Burse - Fonduri mutuale

Manaila, Eldainvest: Bursa este aproape de capitulare

04.02.2009, 17:46 20

"Scaderile le gasesc absolut nejustificate, insa piata are intotdeauna dreptate. Cei care vand fie au nevoie disperata de bani, fie vad un viitor teribil de negru, alte explicatii nu gasesc. Chiar daca piata e plina de stiri negative, nu poti spune ca absolut toti investitorii reactioneaza pe baza de sentimente. Mi se pare ca piata se pregateste sa capituleze, iar daca continua sa scada acest lucru cu siguranta se va intampla", a declarat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.

Dintre societatile din sectorul bancar, cea mai mare depreciere au consemnat-o titlurile BRD, care au coborat cu 7,8% fata de nivelul de referinta, atingand un pret de 5,35 lei/actiune, minimul absolut de la listarea companiei pana in prezent.
Si titlurile Bancii Transilvania (TLV) si cele ale Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au coborat in sedinta de ieri cu 1,3% si respectiv cu 0,1%, pana la pretul de 0,78 lei/actiune si respectiv 0,095 lei/actiune. Societatile financiare de investitii au inregistrat corectii cuprinse intre 6,5%, in cazul titlurilor SIF Banat-Crisana (SIF1) si 0%, titlurile SIF Muntenia (SIF4) inchizand in stationare, la pretul de 0,46 lei/actiune.
Actiunile SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5) au pierdut in medie 5%, in timp ce actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut 1,8%, pana la nivelul de 0,375 lei/ actiune.
"Perioada pe care o trecem este prielnica pentru investitorii care intra pe termen lung. In ciuda volatilitatii extrem de ridicate a pietei, nu cred ca speculatorii sunt avantajati in aceasta perioada, riscul de a intra la cumparare este prea mare chiar si pentru ei. Cu toate acestea, pot aparea oportunitati pentru speculatori, fie pentru investitorii care vor sa-si majoreze participatia sau pentru cei care doresc sa-si retraga compania de pe piata", a adaugat Manaila.
In sectorul petrolier titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au consemnat cel mai mare declin, de 6,4%, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au pierdut putin peste 3%, atingand un pret pe actiuni de 0,158 lei.
Dintre societatile de utilitati, titlurile Transelectrica (TEL) au pierdut 2,5%, in vreme ce actiunile Transgaz (TGN) au reusit sa inchida in urcare, pana la 105,6 lei/actiune. Evolutiile negative ale companiilor energetice au redus cotatia indicelui de profil BET-NG cu 2,7%.
Spre deosebire de piata de la Bucuresti, principalele piete europene inregistrau cresteri spre finalul sedintei de ieri, cea mai mare apreciere fiind consemnata de indicele francez CAC 40, care urca cu 1,5%. Indicele german consemna o crestere de 1,4%, in vreme ce indicele britanic FTSE 100 si cel paneuropean Euro Stoxx 50 urcau fiecare cu cate 0,9%.
"Corelarea cu pietele externe este mai mult sau mai putin reala si depinde in foarte mare masura de intrarea la cumparare a investitorilor straini la noi in piata. Cum acest lucru nu se mai intampla, nu putem vorbi de o corelare cu evolutia pietelor externe. Neintrarea strainilor pe piata romaneasca se observa si din volumele scazute si in valoarea tranzactiilor desfasurate intr-o sedinta", a incheiat Manaila.
Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la putin peste 11 mil. lei (2,5 mil. euro), fiind tranzactionate doar 123 mil. titluri.