Burse - Fonduri mutuale

Oltchim continuă raliul pe Bursă, rulaj de 250.000 de euro

Oltchim continuă raliul pe Bursă, rulaj de 250.000 de euro

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

04.04.2011, 23:40 28

SIF-urile au pierdut ieri peste 2% şi indicele general al Burseia închis ziua pe mi­nus, cu 0,8%. Numai Olt­chim continuăraliul.

"Piaţa a cunoscut evoluţii pozitive în ultima perioadă, faptce a determinat şi startul unor marcări de profit. Din acest motivscăderile pot fi catalogate cel puţin până în acest moment ca fiindnormale din punctul de vedere tehnic, o repliere pe niveluri maijoase reatrăgând atenţia speculatorilor. Pieţele externe evo­lueazăfavorabil, ceea ce nu induce un stres suplimentar pieţei autohtone,iar datele macro­economice aşteptate în cursul săp­tămânilorviitoare vor avea un rol determinant în evoluţia pieţelor deacţiuni. Volumele se menţin totuşi mici, inducând ideea uneiaşteptări, mai bine spus a unei confirmări, ceea ce va conduce la oevoluţie laterală în perioada următoare până la apariţia de noiştiri dinspre economia româ­nească", a declarat Mihai Chişu, brokerla IFB Finwest.

Potrivit brokerului, o ieşire a economiei româneşti dinrecesiune va transmite cu siguranţă un mesaj pozitiv mediuluiinvestiţional românesc, dar esenţială este o îmbunătăţire aratin­gului de ţară, fapt ce ar deschide apetitul investitorilorstrăini.

"Sunt de părere că piaţa încă nu şi-a consumat potenţialulascendent, dar după trecerea datelor de înregistrare este posibilăo corecţie mai amplă", a conchis Chişu.

Titlurile Oltchim au închis cu un plus de 15%, cel mai mareavans din piaţă, pe un rulaj de un milion de lei, iar ultimacotaţie de marţi a fost de 0,412 lei, cu 14,99% peste referinţă.Brokerii spun că avansul acestor acţiuni a fost susţinut despeculaţiile privind înce­perea procesului de privatizare acompaniei de către stat.

Cele mai lichide zece titluri, an­a­lizate de indicele BET, auînchis sesiunea de marţi la preţuri în scădere în medie cu0,78%.

Totodată, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilorcelor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprie­tatea (FP), ascăzut cu 1,89%.

Valoarea totală a tranzacţiilor realizate pe segmentul deacţiuni a fost de 27,18 milioane lei (6,5 milioane de euro), cu 30%peste rulajul de vineri, de 20,8 milioane lei (5 milioaneeuro).

Cele mai tranzacţionate au fost acţiunile FP, pe o lichiditatede 7,27 milioane lei. Ultima cotaţie de luni a fost de 0,61 lei, cu0,41% sub referinţă.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2) s-au clasatpe următoare două poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 3,4milioane lei şi, respectiv, 2,9 milioane lei. Acţiunile SIF5 auscăzut cu 2,51%, la 1,63 lei, iar titlurile SIF2 au coborât cu3,1%, la 1,44 lei.

Acţiunile BVB au făcut obiectul unei tranzacţii speciale de 1,6milioane lei. Titlurile au fost transferate la un preţ de 42,5 lei,cu 0,75% sub referinţă.

Rulaje mai mari de un milion de lei au înregistrat şi acţiunileSIF Banat Crişana (SIF1) - 2,72 milioane lei, SIFTransilvania(SIF3) - 1,19 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) -1,17 milioane lei şi SIF Muntenia (SIF4) - 1,1 milioane lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene aveauoscilaţii mixte. Astfel, piaţa de la Paris era în scădere cu 0,2%,bursa de la Frankfurt era în urcare cu 0,24, iar piaţa de la Londraavansa cu 0,39%.

De urmărit astăzi

  • Titlurile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au închis şedinţade ieri cu o apreciere de 15% şi un preţ de 0,412 lei/unitate,dublu faţă de cel din urmă cu o lună şi jumătate, pe fondul unortranzacţii mai ridicate decât de obicei în valoare de peste unmilion de lei. Combinatul chimic ar putea fi scos la privatizare destat anul viitor.

  • Acţiunile Alro Slatina (ALR), după ce Fondul Proprietatea a fostraportat vineri cu o achiziţie în valoare de circa 38.200 de lei(9.200 de euro), care a vizat 9.800 de acţiuni ale producătoruluide aluminiu. Titlurile Alro au pierdut ieri 0,9% şi au închis lanivelul de 3,885 lei/unitate.

  • Evoluţia pieţelor internaţionale după ce bursa americană adeschis ziua indecis după închiderea şedinţei de la Bursă.