Burse - Fonduri mutuale

Petromidia: castig de 350% in trei zile

13.04.2004, 00:00 10



O data cu revenirea la tranzactionare, actiunile Bancii Transilvania au fost printre cele mai active titluri, operatiunile derulate cu aceste actiuni insumand 20,8 miliarde lei



Actiunile Bancii Transilvania au deschis sedinta la 7.200 lei/actiune, cotatia urcand in primele trei minute de tranzactionare pana la o valoare maxima de 7.300 lei/actiune. Pretul a coborat insa repede pana la 7.250 lei/actiune, pana la inchidere cotatia variind in intervalul 7.200 - 7.250 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 7.200 lei/actiune. Saptamana trecuta, actionarii bancii au aprobat majorarea capitalului social cu 364 miliarde lei, operatiune care se va realiza atat prin capitalizarea rezervelor din profitul aferent anului trecut, cat si prin aporturi noi ale actionarilor. in cadrul primei majorari vor fi emise actiuni noi cu valoarea nominala de 1.000 lei/actiune, fiecare actionar inscris in Registrul Actionarilor la sfarsitul zilei de 21 aprilie urmand sa primeasca 0,275 actiuni pentru fiecare actiune detinuta.



Actiunile Rompetrol Rafinare au fost tranzactionate, la fel ca si in sedinta precedenta, la limita maxima admisa pentru o zi de tranzactionare. Toate tranzactiile derulate pe piata s-au perfectat la pretul de 520 lei/actiune, in crestere cu 13,5% fata de cotatia precedenta. Valoarea tranzactiilor realizate in piata a fost in scadere fata de sedintele precedente, transferurile de vineri insumand 6,3 miliarde lei. Vineri au fost derulate insa patru tranzactii speciale, fiecare cu un volum de 10 milioane actiuni, ultimul pret inregistrat in cadrul acestor transferuri fiind de 500 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactii speciale a fost de 19,6 miliarde lei, ceea ce a facut ca valoarea totala a operatiunilor de vineri cu actiuni Petromida sa fie de 25,9 miliarde lei. Tinand cont de volumul ridicat al ordinelor de continuare existent la inchidere, brokerii se asteapta ca in sedinta de azi actiunile Rompetrol Rafinare sa se tranzactioneze direct la un pret de 590 lei/actiune, in crestere cu 13,4% fata de cotatia de vineri.



Imediat dupa deschidere, pe fondul unei presiuni la vanzare, cotatia Petrom Bucuresti a coborat pana la valoarea minima de 2.050 lei/actiune. La acest pret a fost transferat un pachet de 2.247.500 actiuni. Cotatia s-a mentinut si la inchidere, titlurile Petrom pierzand 4,7%. Valoarea tranzactiilor a fost de 17,6 miliarde lei.



Azi vor reveni la tranzactionare actiunile Amonil Slobozia, compania hotarand intreruperea activitatii in perioada 1 iunie - 30 septembrie, activitatea urmand sa fie reluata la 1 octombrie, daca situatia va permite functioanrea in conditii de rentabilitate.





Piata Rasdaq



Actiunile Rompetrol SA (Vega) au fost din nou printre cele mai active titluri, de la Bursa Electronica RASDAQ cursul mediu inregistrand o apreciere de 4% fata de cotatia precedenta.



Pe fondul unei presiuni la cumparare, actiunile Vega au atins pe parcursul zilei o cotatie maxima de 840 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la un pret de 830 lei/actiune. Valoarea minima de 800 lei/actiune consemnata de ultima sedinta a saptamanii trecute coincide cu pretul maxim atins de actiunile Vega cu o zi in urma. Vineri au fost realizate aproape de doua ori mai multe tranzactii decat in sedinta precedenta, cele 65 tranzactii ale zilei totalizand 1,3 miliarde lei. Titlurile Vega continua sa fie caracterizate de o lichiditate buna, volumul actiunilor transferate vineri depasind 1,6 milioane actiuni.Listarea companiei Rompetrol Rafinare (Petromidia) la Bursa de Valori si evolutia foarte buna a actiunilor acesteia pare sa fi trezit interesul invetitorilor si pentru Rompetrol SA, care detine o aprticipatie de 18,8% in cadrul Petromidia.



Cele mai tranzactionate actiuni au apartinut producatorului de motoare electrice Ana - Imep Pitesti. Pretul a urmat un trend ascendent, concretizat prin atingerea unui nivel maxim de 3.200 lei/actiune. la aceasta cotatie s-a derulat si ultima tranzactie a zilei. Cotatia medie a urcat cu 5,8%. Valoarea tranzactiilor a fost de 2,1miliarde lei. Actionarul majoritar al companiei este societatea Ana Group, care detine o participatie de 70,4%, grupul de firme fiind controlat de omul de afaceri George Copos. Ana - Imep a obtinut anul trecut un profit net de 133,1 miliarde lei, in crestere cu 27,6% fata de profitul inreegistart in 2002. Compania isi va continua politica din ultimii ani de a a reinvesti tot profitului.



O valoare semnificativa a tranzactiilor a inregistrat si producatorul de incaltaminte Clasicor Cluj. Toate cele 11 tranzactii ale zilei s-au derulat la un maxim istoric de 2.500 lei/actiune, in crestere medie cu 25% fata de cotatia precedenta. Operatiunile au insumat doua miliarde lei. Luna trecuta, actionarul majoritar al Clasicor, compania Dacia Service Cluj Feleac si-a majorat participatia detinuta in cadrul societatii respective, ajungand sa controleze in prezent 62,5% din numarul total de actiuni. Pachetul total de 810.143 actiuni transferat vineri reprezinta 6,7% din capitalul social al Clasicor. Societatea a incheiat anul trecut cu un profit net de 5,8 miliarde lei la o cifra de faceri de 28,2 miliarde lei, dar nu va distrbui dividende.



Vineri a fost raportata mai multe oferte publice, cea mai ridicata ca valoare din acestea implicand actiunile societatii Metex Galati. Un pachet de 137.641 actiuni a fost cumparat de compania Winmarkt Bucuresti care a oferit 3.100 lei/actiune. Valoarea tranzactiei a fost de 426 milioane lei.