Burse - Fonduri mutuale

Investitorii aşteaptă clarificarea situaţiei politice şi rezultatele pe trim. III

Investitorii aşteaptă clarificarea situaţiei politice şi rezultatele pe trim. III

Autor: Monica Juganaru

21.10.2010, 23:55 29

Bursa a închis pe uşoară creştere, de 0,11%, după ce în timpulsesiunii indi­cele compozit al BVB a în­re­gistrat oscilaţii mixteîn jurul nivelului de referinţă, în condiţiile unui rulaj generalde aproape două ori mai redus decât lichiditatea de miercuri.

Cele mai lichide zece acţiuni de la BVB au închis ziua la preţuriîn stag­nare, iar titlurile celor cinci societăţi de in­vestiţiifinanciare (SIF) au pierdut aproape tot avansul de la jumătateaşe­dinţei, de 0,61%, şi plasau indicele BET-FI cu doar 0,04% pestereferinţă la finalul sesiunii. Variaţii uşoare au înregistrat şiacţiunile companiilor din sectorul energetic, astfel că indiceleBET-NG era în coborâre cu 0,19%.
Investitorii au realizat tranzacţii totale de 12,2 mil. lei (2,8mil. euro), sumă de aproape două ori mai redusă comparativ culichiditatea de miercuri. "Pre­zenţa la tranzacţionare foartere­du­să din ultima perioadă este cauzată de lipsa investitoriloratât instituţionali, cât şi de retail în piaţă. Motivele lipseiaces­tor investitori ar fi mai multe, printre care şi slabaprezenţă pe pieţele emer­gente a fondurilor de investiţii după«dera­pajele» economice din Gre­cia şi alte state, rezultateleeconomice slabe la nivel naţional, dar şi volumele foarte reduse detranzacţionare pe BVB, împreună cu lipsa de noi emitenţi şi noiproduse de pe Bursă", a declarat Ga­briel Morariu, broker la BTSecurities.

Totodată, Morariu consideră că problemele politice din ultimaperioadă nu fac decât să pună în aşteptare puţinii investitoriprezenţi, precum şi să înde­părteze eventualii investitoristrăini.
"Într-adevăr, lichiditatea în şedinţa de joi se menţine în tendinţasăptă­mâ­nilor anterioare, de aproximativ 2,5 mi­lioane de euro, pefondul tur­bu­lenţelor din mediul politic. Cu siguranţă mo­ţiuneade cenzură îşi pune amprenta în evoluţia Bursei, investitoriipreferând să aştepte votul Parla­men­tului pentru a avea operspectivă mai clară privind evoluţia ulterioară", spune şi TudorCernica, directorul comercial pieţe de capital din cadrul BTSecurities.
Pe de altă parte, Tudor Cernica apreciază că în afara moţiuniivizita şi raportul reprezentanţilor FMI repre­zintă alt factor deinfluenţă pentru evo­luţia ulterioară, precum şi evoluţia cursuluide schimb (în depreciere în ultima săp­tămână).
Acţiunile SIF Moldova şi BRD au fost cele mai lichide din piaţă, cuope­ra­ţiuni de 1,2 mil. lei şi respectiv 1,1 mil. lei. Ultimatranzacţie cu titluri SIF Mol­do­va a fost efectuată la 1,26 lei,preţ cu 0,79% sub referinţă, iar cotaţia ac­ţiu­ni­lor BRD a urcatcu 0,82%, la 12,3 lei.
Lichiditatea a fost susţinută şi de două transferuri speciale cuacţiunile BVB şi OMV Petrom (SNP). Astfel, un pachet de 30.000 dinacţiunile BVB a fost transferat pentru 1,16 mil. lei. Tran­zacţia aavut loc la un preţ de 38,8 lei pe unitate, cu 1,31% pestereferinţă.
Pentru acţiunile Petrom a fost înregistrată o tranzacţie specială,de 780.000 de lei, cu 2,3 mil. acţiuni, la un preţ de 0,339 lei, cu0,59% peste cotaţia de miercuri.
"O dezmorţire a Bursei ar putea urma stabilizării politice, precumşi apariţiei rezultatelor financiare pe trimestrul al III-lea. Îneventualitatea unui climat politic favorabil, precum şi a unorrezultate financiare peste aşteptări, am putea asista în următoareaperioadă atât la creşterea cotaţiilor, cât şi la mărirea volumuluide tranzacţionare", mai spun brokerii BT Securities.