investitii financiare, SIF Oltenia, care recent a cumparat un pachet de 3% din numarul total de actiuni.



Producatorul de elemente din beton Prefabricate Vest Bucuresti a facut obiectul a doua tranzactii, ambele realizate la un maxim istoric de 32.000 lei/actiune. In aceste conditii, cotatia medie a urcat cu 23,52%. Tranzactiile au totalizat 125 milioane lei. Actionarul majoritar al companiei este societatea Vestco International, care detine 90,1% din numarul total de actiuni.



Ieri a fost raportata si incheierea unei oferte publice de preluare prin intermediul careia 69.352 actiuni ale comerciantului cu ridicata Marcom Baia Mare au fost cumparate de societatea European Drinks. Pachetul de actiuni respectiv reprezinta 17,3% din capitalul social al Marcom. Tranzactia a fost realizata la un pret de 105.000 lei/actiune, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 25.000 lei. In luna februarie, SIF Banat Crisana si-a vandut o parte din actiunile detinute in cadrul Marcom, ajungand sa mai controleze un pachet de 3,5%.