Burse - Fonduri mutuale

Noi cresteri pentru companiile petroliere

26.04.2004, 00:00 14



Actiunile Petrom Bucuresti s-au mentinut pe un trend ascendent si vineri ultima sedinta a saptamanii trecute consemnand atingerea unui nou maxim istoric de 2.500 lei/actiune, la aceasta cotatie derulandu-se majoritatea tranzactiilor.



Actiunile Petrom au deschis sedinta direct la pretul maxim, iar cotatia nu a coborat pe parcursul zilei sub pretul de 2.450 lei/actiune, valoarea maxima din sedinta precedenta. Pe fondul unor tranzactii de 25,1miliarde lei, cotatia Petrom a castigat 2%.



Cel mai mare rulaj in ultima sedinta a saptamanii trecute l-a realizat Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia), cu operatiuni de 25,1 miliarde lei. Imediat dupa deschidere, cotatia Petromdia a urcat pana la un un nou maxim istoric de 740 lei/actiune, pretul coborand insa repede pana la valoarea minima a zilei care a fost de 720 lei/actiune. Ultima tranzactie s-au derulat la pretul de deschidere de 730 lei/actiune, in aceste conditii Petromidia inregastrand o apreciere de 2,8% fata de cotatia precedenta.



Actiunile BRD au revenit in atentia cumparatorilor, cotatia bancii castigand 4,9% la inchiderea sedintei de vineri. Actiunile BRD au fost cotate la deschidere la 22.800 lei/actiune, cotatia atingand in prima parte a zilei o valoare minima de 22.600 lei/actiune. In a doua parte, pe fondul unei presiuni la cumparare, cotatia a intrat pe un trend ascendent, concretizat prin atingerea la inchidere a unui pret maxim de 23.600 lei/actiune. Operatiunile au insumat 11,5 miliarde lei.



Pe fondul unor tranzactii de 1,5 miliarde lei, compania de constructii Impact Bucuresti a inregistrat o apreciere de 2,1%. Cotatia Impact a oscilat intre 4.800 lei si 4.900 lei/actiune, inchiderea facandu-se la 4.850 lei/actiune.



O apreciere importanta au inregistrat si actiunile Siretul Pascani, ultima tranzactie perfectandu-se la un pret de 10.300 lei/actiune, in crestere cu 3% fata de valoarea precedenta. Transferurile au totalizat 1 miliard lei.



Actiunile producatorului de medicamente Antibiotice Iasi realizat vineri un rulaj de valoare de 634 milioane lei. Actiunile Antibiotice au fost tranzactioante la preturi cuprinseintre 2.950 lei si 3.000 lei/actiune, inchiderea facaandu-se la valoarea maxima.



Vineri a fost derulata si o tranzactie speciala, prin intermediul careia un pachet de 1,5 milioane de actiuni ale producatorului de vopsele Policolor Bucuresti a fost transferat la pretul de 6.100 lei/actiune. Valoarea tranzactie a fost de 9,1 miliarde lei. In piata , Policolor a incheiat ziua la 6.250 lei/actiune, increstere cu 3,3%. Transferurile din piata cu actiuni Policolor au fost reduse ca marime, insumand 137 milioane de lei.



Ultima sedinta a saptamanii trecute poate fi considerata o sedina buna pentru Bursa, indicii BET si BET -C inregistrand aprecieri de 1,04%, respectiv 1,75% comparativ cu valorile precedenta.



Actiunile tuturor celor cinci societati de investitii financiare au fost oprite de la tranzactionare pentru desfasurarea AGA. Valoarea totala a tranzactiilor realizate la Bursa a depasit cu putin 93 miliarde lei.





Piata Rasdaq



Ultima sedinta derulata saptamana trecuta la Bursa Electronica Rasdaq a fost caracterizata de o lichiditate crescuta comparativ cu sedintele precedente, valoarea transferurilor fiind de 32,4 miliarde lei.



Din valoarea totala a tranzactiilor, 19,8 miliarde lei au reprezentat contravaloarea celor doua oferte publice raportate vineri. Tranzactiile comune au insumat 12,6 miliarde lei, cea mai ridicata valoare inregistrata pe parcursul saptamanii trecute.



Vineri a fost raporata incheierea unei oferte publice de preluare prin intermediul careia 326.168 actiuni ale societatii Panificatie Postavarul au fost achizitionate de fondul de investitii Broadhurst, care a oferit un pret de 54.000 lei/actiune. Valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 lei. Pachetul de actiuni transferat reprezinta 33,86% din capitalul social al Panificatie Postavarul, valoarea tranzactiei depasind 17,6 miliarde lei. Cel mai important actionar minoritar al companiei este APAPS cu o participatie de 8,1%.



Actiunile societatii Icos Ocna Sibiului au facut obiectul celei de-a doua oferte publice de preluare inchaiate vineri.Un pachet reprezentand 14,5% din numarul total de actiuni fiind achizitionat de compania Icos Trading Sibiu. Oferta publica s-a derulat la un pret de 3.500 lei/actiune, in conditiile in care valoarea nominala a unei actiuni este de 1.000 lei. Valoarea totala a tranzactiei a fost de 2,2 miliarde lei. Fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell controleaza 24,5%, respectiv 2,9% din numarul total de actiuni ale Icos Ocna Sibiului.



In cadrul tranzactiilor comune, cel mai mare rulaj l-a realizat societatea Inscut Bucuresti, cu oeratiuni de 6,4 miliarde lei. Actiunile companiei au facut obiectul a patru tranzactii, toate perfectate la un maxim istoric de 80.000 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, cotatia medie a urcat cu 23,08%. Actionarul majoritar al Inscut este compania Arderom Limited, care detine o participatie de 79,4%, iar cel mai important minoritar este SIF Muntenia cu o participatie de 6,14%.



Actiunile companiei hoteliere Olimp Estival au fost tranzactionate vineri la un nou maxim istoric de 12.000 lei/actiune, la acest pret derulandu-se si ultima tranzactie a zilei. Cursul mediu a fost de 11.932 lei/actiune, ceea ce reprezinta o apreciere de 19,3% comparativ cu valoarea precedenta. Transferurile au totalizat 1,1 miliarde lei. Cel mai important actionar minoritar al companiei este SIF Transilvania, care controleaza 39,6% din numarul total de actiuni.



Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au inregistrat vineri o apreciere medie de 7,83%, pretul maxim atins fiind de 23.000 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la 22.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 788 milioane lei.