Burse - Fonduri mutuale

Popp ia in calcul diminuarea participatiei la Impact

Popp ia in calcul diminuarea participatiei la Impact

Presedintele Impact, Dan Ioan Popp

11.06.2007, 22:57 16

Presedintele Impact, Dan Ioan Popp, si-ar putea diminua participatia in cadrul companiei in urma majorarii de capital pe care aceasta intentioneaza sa o realizeze.
Impact a publicat vineri un raport de evaluare al Osprey Partners care indica o valoare a companiei de peste 511 milioane de euro, care a determinat cresterea actiunilor cu 15%, maximul posibil.
Popp este principalul actionar al companiei de dezvoltare imobiliara, detinand un pachet de 30,2% din actiunile Impact (simbol bursier IMP), care valoreaza pe piata peste 100 mil. euro. El ar putea insa sa-si reduca participatia in urma majorarii de capital, prin cedarea unei parti din drepturile de preferinta catre investitori straini.
"Daca voi avea oferte favorabile din partea unor ofertanti de calibru sunt dispus sa le iau in considerare", a declarat pentru ZF Dan Ioan Popp.
Reprezentantii Impact au anuntat inca din luna aprilie ca analizeaza intentia mai multor fonduri de investitii si grupuri financiare straine de a achizitiona pachete minoritare de actiuni in cadrul companiei. In prezent, fondurile straine au ajuns sa controleze circa 36% din companie.
Impact intentioneaza sa deruleze o majorare de capital prin intermediul careia sa stranga intre 60 si 80 mil. euro de la investitori. Pentru a-si pastra participatia actuala, Popp ar trebui sa subscrie intre 18 si 24 mil. euro.
Compania a propus investitorilor trei variante de majorare, care vor fi discutate in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din 6 iulie. Principalele diferente sunt in ceea ce priveste pretul, propunerile fiind de 0,85 lei/actiune, 1 leu/actiune si 1,2 lei/actiune. Actiunile Impact s-au tranzactionat vineri la pretul de 1,1 lei/actiune.
"Am propus acest ecart pentru ca nu stiam in acel moment cum va evolua piata. In final decizia va fi luata in functie de pretul din acel moment al actiunilor. Daca pretul stabilit va fi mare, unii actionari nu vor fi atrasi sau nu vor avea resurse pentru a subscrie in cadrul majorarii, ceea ce va putea permite intrarea unor actionari din exterior in companie. Aceasta este una dintre caile practicate pe pietele internationale pentru atragerea de investitori noi", a explicat Popp.
Practic, intrarea unor investitori din exterior s-ar putea realiza fie prin vanzarea drepturilor de subscriere de catre actionarii existenti, fie prin vanzarea prin oferta publica a actiunilor nesubscrise de actionari, ambele variante urmand sa fie discutate de catre actionarii Impact.
Actiunile Impact au crescut vineri cu 15%, variatia maxima admisa pe parcursul unei sedinte de tranzactionare, dupa ce compania a publicat un raport de evaluare realizat de firma de consultanta Osprey Partners, care evalueaza compania la o valoare cuprinsa intre 511 si 584 mil. euro. Inaintea publicarii raportului capitalizarea Impact era de 294 mil. euro, aceasta urcand vineri cu 40 mil. euro, pana la 334 mil. euro.
Evaluarea realizata de Osprey Partners a avut in vedere planul de afaceri al companiei pe urmatorii zece ani, avand in vedere proiectele in curs de derulare, precum si proiectele viitoare certe ale Impact.
Potrivit reprezentantilor Impact, proiectele viitoare se vor dezvolta pe 3 mil. metri patrati de teren si vor cuprinde circa 2,2 mil. metri patrati construiti, cea mai mare parte fiind cu destinatie rezidentiala.
Impact a mai publicat la inceputul lunii mai un raport al companiei de consultanta imobiliara DTZ Equinox, care evalua activele imobiliare nete ale Impact la 206,7 mil. euro. Pe baza acestei evaluari, reprezentantii Impact estimau valoarea companiei ca fiind cuprinsa intre 325 si 500 mil. euro. Publicarea acelui raport a determinat, de asemenea, o crestere cu 15% a actiunilor Impact intr-o singura zi.
In ambele cazuri, anunturile au fost facute la inceputul sedintei de tranzactionare, avand un efect imediat pe piata in cresterea actiunilor.
Impact a obtinut in primul trimestru un profit net de 2,17 mil. lei (0,64 mil. euro) de sase ori mai ridicat fata de perioada similara a anului trecut, la o cifra de afaceri de 17,3 mil. lei (5,1 mil. euro).