Burse - Fonduri mutuale

Pragul de 5% a luat doar 5 voturi la Senat

10.05.2007, 19:48 12

Senatorii au respins ieri proiectul de lege initiat de senatorul PLD Ionut Popescu, fost ministru de finante, care prevede majorarea pragului de detinere de actiuni la SIF-uri de la 1% la 5%, initiativa legislativa intrunind 5 voturi "pentru", 77 "impotriva" si 10 "abtineri".
Piata nu a reactionat ieri dupa aparitia acestor informatii, semn ca investitorii se asteptau la votul negativ al senatorilor. Indicele BET-FI a incheiat mai jos cu 1% fata de marti, intr-o zi de scadere generalizata pentru principalele companii cotate. Proiectul de lege primise raport de respingere din partea Comisiei senatoriale pentru buget finante si aviz favorabil de la Comisia juridica.
"Cei mai multi parlamentari nu au habar de ce au votat. Ei tin cont de punctul de vedere al Guvernului, iar Executivul tine cont de punctul de vedere al CNVM, care, la randul sau, tine seama de parerea sefilor SIF-urilor", a explicat Ionut Popescu votul negativ al senatorilor.
Totodata, el a subliniat ca "este rau faptul ca CNVM nu tine seama de parerea investitorilor".
Senatul este prima Camera sesizata, forul legislativ decizional in acest caz fiind Camera Deputatilor, care va avea ultimul cuvant de spus in privinta acestui proiect. Actualul prag de 1% de la SIF-uri se datoreaza tot lui Ionut Popescu, care a promovat in calitate de ministru de finante o ordonanta de urgenta prin care pragul de 0,1% din capital pe care il putea controla un investitor la o SIF, prevedere prezenta in statutul societatilor, era majorat la 1%. Ulterior Parlamentul a modificat prin lege textul ordonantei, astfel ca pragul de 1% se refera acum nu la investitorii individuali, ci la grupurile de investitori care actioneaza in mod concertat.

Popescu nu merge la Proprietatea
Senatorul Ionut Popescu a declarat ca nu va face parte din Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea, din cauza incompatibilitatii in care se afla, in conformitate cu legislatia. Un articol abrogat anul trecut privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, pentru prevenirea si sanctionarea coruptiei nu ii permite senatorului sa faca parte din conducerea fondului.