Burse - Fonduri mutuale

Investitorii ignoră remanierile şi privesc optimişti spre bursele externe

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

02.09.2010, 23:46 35

Acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au închisşedinţa de joi cu un avans mediu de 0,77%, după trei zileconsecutive de scădere, iar cel mai important câştig a fostconsemnat de acţiunile SIF, care au urcat cu 1,88%, pe olichiditate dublă faţă de rulajul de miercuri.

Brokerii spun că remanierile din ministere au fost ignorate ieride investitori, care s-au orientat pe evoluţiile externe, înspecial cele ale pieţei americane.

Aceasta după ce miercuri zvonurile privind remanierile au condusla scăderi pe Bursă, deşi pieţele externe au avut o evoluţiepozitivă.

"Problemele politice interne nu au avut niciun impact asupraBursei. Creşterile cu până la 3% înregistrate miercuri de burseledin SUA s-au reflectat şi la noi, pentru că speculatorii seorientează în special după evoluţia indicelui Dow Jones", adeclarat Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri de la BVB,analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri mai mari cu0,98% faţă de cotaţiile de miercuri, iar acţiunile companiilor dinsectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,06% pestereferinţă.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, carereflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate,inclusiv SIF-urile, a înregistrat o creştere de 1,13%.

Rulajul total de la BVB s-a ridicat la 16,4 mil. lei (3,8 mil.euro), dublu faţă de valoarea tranzacţiilor de miercuri, de 8,08mil. lei (1,89 mil. euro).

Pe segmentul acţiunilor, titlurile BRD-Groupe Société Générale(BRD) şi SIF Oltenia (SIF5) au acoperit 43% din rulaj, cutransferuri apropiate, de 2,7 milioane de lei şi respectiv 2,6milioane de lei. Titlurile BRD au urcat cu 0,88%, la 11,4 lei peunitate, în timp ce preţul pentru o acţiune SIF Oltenia a crescutcu 1,49%, la 1,34 lei.

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-au aflat în centrulatenţiei investitorilor, care le-au urcat cu 3,4%, continuând săatingă noi maxime.

O creştere importantă au înregistrat şi acţiunile Broker Cluj(BRK), care s-au apreciat cu 2%, iar titlurile OMV Petrom (OMV) auadăugat 0,9% pe un rulaj foarte scăzut.

În topul tranzacţiilor s-au mai aflat şi titlurile AzomureşTârgu-Mureş (AZO), care au stagnat însă la nivelul de închidere deieri.

Acţiunile Cemacon Zalău (CEON) şi-au menţinut aprecierile dinultimele săptămâni, câştigând încă 2,9%. Titlurile producătoruluide materiale de construcţii înregistrează una dintre cele mai maricreşteri de pe Bursă în acest an.

Acţiunile Siretul Paşcani (SRT) au avut a doua zi de creştere,cu un avans de 6,3%, după ce pierduse anterior aproape jumătate dinvaloare după anunţul conducerii privind intrarea în insolvenţă.

Pe sectorul destinat obligaţiunillor au fost realizate douătransferuri cu obligaţiuni de stat cu scadenţa în octombrie 2012,în valoare de 3,5 milioane de lei.

Principalii indici europeni înregistrau după închiderea şedinţeide la Bucureşti scăderi nesemnificative, în timp ce piaţa americanăa deschis ziua pe creştere, principalul indice, S&P 500,consemnând un avans de 0,3%.