Burse - Fonduri mutuale

Mogulii de pe Bursa au facut anul trecut afaceri de 600 mil. euro

Mogulii de pe Bursa au facut anul trecut afaceri de 600 mil. euro

Click pentru imaginea marita

14.05.2008, 17:47 23

Afacerile cumulate ale celor mai mari sapte antreprenori romani de pe Bursa au crescut anul trecut cu peste 50%, de la 390 mil. euro la 590 mil. euro, potrivit unei analize realizate de ZF.
Castigurile cumulate obtinute de cele 13 companii listate pe care acestia le controleaza au crescut cu aproape 16%, la 37,5 mil. euro, iar numarul total de angajati ai acestora depaseste 11.000.
Antreprenorii romani s-a facut remarcati pe Bursa incepand de la sfarsitul lui 2006, cand companiile pe care acestia le controleaza au inceput sa creasca puternic, pe masura ce acestia au atras in actionariat investitori straini.
Evolutia spectaculoasa a actiunilor, in special in prima jumatate a lui 2007, pe fondul optimismului generat de intrarea Romaniei in UE, a facut ca valoarea participatiilor celor mai mari sapte investitori locali sa depaseasca 1,1 mld. euro. Companiile lor, multe dintre ele necunoscute pana in urma cu un an, au devenit dintr-o data vedete pe bursa RASDAQ. La aceasta au contribuit si domeniile atractive in care activeaza, cum sunt serviciile petroliere, constructiile sau industria alimentara.
Criza de pe pietele financiare internationale, inceputa in iulie 2007, a stopat insa ascensiunea acestor companii, care ajunsesera deja la niveluri de pret nesustenabile, lunile ce au urmat aducand scaderi puternice. Astfel, din iulie si pana in prezent, valoarea participatiilor acelorasi sapte investitori a scazut cu circa 700 mil. euro, la 413 mil. euro.
Dincolo de evolutia actiunilor, dictata mai ales de contextul din piata, antreprenorii locali au reusit cresteri semnificative ale afacerilor si ale profiturilor in 2007.
Ovidiu Tender, cel mai bogat om de afaceri local de pe Bursa, a obtinut anul trecut profituri totale de 15,3 mil. euro prin intermediul companiilor listate pe care le controleaza, cu aproape 80% mai mari decat in anul precedent. Afacerile totale ale companiilor lui Tender au avansat cu 20%, la 109 mil. euro.
Tender detine pachetul majoritar de actiuni al celei mai mari firme de pe RASDAQ, Prospectiuni Bucuresti (PRSN), cu o valoare de piata de
131 mil. euro. In urma cu doi ani, Prospectiuni valora pe Bursa circa
1,5 mil. euro. Cresterea valorii companiei s-a datorat atat rezultatelor financiare in crestere, cat si vanzarii unui pachet de actiuni de catre actionarul majoritar catre fonduri straine de investitii, care a crescut lichiditatea actiunilor. Prospectiuni a obtinut anul trecut un profit de 15,8 mil. euro la afaceri de peste 60 mil. euro.
Celelalte trei companii din imperiul lui Tender sunt producatorul de generatoare electrice Vulcan (VULC), Atlas Gip (ATGJ), cu operatiuni in domeniul prospectiunilor geologice, si producatorul de materiale de constructii Talc Dolomita (TALD). In total, cele patru firme ale lui Tender au peste 4.700 de salariati, iar Vulcan a anuntat ca intentioneaza sa faca in acest an inca 600 de angajari.
Valoarea participatiilor lui Tender se ridica la aproape 120 mil. euro, fata de peste 360 mil. euro la sfarsitul lui iulie 2007. La inceputul lui 2007, averea lui Tender pe Bursa nu depasea 20 mil. euro.
Cel mai mare antreprenor local de pe Bursa din punctul de vedere al cifrei de afaceri a fost anul trecut Gheorghe Calburean, care a realizat afaceri de 157 mil. euro prin intermediul celor trei companii listate pe care le controleaza, de doua ori mai mult decat in 2006.
La castiguri, companiile lui Calburean au inregistrat o crestere de aproape 70%, la 6,1 mil. euro. Cele mai importante companii ale lui Calburean sunt Dafora Medias (DAFR), cu operatiuni in sectorul forajului de petrol si gaze si in constructii, si contructorul de magistrale Condmag Brasov (COMI). Omul de afaceri din Medias si-a transferat companiile de pe RASDAQ pe Bursa de Valori pentru a le creste vizibilitatea, insa valoarea participatiilor sale s-a redus din iulie cu peste 130 mil. euro, de la 180 mil. euro la 48 mil. euro.
Topul primilor trei moguli de pe Bursa este completat de Sorin Creteanu, proprietarul companiei de constructii Comnord Bucuresti (COSC), care a obtinut anul trecut afaceri de 81,6 mil. euro, in crestere cu 42% si un profit net de 7,9 mil. euro, cu 38% mai mare. Participatiile lui Creteanu valoreaza pe Bursa circa 90 mil. euro, cu 50% mai putin decat la mijlocul anului trecut.