Burse - Fonduri mutuale

La Petromidia au aparut primii vanzatori

15.04.2004, 00:00 12



Tranzactiile derulate ieri cu actiunile Rompetrol Rafinare (Petromida) au depasit 188 miliarde lei, dar spre deosebire de sedintele precedente, vanzatorii au inceput sa-si faca mai bine simtita prezenta pe piata.



Evolutia Romepetrol Rafinare a iesit din tiparul ultimelor zile, cel putin in a doua jumatate a zilei. In prima parte a sedintei toate tranzactiile s-au derulat la pretul de 670 lei/actiune, in crestere cu 13,5% fata de cotatia precedenta. In a doua parte, cursul a inceput sa inregistreze fluctuatii, pe fondul unei presiuni la vanzare, cotatia coborand pana la 600 lei/actiune. Dupa aceasta scadere, pretul si-a revenit destul de repede, atingand din nou valoarea de la deschidere. Spre finalul sedintei, vanzatorii au inceput sa fie din nou mai activi, cotatia scazand pana la valoarea de ieri care a fost de 590 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a perfectat la 600 lei/actiune, in crestere cu 1,6% fata de cotatia din ziua anterioara, inainte ca actiunile sa fie suspendate din cauza convocarii unei Adunari Gerenale. Transferurile realizate in piata au depasit 153,9 miliarde lei. Actiunile Petromidia au facut obiectul si a noua tranzactii speciale, prin intermediul carora s-a transferat un pachet total de 52 milioane de actiuni. Ultimul pret inregistrat in cadrul operatiunilor a fost de 670 lei/actiune, valoarea tranzactiilor fiind de 34,8 miliarde lei.



Brokerii considera ca era normal ca unii investitori sa-si marcheze profitul dupa ce au putut castiga 450% in ultima saptamana. Evolutia de ieri arata ca piata ajuns la un punct de echilibru, datorita aparitiei mai multor ordine de vanzare, in timp ce numarul ordinelor de cumparare continua sa se mentina ridicat. "Semnificativ in evolutia Rompetrol Rafinare (de ieri - n.red) este faptul ca nu am asistat la o cadere foarte brusca a actiunilor respective. Au continuat sa fie cumparatori si cand au fost vandute peste 100 milioane actiuni " a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction. La inchidere, volumul ordinelor de vanzare le depasea pe cele de cumparare. Rompetrol Rafinare a convocat AGA pentru data de 4 mai, la sedinta avand dreptul sa participe toti actionarii inscrisi in registrul actionarilor la sfarsitul zilei de 28 aprilie. Pe ordinea de zi se gaseste si discutarea situatiilor financiare aferente anului trecut.



La fel ca Rompetrol Rafinare, majoritateaa actiunilor cotate au continuat in prima parte a zilei tendinta puternic ascendenta, dar au incheiat ziua doar cu aprecieri minore.



Banca Transilvania a depasit pragul de 7.400 lei/actiune in jurul caruia s-au derulat tranzactiile din ultimele zile, in a doua parte a zilei cotatia atingand din nou maximul istoric de 7.450 lei/actiune. Pretul de inchidere a fost de 7.350 lei/actiune, in crestere cu 0,7% fata de valoarea precedenta. Tranzactiile au totalizat 24,1 miliarde lei.



Actiunile BRD au deschis sedinta la 24.300 lei/actiune, cotatia urcand destul de repede pana la 25.000 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a derulat la pretul de 24.500 lei/actiune, in crestere cu 0,4%. BRD va prezenta azi rezultatele financiare preliminate pe 2003.





Piata Rasdaq



Actiunile Eurom Bank au deschis ieri prima sedinta de tranzactionare pe piata RASDAQ la pretul de 6.000 lei/actiune, de sase ori mai mare decat valoarea nominala.



Cotatia actiunilor bancii, cea de-a patra listata pe piata de capital, a atins pe parcursul zilei chiar 7.500 lei/actiune. Actiunile Eurom Bank nu au trezit mod deosebit interesul investitorilor, operatiunile realizate cu aceste titluri insumand numai 16 milioane lei insa banca s-a instalat pe primul loc in clasamentul societatilor tranzactionate pe RASDAQ din punctul de vedere al capitalizarii, cu o valoare de piata de 85 milioane de dolari, adica 4,5% din capitalizarea totala a pietei.



Ieri a fost raportata incheierea unei oferte publice de preluare, prin intermediul careia un pachet de peste 72% din actiunile Begapam Timisoara au fost cumparate de Geo - Gis Sannicolau Mare. Valoarea ofertei publice a depasit 49 miliarde lei. Societatea Geo - Gis a oferit un pret de 1.482 lei/actiune pentru actiunile Begapam Timisoara, societate care activeaza in domeniul produselor de panificatie. Valoarea nominala a unei actiuni este de 1.000 de lei. Inainte de raportarea acestei tranzactii, actionarul majoritar al Begapam era persoana fizica Johann Wiener, care detinea 70,3% din numarul total de actiuni. Cel mai important actionar minoritar este APAPS cu o participatie de 2,8%. Valoarea tranzactiei a urcat operatiunile derulate ieri la Bursa Electronica Rasdaq pana la 54,1 miliarde lei.



La fel ca si in sedintele precedente, rulajul realizat in cadrul tranzactiilor comune a fost destul de redus. Acestea au insumat 4,9 miliarde, o valoare mai scazuta decat cea inregistrata in sedinta de marti, cand operatiunile depasisera 5,2 miliarde lei.



Pe piata, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale societatii Rompetrol SA (Vega). Pe parcursul zilei, cotatia VEGA a oscilat intre 810 lei si 870 lei/actiune, inchiderea facandu-se la valoarea minima. Cursul mediu de 845 lei/actiune a pierdut 1,21% fata de valoarea precedenta. Operatiunile realizate au insumat 1 miliard lei. Rompetrol SA a convocat AGA pentru data de 28 aprilie, data de referinta fiind stabilita pentru 20 aprilie.



Pe fondul unor transferuri de 918 milioane lei, actiunile producatorului de motoare electrice Ana - Imep Pitesti au pierdut, in medie, 5,58%. Cotatia medie a fost de 3.011 lei/actiune, ultima tranzactie derulandu-se la valoarea maxima de ieri care a fost de 3.100 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 918 milioane lei.



La Categoria de Baza, cele mai tranzactionate actiuni au partinut producatorului de ulei Argus Constanta cu operatiuni de 599 milioane lei. Pretul la care au fost tranzactionate actiunile a oscilat intre 21.500 lei si 22.000 lei/actiune, valoarea minima reprezentand si pretul la care s-a perfectat ultima tranzactie. Cotatia medie a inregistrat o noua scadere, pierzand 0,81% fata de valoarea anterioara.