Burse - Fonduri mutuale

Petrom pierde 100 mil. € în Kazahstan

Autor: Roxana Petrescu

21.10.2010, 23:59 39

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România,înregistrează rezultate dezamăgitoare în Kazahstan, ceea ce a dusla o reevaluare în minus a activelor respective cu circa 100 demilioane de euro. Această sumă se va tăia din profitul net alcompaniei din al treilea trimestru.
"Performanţa din Strasshof (Austria) şi cea a activităţilor Petromdin Kazahstan sunt sub aşteptările noastre", se arată într-unraport al OMV, acţionarul majoritar al Petrom.
Analiştii spun însă că nici insuccesul din Kazahstan nu contează,nici recenta retragere din Rusia şi nici cele 100 de milioane deeuro nu reprezintă o sumă atât de mare, rezultatele Petrom urmândsă fie foarte bune şi în al treilea trimestru al anului după ce înprimul semestru câştigul companiei a fost de peste 4 ori mai marefaţă de 2009.
"Nu are nicio importanţă. Că va fi o creştere sau nu în Kazahstanchiar nu contează. Ceea ce contează în România sunt preţulpetrolului, evoluţia dolarului şi poate pierderile pe care le vorînregistra din nou pe rafi­nare. Astea-s lucrurile care contează laPetrom", spune Daniela Mândru, senior financial analyst în cadrulAlpha Bank România.