Burse - Fonduri mutuale

Investitorii vad numai roz in fata ochilor

25.10.2005, 19:11 21

Piata a continuat ieri sa creasca usor, impulsionata din nou de evolutia actiunilor SIF-urilor.

"Optimismul la care s-au derulat tranzactiile in ultima perioada ar avea ca motiv raportarile financiare la 9 luni, mai ales in conditiile in care din partea companiilor mari de pe piata, respectiv cele petroliere si bancile, se asteapta raportarea unor rezultate bune. Cu toate acestea, desi volumele pe piata au fost impresionante, cu exceptia Bancii Transilvania si a SIF-urilor, unde e o situatie speciala, nu am asistat practic la cresteri de pret. Tinand cont de acest lucru, se ridica firesc intrebarea cu privire la forta trendului. Si se mai pune intrebarea "care ar putea fi noii factori ce ar putea conduce la o crestere a pietei dupa trecerea perioadei raportarilor financiare", a comentat Adrian Zoicas -Ienciu, analist la SSIF Broker.

Actiunile Bancii Transilvania si-au continuat ieri evolutia pozitiva, inregistrand a treia sedinta consecutiva de crestere. Pretul de tranzactionare al titlurilor bancii a urcat pe parcursul sedintei pana la un maxim de 1,18 lei/actiune, inchizand sedinta la cotatia de 1,17 lei/actiune, in urcare cu 1,7% comparativ cu sedinta precedenta. De la inceputul lunii octombrie, actiunile Bancii Transilvania s-au apreciat cu 12,5%. Tranzactiile derulate ieri cu aceste titluri s-au ridicat la peste 5,2 milioane de lei (1,44 milioane de euro).

Actiunile BRD - SocGen au stagnat ieri, inchizand la pretul de 13 lei/actiune, acelasi ca si la finele sedintei de vineri. Volatilitatea acestor titluri a fost redusa, in conditiile in care cursul a fost cuprins in intervalul 13 - 13,2 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 2,75 milioane de lei (764.000 de euro).

Cea mai buna evolutie dintre banci au inregistrat-o ieri titlurile Bancii Comerciale Carpatica, cu o crestere de 3,6% pe fondul unor transferuri in valoare de 0,63 milioane de lei (175.000 de euro). Ultima cotatie pentru aceste titluri a fost de 0,58 lei/actiune.

Actiunile companiei petroliere Petrom nu au reusit nici ieri sa inregistreze cresteri, desi presiunea la vanzare existenta in ultimele doua saptamani nu s-a mai manifestat la fel de puternic. Ultima cotatie pentru titlurile Petrom a fost de 0,432 lei/actiune, dupa ce pretul urcase pe parcursul sedintei pana la 0,437 lei/actiune. Transferurile derulate pe Petrom au insumat circa 3 milioane de lei (830.000 de euro).

Titlurile Rompetrol Rafinare au inregistrat, de asemenea, o volatilitate scazuta in sedinta de ieri, pretul acestora osciland intre 0,119 lei/actiune si 0,121 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a realizat la cotatia de 0,12 lei/actiune, in coborare cu 0,8% fata de vineri.



Prunea nu mai vrea sa fie sef la Siretul

Petru Prunea, presedintele SSIF Broker, si-a inaintat demisia din functia de presedinte al consiliului de administratie al Siretul Pascani. El nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta aceasta decizie.



Patriciu a dat 1% din Petromidia

Rompetrol Financial Group, companie infiintata de Dinu Patriciu pentru a evita complicatiile privind raportarile fiscale ale The Rompetrol Group N.V Olanda, a vandut saptamana trecuta un pachet de actiuni reprezentand 0,95% din capitalul Rompetrol Rafinare (Petromidia). Tranzactia s-a realizat la 0,114 lei/actiune si a avut o valoare totala de 6,3 milioane de euro. Cumparatorii au fost mai multi investitori de pe piata. "Grupul Rompetrol a folosit aceasta metoda pentru a-si finanta activitati investitionale, foarte mari in aceasta perioada", au declarat pentru ZF reprezentantii Rompetrol. Pe de alta parte, pe 20 octombrie Rompetrol Financial Group a cumparat un pachet de peste 1,15% din capitalul Petromidia la un pret de 0,113 lei/actiune, vanzatorul fiind actionarul majoritar al Petromidia, Rompetrol Group. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la peste 7,6 milioane de euro. Stelian Vezentan



Piata RASDAQ

Actiunile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti si-au continuat cursa ascendenta, castigand pe parcursul sedintei de ieri de pe Rasdaq inca 5,47%.

Presiunea la cumparare din prima parte a sedintei a facut ca pretul titlurilor Biofarm sa ajunga foarte repede la un maxim zilnic de 0,54 lei/actiune. La acest nivel in piata au revenit si ordinele de vanzare, coborand cotatia actiunilor producatorului de medicamente pana in jurul valorii de 0,52 lei/actiune. Minimul zilei a fost inregistrat la inceputul sedintei, cand actiunile Biofarm se transferau la o cotatie de 0,5 lei/actiune. In aceste conditii pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,5275 lei/actiune, mai mare cu 5,47% fata de ultima sedinta a saptamanii trecute. Valoarea totala a transferurilor efectuate luni cu actiuni Biofarm a fost de 374.000 de lei (103.500 de euro).

Cel mai tranzactionat emitent a fost ieri compania Inscut Bucuresti, cu activitati in domeniul constructiilor. Cele 8 tranzactii realizate cu titlurile Inscut au avut o valoare totala de peste 584.500 de lei (161.700 de euro), reprezentand peste o treime din rulajul total al pietei. Pe parcursul sedintei cotatia actiunilor Inscut a oscilat intre 8 lei/actiune si 9,1 lei/actiune, incheind ziua la un nivel de 9 lei/actiune, egal cu pretul de referinta stabilit in sedinta anterioara. Compania dispune de un capital social de 9,12 milioane de lei (2,5 milioane de euro), fiind controlata de societatea Arderom LTD, parte a grupului grec Diekat. Arderom detine 79,45% din actiunile Inscut, restul capitalului social fiind in posesia investitorilor minoritari. In primul semestru Inscut a reusit sa intre pe profit dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut compania inregistrase pierderi de aproape 40.000 de lei (9.800 de euro).

La Categoria I cel mai tranzactionat emitent a fost operatorul portuar Socep Constanta, cu un rulaj de peste 35.500 de lei (9.800 de euro). Pe parcursul sedintei de ieri cotatia titlurilor Socep a oscilat intre 0,24 lei/actiune si 0,243 lei/actiune, continuand astfel trendul descendent pe care s-a inscris la inceputul lunii, cand actiunile operatorului portuar se tranzactionau la un pret de 0,265 lei/actiune. Ieri, ultimul transfer cu titluri Socep s-a efectuat la un pret de 0,242 lei/actiune, mai mic cu 0,8% fata de sedinta precedenta.

Tranzactii importante s-au realizat ieri si cu actiunile producatorului de uleiuri vegetale Argus Constanta, valoarea totala a acestora depasind 93.000 de lei (25.700 de euro). Titlurile Argus au inchis sedinta de ieri sub maximul lunar de 3,5 lei/actiune atins dupa anuntul societatii privind acordarea de actiuni gratuite, ultimul pret de tranzactionare fiind de 3,31 lei/actiune, mai mare cu 0,3% fata de sedinta anterioara. Cotatia actiunilor producatorului de uleiuri a atins pe parcursul sedintei de luni un maxim de 3,32 lei/actiune, dupa ce la inceputul zilei titlurile Argus se transferau la un pret de 3,2 lei/actiune.

andrei.chirileasa@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro ; stelian.vezentan@zf.ro