Burse - Fonduri mutuale

Petromidia s-a lovit de tavan

06.12.2004, 00:00 18

Actiunile Petromidia au urcat vineri dupa deschidere pana la cel mai ridicat pret la care se puteau realiza tranzactii, de 965 lei/actiune, cu 15% mai mult fata de inchidererea de joi. O reactie asemanatoare, dar de o mai mica amploare, a avut si cotatia Petrom, care a atins dupa mai putin de zece minute de tranzactionare o cotatie record de 3.200 lei/actiune.
Tranzactiile cu actiunile celor doua companii au insumat 54,9 miliarde de lei (1,4 mil. euro), peste 41% din valoarea tranzactiilor cu actiuni derulate pe Bursa. Aprecierea puternica a leului din ultimele saptamani face ca importurile de titei ale companiilor pentroliere sa fie mai ieftine in lei, ceea ce ar putea duce la o crestere a profitului din activitatea de rafinare chiar si in cazul in care preturile de pe piata interna a produselor petroliere se vor mentine constante.
Titlurile Rompetrol Rafinare au mai castigat vineri la inchidere 5,6%, fata de ziua precedenta. In schimb actiunile Petrom au fost cotate la inchidere la un pret cu 4,1% mai redus comparativ cu cel de la finele sedintei precedente.
Interesul ridicat al investitorilor pentru actiunile Petromidia se datoreaza, potrivit brokerilor, si majorarii de capital pe care compania o va derula in vederea preluarii Rompetrol Downstream. Petromidia va acorda actionarilor minoritai dreptul de preemtiune, acestia putand susbscrie la valoarea nominala de 1.000 lei/actiune. Brokerii spun ca  unii investitori au preferat sa cumpere la preturile actuale, mai jos de 1.000 de lei/actiune, pentru a evita ulterior subscrierea la un pret  mai ridicat. Actiunile Petromidia a fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu un rulaj de 40,1 miliarde de lei (peste 1 milion de euro). Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la pretul de 888 lei/actiune. In cazul Petrom, inchiderea s-a facut la 3.010 lei/actiune, valoarea tranzactiilor fiind de 14,8 miliarde de lei (387.000 euro).
De altfel, piata per ansamblu a avut o evolutie ascendenrta in prima parte a zilei.  Ulterior, unii investitori au inceput sa-si marcheze profitul, determinand aparitia unor corectii negative.
Tranzactii mai mari s-au derulat si cu actiunile bancii Transilvania, aceste titluri realizand un rulaj de 34,8 miliarde de lei (0,9 mil. euro). In sedinta de joi, cand in general toate actiunile companiilor mari crescusera, titlurile bancii Transilvania fusesera cotate in scadere. Vineri, aceste actiuni au castigat 1,9%, ultimul pret fiind de 8.050 lei/actiune.
Actiunile Impact au castigat 1,7%, ultima tranzactie derulandu-se la 6.100 lei/actiune. Operatiunile au insumat 9,7 miliarde de lei (0,2 mil. euro). Impact intentioneaza sa deruleze o noua majorare de capital, vrand sa ofere spre subscriere actiuni la un pret de 2.000 lei/titlu. In situatia in care aceasta propunere va fi aprobata de AGEA, actionarii vor putea subscrie la inceputul anului viitor.
Incepand de vineri, structura indicelui BET s-a modificat, in componenta acestuia intrand actiunile Petromidia si Impact, in locul Alro si Otelinox. Titlurile Petromidia au o pondere de 20%, egala cu cea a actiunilor Petrom, BRD si Bnca Transilvania, in timp ce ponderea Impact este de peste 6%. Indicele BET a fost singurul dintre cei trei indici care umaresc companiile de pe Bursa care a mai crescut vineri, cresterea lui fiind de 0,3%.



Oltchim estimeaza vanzari mai mari
Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea si-a revizuit previziunile privind vanzarile din acest an. Compania estimeaza ca va realiza o cifra de afaceri de 310 milioane de euro, fata de nivelul bugetat de 271 milioane de euro.Oltchim a avut in primele 11 luni ale anului vanzari de 298 milioane de euro. La sfarsitul primelor noua luni, compania realizase o cifra de afaceri de 246 mil. euro si un profit de 16 mil. euro.



Piata RASDAQ
Actiunile companiei Rompetrol SA (VEGA) au reatins pragul de 800 lei/actiune,  ultima sedinta, inainte de cea de vineri cand aceste titluri au mai fost tranzactionate la un pret cel putin egal cu acel nivel datand din luna aprilie.
La fel ca si in cazul actiunilor Rompetrol Rafinare (Petromidia) tranzactionate la Bursa de Valori, actiunile VEGA au avut o evolutie puternic ascendenta la inceputul sedintei, cand pretul a urcat pana la nivelul maxim de 800 lei/actiune. Ulterior, pana la inchidere, cursul a mai scazut, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 738 lei/actiune. Totusi, interesul in crestere al cumparatorilor pentru aceste actiuni a determinat o noua apreciere importanta a cursului. Actiunile Rompetrol SA au castigat 5,1% la nivelul pretului de inchidere. Cotatia VEGA a inregistrat o apreciere de 11% pe parcursul saptamanii trecute. Aceste actiuni au fost printre cele mai tranzactionate pe parcursul sedintei de vineri, cu un rulaj de 2,4 miliarde de lei (aproximativ 64.000 euro).
In pofida lichiditatii in crestere, actiunile VEGA nu au reusit sa le depaseasca pe cele ale operatorului portuar Socep Constanta in ceea ce priveste cele mai tranzactionate titluri de la Categoria I.  Cu actiunile Socep s-au realizat tranzactii de 7,3 miliarde de lei (192.000 euro), prin intermediul acestor operatiuni transferandu-se 0,7% din numarul total de actiuni ale companiei. Actiunile Socep au castigat vineri 2,9%, dar aceasta crestere a venit dupa scaderea de peste 3% din sedinta precedenta. Cotatia la inchidere a fost de 2.800 lei/actiune, egala cu pretul maxim la care actiunile au fost tranzactionate in ultima sedinta a saptamanii trecute.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale societatii Mecanica Ceahlau, care au avut o lichiditate foarte buna pe fondul unor tranzactii mari pe tot parcursul saptamanii trecute. Tranzactiile de vineri cu actiunile Mecanica au insumat 7,4 miliarde de lei (195.000 euro). Cea mai mare parte a actiunilor tranzactionate au facut obiectul unui  mare la inceputul sedintei. Prin aceasta s-au transferat actiuni reprezentand 4,6% din capitalul social al companiei. Realizarea acestei tranzactii la pretul minim de 151.000 lei/actiune a determinat o scadere a cursului mediu cu 13%.
Actiunile producatorului de incaltaminte Flaros Bucuresti au facut obiectul unor tranzactii importante, prin care s-a transferat un pachet total de 3,2% din numarul total de actiuni. Pe fondul unei presiuni la vanzare, actiunile au pierdut peste 10%, inchiderea facandu-se la 58.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,9 miliarde de lei (50.000 euro).
Cu actiunile Argus s-au derulat tranzactii de 2,6 miliarde de lei (70.000 euro), cursul la inchidere neinregistrand modiifcari. Ultimul pret a fost de 39.000 lei/actiune. 
catalin.ciocan@zf.ro