Burse - Fonduri mutuale

Investitorii continua sa vanda la orice pret, desi indicatorii fundamentali spun "cumpara"

27.10.2008, 18:07 106

Astfel, principalii indicatori luati in calcul in orice analiza fundamentala, respectiv PER-ul si P/BV, precum si dividend yield, au ajuns la niveluri foarte scazute, facand actiunile din ce in ce mai atractive.

PER-ul, sau price-per-earning ratio, reprezinta raportul dintre valoarea de piata a unei actiuni si profitul pe actiune inregistrat de companie. In conditii normale de piata, un nivel al PER-ului cuprins intre 10 si 17 poate fi considerat normal, in vreme ce un nivel mai mic de 10 poate sugera faptul ca actiunile societatii respective sunt subevaluate sau ca profitul emitentulului este in scadere.
De exemplu, cea mai mare societate romaneasca listata la Bursa de Valori, Petrom (SNP), are in momentul de fata un PER egal cu 3,28, in conditiile in care in decembrie anul trecut PER-ul societatii era de 15,32. In aceste conditii, o scadere de aproape cinci ori a indicatorului ne poate spune fie ca investitorii se asteapta la o scadere puternica a profitului in perioada urmatoare, fie ca actiunile sunt subevaluate.
Anul trecut Petrom a realizat un profit in valoare de circa 2,1 mld. lei, in vreme ce in primele sase luni din 2008 societatea a inregistrat un profit de 2 mld. lei. In aceste conditii, putem estima pentru anul 2008 o crestere a profitului fata de anul trecut.
Un alt exemplu este Transelectrica (TEL), societate ce activeaza in domeniul utilitatilor. Astfel, Transelectrica a inregistrat anul trecut un profit de 76 mil. lei, in vreme ce in primele sase luni din acest an societatea a realizat un profit de 145 mil. lei, aproape dublu fata de tot anul trecut. In acelasi timp, compania inregistra in decembrie 2007 un PER de 20, in vreme ce in momentul de fata raportul pret - profit pe actiune este de 7,57.
P/BV, sau price-to-book value (pret pe activ net), reprezinta raportul dintre valoarea de piata a unei companii si valoarea contabila a acesteia. Valoarea indicatorului poate fi obtinuta cel mai usor prin impartirea capitalizarii societatii la capitalurile proprii. Astfel, o societate cu un P/BV mai mic de 1 poate fi considerata atractiva, deoarece pretul platit pentru activul net este inferior valorii acestuia.
De exemplu, Petrom are in momentul de fata o capitalizare de circa 8,4 mld. lei, in vreme ce valoarea capitalurilor proprii este de circa 13,2 mld. lei. In aceste conditii, nivelul indicatorului P/BV este de 0,64, ceea ce inseamna ca pentru un leu din activul net al societatii trebuie sa platesti 0,64 lei. In decembrie anul trecut, nivelul P/BV al Petrom era de 2,28.
Pentru Transelectrica, nivelul indicatorului respectiv se situa la sfarsitul anului trecut la 1,3, in vreme ce in prezent acesta este de 0,36.
Un alt indicator ce merita luat in considerare este randamentul dividendului, acesta calculandu-se ca raport intre dividendul anual pe actiune si pretul de piata al actiunii.
De exemplu, cine cumpara actiuni Petrom la pretul de 0,132 lei, atins in sedinta de ieri, ar putea castiga in primavara 14,4% numai din dividendul brut oferit de companie, in cazul in care aceasta va plati un dividend similar celui din profitul pe 2007. Si in cazul SIF-urilor, randamentele dividendelor se apropie de 14-15%, luand in calcul nivelul dividendelor din 2007, adica mai mult decat cele mai mari dobanzi anuale platite in acest moment de banci pentru depozitele in lei.
Analistii sustin insa ca investitorii nu iau in calcul indicatorii fundamentali, din cauza panicii generale care a cuprins piata.
"In momentul de fata, cu scaderile din ultimele saptamani, investitorii care se uita la indicatori sunt din ce in ce mai putini. Presiunile de la vanzare determina investitorii care stau cu ochii pe indicatori sa nu cumpere in momentul de fata, ci sa astepte un pret mai bun. In plus, cine ia in calcul indicatorii fundamentali ia in calcul si un cost de oportunitate cat mai scazut", spune Adrian Danciu, analist la Broker Cluj.
Costul de oportunitate reprezinta diferenta dintre posibilele castiguri pe care un investitor le poate obtine prin diferite tipuri de plasamente. De exemplu, daca un investitor alege sa plaseze banii in actiuni, iar randamentul este de 10%, in vreme ce un depozit bancar ar fi oferit un randament de 14%, costul de oportunitate reprezinta plusul de castig de 4% oferit de depozitul bancar.
Analistii mai sustin ca, in ciuda evaluarilor atractive, nu exista sectoare sau companii pe Bursa care sa fie ferite de scaderile generalizate, din cauza ca atunci cand este panica in piata se vand toate actiunile, indiferent de indicatori. Pe de alta parte, ei sustin ca societatile cu indicatori de evaluare buni vor fi primele care-si vor reveni cand piata se mai linisteste.