Burse - Fonduri mutuale

Majoritatea analistilor mizeaza pe cresterea actiunilor Petrom

Majoritatea analistilor mizeaza pe cresterea actiunilor Petrom
25.02.2010, 23:00 36

Rezultatele OMV Petrom (SNP) au fost usor sub asteptarileanalistilor, in conditiile in care pierderile raportate de companiein ultimul trimestru din 2009 au fost de 171 mil. lei, iarestimarile analistilor pe T4 indicau pierderi de 50-100 mil.lei.

Cu toate acestea, majoritatea analistilor din banci si dinfirmele de brokeraj mari de pe piata locala mizeaza in continuarepe titlurile companiei petroliere, considerand ca procesul derestructurare a activitatii anuntat de Petrom la finele anuluitrecut va determina o crestere a profitabilitatii pe termen lung.Compania a intrerupt in noiembrie productia rafinariei Arpechim sia anuntat reducerea capacitatii de productie a Petrobrazi inconditiile unor marje de rafinare foarte reduse.

"Aproape ca in fiecare trimestru rezultatele Petrom au cuprinsniste cheltuieli exceptionale (one-offs) destul de mari, unele maimari decat se estima. Pe partea de EBIT (profit operational -n.red.) rezultatele au fost mai bune decat estimam datorita unuicontrol mai bun al costurilor", spune Adriana Marin, sefuldepartamentului de analiza al firmei de brokeraj UniCredit CA IBSecurities.

Ea crede ca pe termen lung restructurarea activitatii derafinare ar trebui sa creasca profitabilitatea companiei, desi anultrecut Petrom a fost nevoita sa realizeze noi provizioane aferentecosturilor de restructurare.

UniCredit are o tinta de pret de 0,37 lei pentru actiunilePetrom, cu circa 30% mai mare decat pretul actual de pe Bursa, decirca 0,28 lei/actiune.

"Pe tot anul, cred ca rezultatele Petrom sunt bune. Cred capolitica de restructurare va avea un impact pozitiv asuprarezultatelor viitoare", spune si Adrian Danciu, analist la BrokerCluj.

El crede ca o eventuala majorare de capital la Petrom nu vaafecta puternic pretul actiunilor, in conditiile in carefree-float-ul este destul de mic, iar efortul financiar va cadea inprincipal in sarcina investitorilor mari. "Atat timp cat majorarease va face sub pretul din piata, unii investitori ar putea vindeactiuni pentru a subscrie. Investitorii mari cred ca au insacapacitatea de a subscrie fara a pune presiune prea mare asuprapietei", a precizat Danciu.

Petrom a reiterat in raportul financiar ca va cauta sa-sidiversifice sursele de finantare anul acesta, dupa ce la fineleanului trecut s-a vorbit despre negocieri intre OMV si statul romanprivind o majorare de capital de circa 1 mld. euro.

Si analistii firmei de brokeraj belgiene KBC Securitiesconsidera ca o eventuala majorare de capital ar creste risculactiunilor Petrom. Ei mai spun ca o posibila crestere aredeventelor platite de Petrom din 2013 si stagnarea productiei detitei vor frana cresterea rezultatelor financiare. Chiar si inaceste conditii ei considera ca actiunile Petrom sunt subevaluatein prezent, avand un pret tinta de 0,317 lei, potrivit unui raportpublicat recent.

Printre factorii care ar putea influenta favorabil rezultateleviitoare ale Petrom se numara si liberalizarea pretului gazelornaturale, care ar putea aduce cresteri consistente la nivelulveniturilor companiei.

"Liberalizarea pretului la gaze este un factor important, insanoi suntem sceptici privind viteza cu care se va realiza aceastaaliniere la normele europene. O accelerare ar insemna cresterifoarte mari de preturi in plina criza", explica Adriana Marin.

Analistii KBC nu vad nici ei o liberalizare completa a pretuluila gaze mai devreme de cinci ani.