Burse - Fonduri mutuale

Mixul de date la nivel macro ţine investitorii în aşteptare

15.08.2010, 23:55 31

Bursa a scăzut nesemnificativ vineri, cu 0,18%, iar în aceastăsăptămână indicele general al pieţei BET-C a înregistrat o corecţiede 0,87%, într-o piaţă în care investitorii au fost prudenţi şi autranzacţionat volume reduse de acţiuni.

Investitorii au reacţionat la ştirile pozitive de pe plan externşi la creşterile înregistrate de bursele vest-europene şi auintrodus ordine de cumpărare la preţuri mai ridicate încă înaintede datele privind PIB-ul României. În a doua parte a şedinţeimajoritatea acţiunilor de la BVB au revenit la valori în imediataapropiere a ultimelor cotaţii de joi, după ce pieţele vest-europeneau trecut pe scădere.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost efectuate la preţuri în creştere în mediecu 0,22%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dusindicele BET-NG cu 0,47% peste referinţă. Acţiunile celor cinciSIF-uri au înregistrat variaţii mai vizibile decât media pieţeiîncă de la deschidere, când au urcat în medie cu 2,5%, în timp ceindicele general al Bursei BET-C a crescut cu 0,5%.

Punctul maxim de creştere al indicelui BET-FI a fost atins înjurul orei 11:00, când titlurile SIF-urilor aveau preţuri în mediecu 3,64% peste referinţă. La acel moment indicele general al Burseiavansa cu 0,8%.

Ulteriror, ascensiunea cotaţiilor titlurilor SIF s-a temperatuşor, iar ultimele tranzacţii au fost realizate la preţuri încreştere cu 1,69%.

Astfel, indicele extins al Bursei BET-XT, care reflectătraiectoria celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile, aavansat cu 0,49%.

Investitorii au fost prudenţi la tranzacţionare, realizândoperaţiuni de numai 10,9 mil. lei, sumă cu puţin sub rulajul dejoi, de 11,4 mil. lei (2,6 mil. euro).

Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost cele ale SIF Oltenia(SIF2), care au urcat cu 2,2% pe un rulaj de numai

2,5 mil. lei, în timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) s-auapreciat cu 1,9%.

O creştere mai importantă au consemnat-o şi acţiunile AlturSlatina, care au închis şedinţa cu un avans de 6,5%. De cealaltăparte, titlurile Aerostar Bacău (ARS) au pierdut 4,5%.

"Probabil că incertitudinile investitorilor sunt date de mixulde date micro şi macroeconomice la nivel mondial, care pe de-oparte indică o îmbunătăţire a situaţiei economice în trimestrul doiîn special la nivelul companiilor, iar altele arată că dinamica nueste suficient de puternică pentru a repune economia pe otraiectorie ascendentă previzibilă", a declarat Adrian Danciu,analist la SSIF Broker (BRK).

El a adăugat că piaţa locală s-a decuplat uşor de tendinţagenerală a burselor externe încă din şedinţele precedente, încondiţiile în care nu s-a observat o presiune la cumpărare, darnici la vânzare.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn scădere cu până la 0,5%, deşi la deschidere au avansat cu pânăla 0,7%, după ştirile privind creşterea economică înregistrată deGermania şi Franţa.

În regiune, pieţele din Bulgaria, Cehia şi Slovenia avansau cupână la 0,7%, în timp ce bursele din Polonia, Croaţia şi Ungariaerau în scădere cu cel mult 0,5%, iar piaţa din Rusia era înstagnare.