Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au luat pozitii de asteptare

05.10.2005, 18:47 14

Stagnare ar fi cuvantul cel mai potrivit pentru a caracteriza sedinta bursiera de ieri, in conditiile in care cele mai multe dintre actiunile lichide au fost tranzactionate in jurul preturilor anterioare.

Chiar daca piata a inchis pe o usoara crestere, lichiditatea a fost in schimb mai redusa ca in sedinta precedenta.

Cele mai tranzactionate actiuni au continuat sa fie cele ale SIF Oltenia, dar cu un rulaj mai redus ca la inceputul saptamanii. Tranzactiile care au implicat aceste titluri au insumat aproape 4,5 milioane de lei (1,2 milioane de euro). Celelalte SIF-uri nu au realizat fiecare nici jumatate din rulajul SIF Oltenia.

Brokerii nu se asteapta la aparitia unor evolutii spectaculoase pe termen scurt, daca nu vor aparea lamuriri suplimentare din partea guvernantilor referitoare la modalitatea in care se va realiza impozitarea castigurilor de capital de anul viitor.

"Nu o sa fie schimbari majore pe piata pana nu se clarifica situatia cu impozitul pe castigurile de capital. Abia dupa aceea vor fi evolutii pozitive sau negative in functie de informatiile legate de acel impozit care vor veni de la Guvern", a comentat Valerian Ionescu, directorul de operatiuni al CA IB Securities, societatea de brokeraj a HVB Bank.

Unii brokeri nu exclud posibilitatea aparitiei unor corectii mai drastice pentru piata, in eventualitatea ca problema cu impozitul pe tranzactii bursiere va aduce unele surprize neplacute pentu investitori.

"Eu nu sunt foarte convins ca vom asista la o scadere drastica chiar daca informatiile vor fi negative, pentru ca impozitul se aplica pe profit si asta inseamna ca facem la final profit pentru a avea din ce sa fie impozitat, plus ca se impoziteaza si castigul din dobanzile la depozite bancare, care au ajuns acum la niveluri extrem de scazute. Astfel, investitorii se vor orienta practic din ce in ce mai mult spre piata de capital in cautarea unei alternative de plasament care sa continue sa le aduca randamente bune", a precizat Ionescu. El a mai spus ca un astfel de comportament din partea investitorilor a fost foarte vizibil pe parcursul lunii trecute si, de altfel, de la inceputul acestui an.

"Au fost de asemenea si investitori straini noi care au intrat pe piata. Si interesul strainilor pentru piata de la noi e in crestere. Sa nu uitam ca urmeaza sa fie listate pe piata o serie de companii mari precum Transelectrica sau Transgaz, care o sa trezeasca cu siguranta un interes ridicat din partea strainilor", a adaugat Valerian Ionescu.

Dintre actiunile cele mai lichide, singurele care au scazut ieri au fost cele ale Bancii Transilvania, care au pierdut un procent.



SIF Oltenia a mai luat 3,3% din Biofarm

SIF Oltenia a cumparat luni peste 11,9 milioane de actiuni ale producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti, pentru care a platit

4,6 milioane de lei (1,3 milioane de euro). O data cu aceasta achizitie,

SIF Oltenia a ajuns sa controleze aproximativ 14% din Biofarm.



Piata RASDAQ

Dupa cresterile din prima sedinta a saptamanii actiunile societatilor de asigurare au suferit ieri pierderi importante in conditiile reducerii volumului de tranzactii.

In ansamblu, lichiditatea pietei Rasdaq a scazut mult ieri, valoarea totala a tranzactiilor fiind de numai 726.000 de lei (205.000 de euro).

Actiunile societatii Asigurarea Romaneasca Asirom au inregistrat ieri o scadere accentuata. Cotatia titlurilor Asirom a scazut cu 4%, incheind sedinta la un minim zilnic de 0,48 lei/actiune si anuland cresterea inregistrata la inceputul saptamanii. Cele zece tranzactii realizate marti cu titluri Asirom au avut o valoare totala de peste 10.000 de lei (2.800 de euro). Maximul atins ieri de pretul actiunilor Asirom a fost de 0,5 lei/actiune, egal cu ultima cotatie a sedintei anterioare.

Cotatia titlurilor societatii de asigurare reasigurare Ardaf Cluj a scazut ieri cu inca 3,3%, ultimul transfer realizandu-se la un pret de 0,295 lei/actiune. La inceputul sedintei actiunile Ardaf se tranzactionau la un pret de 0,315 lei/actiune, insa nerabdarea investitorilor care urmareau sa-si marcheze profitul a facut ca acesta sa coboare pana la un minim zilnic de 0,29 lei/actiune.

Tranzactii insemnate s-au realizat ieri cu actiunile societatii Industrializarea Laptelui Lacta din Giurgiu, valoarea totala a acestora fiind de aproape 86.000 de lei (24.200 de euro). In conditiile presiunii la cumparare pretul titlurilor Lacta a crescut treptat pe parcursul sedintei pana la 0,42 lei/actiune, dupa ce la inceputul zilei actiunile producatorului de lactate se transferau la un minim de 0,39 lei/actiune. Industrializarea Laptelui Giurgiu dispune de un capital social de 1,65 mil. lei (465.000 de euro), fiind controlata de SIF Oltenia, care detine o participatie de aproximativ 90% din actiunile companiei. In prezent capitalizarea bursiera a societatii a ajuns la 6,93 mil. lei (1,95 mil. euro).

La Categoria a II-a cele mai tranzactionate au fost titlurile operatorului portuar Comvex Constanta, cu un rulaj zilnic de 12.000 de lei (3.400 de euro). Lipsa cumparatorilor a facut ca pretul titlurilor Comvex sa scada ieri cu 2,4% in comparatie cu sedinta anterioara, ultimul transfer realizandu-se la un minim zilnic de 20,5 lei/actiune.

Lichiditatea actiunilor operatorului portuar Socep Constanta a scazut mult fata de sedintele anterioare, rulajul realizat ieri fiind de doar 41.300 de lei (11.600 de euro). Pretul titlurilor Socep isi continua evolutia in jurul valorii de 0,26 lei/actiune, atingand ieri un maxim zilnic de 0,263 lei/actiune si un minim de 0,25 lei/actiune. Ultimul transfer cu actiuni Socep s-a realizat la un pret de 0,262 lei/actiune, cu 0,76% mai mare decat in prima sedinta a saptamanii.

stelian.vezentan@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro