Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt tot mai tentati sa-si marcheze profitul

06.12.2005, 18:54 18

Inceputul de saptamana a adus corectii la Bursa, investitorii intorcandu-se mai prevazatori dupa scurta vacanta pe care piata de capital si-a luat-o la finele saptamanii trecute.

Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importanti zece emitenti de la Bursa, a pierdut ieri peste 1,6%, iar SIF-urile au inregistrat o scadere medie de 0,6%. Brokerii spun ca dupa cresterile din ultima perioada in piata nu au mai aparut noutati care sa sustina noi cresteri.

"Investitorii au revenit cu picioarele pe pamant", a declarat Nicolae Rusu, directorul general al societatii de brokeraj Orizont Vest din Oradea. "Daca se va clarifica noul Cod fiscal, investitorii vor incepe sa-si definitiveze strategiile de investitii, atat pe termen scurt cat si pe termen lung, moment in care vom vederea directia in care se va indrepta piata. Deocamdata, piata este in cautarea unui trend", a mai aratat Rusu.

Unii brokeri considera ca aceste corectii ar putea continua in urmatoarele zile, in conditiile in care unii investitori prefera sa-si marcheze profiturile acum, in lipsa unor informatii certe cu privire la adoptarea noului Cod fiscal.

"E posibil sa mai avem corectii in piata in aceasta saptamana, intrucat unii investitori au luat dintr-o data pozitii de vanzare. Pentru a fi mai linistiti, in caz ca noul Cod fiscal nu intra in vigoare pana la finele anului, o parte din investitori prefera sa vanda acum decat sa astepte pana in ultimele zile ale anului", a spus Valentin Ionescu, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Euro Invest Vision.

El mai spune ca aceste corectii sunt normale, avand in vedere cresterile spectaculoase din ultimele luni. "In acest moment nu sunt stiri noi care sa sustina noi cresteri in piata", a mai spus Ionescu.

Cele mai tranzactionate au fost, ca de obicei, bancile, SIF-urile si companiile petroliere.

Rulajul pietei RASDAQ a fost ieri de peste 3,06 milioane de lei (837.500 de euro), din care tranzactiile comune au avut o valoare totala de numai 483.000 de lei (132.200 de euro).

Cei trei indici care urmaresc evolutia societatilor cotate pe RASDAQ au suferit deprecieri modeste, de sub 1%. Cel mai tranzactionat emitent de la Categoria I a fost Brainconf Braila, ultimul transfer cu titlurile companiei de confectii efectuandu-se la un pret de 0,5 lei/actiune, in crestere cu peste 2% fata de sedinta anterioara.

Cel mai tranzacTionat emitent al sedintei de ieri de pe BVB a fost Banca Transilvania, cu un rulaj de 10,77 milioane de lei (2,94 milioane de euro) realizat insa pe fondul unei presiuni la vanzare. In aceste conditii cotatia titlurilor bancii Transilvania a incheiat sedinta la un minim zilnic de 1,24 lei/actiune, in scadere cu 3,9% fata de sedinta anterioara. Brokerii considera justificata aceasta scadere si sunt de parere ca deprecierile pot continua tinand cont de faptul ca actiunile bancii Transilvania continua sa fie supraevaluate fata de celelalte banci de pe bursa, fiind caracterizate de un PER de 32,1, calculat cu pretul la zi si profitul de pe ultimele patru trimestre.

AcTiunile producAtorului de lacuri si vopseluri Policolor Bucuresti au avut ieri o evolutie diferita de trendul general al pietei, inregistrand o apreciere de 4,6%.

Valoarea tranzactiilor realizate cu aceste titluri a fost si ea ridicata, depasind 2,7 milioane de lei (740.000 de euro), in conditiile in care lichiditatea acestor titluri este in general scazuta. "Valoarea ridicata a tranzactiilor derulate cu titlurile Policolor ar putea insemna ca cineva vrea sa-si faca o pozitie acolo. Ramane de vazut in zilele urmatoare daca exista un investitor interesat sa-si creeze o pozitie semnificativa", a aratat Valentin Ionescu. Policolor este controlta de mai multe fonduri de investitii.

AcTiunile Sinteza Oradea, companie care activeaza in industria chimica, au facut ieri obiectul a doua tranzactii speciale, in valoare de aproape 4,5 milioane de lei (1,23 milioane de euro). Tranzactiile s-au realizat la pretul de 0,247 lei/actiune, sub pretul din piata, unde acestea au inchis sedinta la 0,29 lei/actiune. Brokerii spun ca in perioada urmatoare am putea sa mai asistam la astfel de transferuri. "Maine (azi - n.r.) este ultima zi de inregistrare pentru AGA din ianuarie cand va fi ales noul Consiliu de Administratie, deci s-ar putea sa mai vedem transferuri mari cu titlurile Sinteza, in ideea ca unii dintre actionari sunt interesati sa-si consolideze pozitia", a declarat Nicolae Rusu.

Cel mai tranzacTionat emitent de pe RASDAQ a fost ieri Petrom Aviation, cu un rulaj zilnic de peste 72.000 de lei (19.700 de euro). Pretul titlurilor Petrom Aviation a urcat ieri pana la un maxim zilnic de 0,11 lei/actiune, incheind sedinta la un nivel de 0,109 lei/actiune, in crestere cu 6,8% fata de sedinta anterioara. Brokerii considera ca evolutia ascendenta a titlurilor Petrom Aviation se datoreaza si cresterii accentuate din ultima perioada a actiunilor companiei Petrom Bucuresti, principalul actionar al Petrom Aviation, cu o participatie de 49,5%. Un alt actionar important al companiei este Asociatia Salariatilor, care detine 21% din titlurile Petrom Aviation.

Pe parcursul SedinTei de ieri de pe RASDAQ s-a derulat o tranzactie speciala cu titlurile societatii de asigurare - reasigurare Astra Bucuresti. Transferul s-a realizat la un pret de 3,5 lei/actiune, mai mare cu 20,7% fata de cotatia de referinta, valoarea acestuia fiind de aproape 2,6 milioane de lei (710.000 de euro). "Astra ramane in continuare o societate interesanta, ca de altfel toate societatile ce activeaza in domeniul asigurarilor.

Pe pietele de capital dezvoltate companiile de asigurari au capitalizari mari, in timp ce la noi de abia acum incep concentrarile in acest sector", a spus Nicolae Rusu, directorul general al societatii de brokeraj Orizont Invest.