Burse - Fonduri mutuale

Iproeb: cotatia a sarit cu 50% dupa rezultate

16.05.2007, 18:03 19

Titlurile producatorului de cabluri electrice si optice Iproeb au urcat cu aproape 50% in doar doua sedinte pe fondul unor tranzactii in urcare. Piata de capital a reactionat pozitiv la raportarile financiare pe primul trimestru al anului 2007.
Profitul societatii din Bistrita a sarit in primul trimestru al acestui an de patru ori la 2,35 mil. euro (8,4 mil. lei), dupa ce anul trecut pe aceeasi perioada compania raporta un rezultat net de 0,68 mil. euro (2,44 mil. lei).
Desi rezultatele sunt peste asteptari, reprezentantii companiei sunt "mai putin optimisti" si spun ca estimeaza pentru 2007 un profit "cel putin la nivelul celui din anul trecut".
"Pentru acest an insa suntem destul de precauti si speram la o crestere moderata a afacerilor. Am prognozat un profit chiar mai redus decat cel de anul trecut, in conditiile in care pretul la materiile prime folosite de companie au crescut de la inceputul lui 2007", spune Elena Hoha, directorul economic al Iproeb.
Afacerile Iporoeb s-au dublat in primul trimestru al anului, fata de aceeasi perioada a lui 2006, valoarea acestora urcand la 14,37 mil. euro (48,59 mil. lei), fata de 7,7 mil. euro (27,39 mil. lei), cat inregistra compania anul trecut dupa primele trei luni. Iproeb si-a previzionat o crestere a afacerilor cu 12%, pana la 50 mil. euro.
"Cresterea profitului a venit pe fonul unei cresteri cu 100% a cifrei de afaceri, a noilor comenzi incheiate anul acesta si a celor ramase restante din 2006. Speram sa pastram ritmurile de crestere, dar asta depinde in mare parte de pretul la materiile prime", mai spune directorul economic de la Iproeb.
Pretul la materiile prime folosite de Iproeb s-a incadrat pe un trend ascendent in trimestrul I al lui 2007. Cuprul a inregistrat o crestere de 1,48% in aceasta parioada, iar cotatia la aluminiu a urcat cu 1,3%, conform raportului inaintat de societate catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
Ultima tranzactie pe actiunile Iproeb a adus ieri un pret de 5,25 lei/actiune, la acest nivel compania avand o capitalizare bursiera de 63 de milioane de euro.