Burse - Fonduri mutuale

Investitorii vad numai maxime in fata ochilor

19.04.2004, 00:00 15



Indicele BET - C care urmareste evolutia tuturor companiilor listate la Bursa de Valori, mai putin societatile de investitii financiare, a atins vineri un maxim istoric de 1934,6 puncte, in crestere cu 39,1% de la inceputul anului.



Indicele BET - C a castigat 1,49% fata de joi, aprecierea realizandu-se in conditiile in care din 53 companii tranzactionate, 19 au incheiat ziua in crestere, in timp ce alte 20 de societati au inregistrat pierderi la nivelul cotatiilor de inchidere. Indicele BET a urcat cu 0,42%, iar BET - FI, indicile care urmareste evolutia societatile de investitii financiare (SIF), a pierdut 0,41%. Valoarea totala a tranzactiilor derulate vineri a depasit 116,4 miliarde lei.



Cele mai tranzactionate actiuni au fost din nou cele ale societatii Rompetrol Rafinare (Petromidia), cu operatiuni care au depasit 47,8 miliarde lei. Titlurile Petromidia au deschis sedinta la 650 lei/actiune, cotatia urcand pana la un maxim istoric de 690 lei/titlu. Valoarea maxima mai fusese atinsa de actiunile Rompetrol Rafinare in cadrul tranzactiilor speciale derulate cu o zi inainte. Ultima tranzactie a zilei s-a perfectat la pretul de 680 lei/actiune, in crestere cu 7,9% fata de cotatia precedenta. Cel mai mare pachet reprezentand 6.588.000 actiuni a fost transferat la pretul de 660 lei/actiune.



Actiunile SIF au incheiat saptamana cu o lichiditate in crestere, cel mai mare rulaj realizandu-l SIF Oltenia. Actiunile SIF Oltenia au fost tranzactioante vineri la un pret maxim de 3.700 lei/actiune, care reprezinta, de altfel, si cea mai ridicata valoare atinsa in ultimul an. Pretul de inchidere de 3.600 lei/actiune nu a inregistrat modificari fata de cel consemnat de sedinta de joi.



Actiunile SIF Muntenia au pierdut 2,4%, ultima tranzactie derulandu-se la pretul de 4.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 613 milioane lei. Societatea a anuntat ca valoarea activului net a scazut de la 5.171 miliarde lei la 4.276 miliarde lei din cauza inregistrarii in contabilitate in luna martie a a impozitului pe profit amanat. Muntenia este singura SIF care isi administreaza portofoliul prin intermediul unei societati specializate, Muntenia Invest.



Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti au recuperat o parte din pierderile importante inregistrate in ultima perioada, ultima sedinta a saptamanii trecute aducand o apreciere de 4,3% pantru actiunile companei. Cotatia Impact a oscilat intre 4.700 lei si 4.850 lei/actiune, ultima valoare fiind atinsa la inchidere. Transferurile au insumat 1,4 miliarde lei.



Compania Otelinox Targoviste a prezentat hotararile Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor intrunita joi, reuniune in cadrul careia au fost aprobate si situatiile financiare aferente anului trecut. Otelinox a obtinut in 2003 un profit net de 26,4 miliarde lei la o cifra de afaceri de 1.149 miliarde lei. Societatea va distribui un dividend brut de 1.188,72 lei/actiune.





Piata Rasdaq



Actiunile Bancii Carpatica au fost cele mai active titluri in ultima sedinta a Bursei Electronuice RASDAQ de saptamana trecuta, tranzactiile insumand un rulaj de 2,5 miliarde lei.



Cotatia Carpatica a oscilat in intervalul 34.000 - 35.000 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la valoarea maxima de vineri. Cursul mediu a urcat cu 0,08% fata de valoarea precedenta. Capitalizarea bursiera a bancii este de 48,7 milioane dolari, ceea ce reprezinta 2,6% din capitalizarea totala a pietei.



Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 46.000 lei si 46.500 lei/actiune, inchiderea facandu-se la pretul maxim. In aceste conditii, cotatia medie a inregistrat o apreciere de 1%. Valoarea tranzactiilor a fost de 588 milioane lei. La Categoria de Baza, cele mai tranzactionate titluri au apartinut producatorului de lactate Napolact Cluj - Napoca. Cotatia Napolact a oscilat intre 54.000 lei si 55.000 lei/actiune, ultima tranzactie derulandu-se la valoarea minima a zilei. Pe fondul unor transferuri de 773 milioane lei, cotatia medie a urcat cu 0.03%. Cel mai important actionar minoritar al companiei este Asociatia Salariatilor cu o participatie de 39,4%. Actionarul majoritar reprezentat de societatea Friesland Romania deruleaza in prezent o oferta publica de preluare a unui pachet de actiuni reprezentand 58,4% din capitalul social al Napolact, pretul oferit fiind de 55.000 lei/actiune. Friesland controleaza 40,7% din numarul total de actiuni.



Actiunile societatii de asigurare - reasigurare Ardaf Cluj - Napoca au pierdut, in medie, 1,64%, ultimul pret inregistrat de sedinta de vineri fiind de 1.200 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost redusa, operatiunile insumand 384 milioane lei. Actionarul majoritar al Ardaf este grupul Tender cu o participatie de 66,8%.



Actiunile societatii Astral Bucuresti au fost tranzactionate vineri la un maxim istoric de 2.312 lei/actiune, in crestere medie cu 24,9% fata de cotatia precedenta. Transferurile au fost insa reduse, totalizand 263 milioane lei. Cei mai importanti actionari minoritari ai companiei sunt fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell, cu participatie de 4,5%, respectiv 1,4%. Astral a inchiat anul trecut cu un profit net de 4 miliarde lei, dar nu va distribui dividende.



Pe fondul unei lichiditati reduse, actiunile Eurom Bank au inregistrat o depreciere de 21,73%. Pretul mediu la au fost tranzactionate vineri actiunile bancii a fost de 4.685 lei/actiune.