Burse - Fonduri mutuale

Razboi pe futures: Bursa pregateste derivatele pe actiuni

Razboi pe futures: Bursa pregateste derivatele pe actiuni

Stere Farmache, CEO BVB

19.09.2007, 17:41 17

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) are in plan extinderea pietei derivatelor, pana la sfarsitul anului propunandu-si sa lanseze si primele contracte futures pe actiuni, a declarat pentru ZF Adrian Manaila, membru in Consiliul de Administratie (CA) al institutiei.
BVB intra astfel serios pe segmentul derivatelor unde Bursa Financiar-Monetara si de Marfuri (BMFMS) detinea pana in acum pozitia de monopol pe piata de capital autohtona.
Cursa dintre BVB si BMFMS pe piata futures a inceput odata cu lansarea de catre BVB a primelor contracte futures pe indicele BET la sfarsitul saptamanii trecute, care ar putea fi urmata in curand de lansarea unui nou derivat, pe indicele BET-FI.
Cu numai doua zile inainte de eveniment, BMFMS a dat publicitatii un comunicat prin care anunta lansarea la 1 octombrie a opt noi instrumente derivate. Dintre acestea cinci vor avea ca suport actiuni de pe segmentul RASDAQ, o alta premiera pe piata romaneasca. Se poate vorbi astfel despre o competitie benefica intre cele doua Burse.
Bursa de la Bucuresti a inceput pregatirile pentru crearea propriei piete de instrumente derivate, dupa ce actionarii BVB si cei ai BMFMS, majoritatea societati de brokeraj, nu au reusit anul trecut sa ajunga la o intelegere in ceea ce priveste o fuziune intre cele doua Burse.
"Cele doua institutii au pornit pe drumuri separate. Nu exclud complet posibilitatea unei fuziuni pe viitor, dar sansele unei intelegeri sunt din ce in ce mai mici", spune Adrian Manaila.
Bursa din Sibiu a inceput deja negocierile cu alti operatori si se afla in discutii avansate cu Deutsche Borse, Eurex, Euronext, OMX si Bursa din Varsovia, conform reprezentantilor sai. Ei sustineau in iulie ca au primit deja doua scrisori de intentie de la bursele cu care se afla in negociere. In plus, BMFMS a cerut deja autoritatilor modificarea reglementarii prin care sa se mentina limitarea la 5%, cu exceptia unui operator, a unei alte burse.
Conducerea BMFMS nu a putut fi contactata pana la inchiderea editiei.
Brokerii vad mai multe scenarii posibile pentru viitorul celor doua institutii si apreciaza ca piata este inca mica pentru a permite dezvoltarea a doi jucatori.
"Competitia dintre burse are aspecte pozitive, cum este aparitia de noi instrumente, dar cred ca este o piata prea mica pentru doua astfel de institutii. Cred ca solutia pentru viitor va fi fie o fuziune intre cele doua, fie preluarea de catre un operator bursier mai mare", spune Adrian Ceuca, director adjunct la Broker Cluj. Societatea este cel mai activ intermediar pe piata la termen de la Sibiu, iar la Bucuresti se afla in primii zece cei mai importanti intermediari, dupa valoarea tranzactiilor.
Lansarea primelor instrumente derivate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), contractele futures pe BET, a coincis cu anuntul pregatirii unui nou instrument din aceasta clasa: contractul futures pe indicele BET-FI.
Oficialii BVB au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca noul produs a trecut deja prin Consiliul de Administratie al Bursei, iar documentatia a fost depusa la Comisia Nationala a Valorilor Moibiliare (CNVM) pentru a fi aprobata.
"Vrem sa ajungem sa fim compatibili ca numar de contracte futures cu o bursa matura. Acest lucru se va intampla cand vor fi lansate si alte instrumente de acest tip, inclusiv contractele pe BET-FI", a spus pentru ZF Stere Farmache, directorul general (CEO) al BVB.
La Bursa din Budapesta, spre exemplu, valoarea tranzactiilor pe indice reprezinta 15-20% din lichiditatea pietei. La un rulaj mediu de 15 milioane de euro pe zi, la noi acest procent s-ar traduce intr-o valoare a tranzactiilor futures de 2-3 milioane de euro zilnic.
Primele zile de tranzactionare a contractelor BET Index Futures nu au adus un entuziasm deosebit din partea investitorilor. De la lansare s-au incheiat 26 de contracte pe BET in valoare totala de aproape 80.000 de euro.
Consiliului de Administratie al BVB analizeaza si introducerea optiunilor, un instrument derivat complex, folosit in pietele de capital mature.
Optiunile dau dreptul, dar nu si obligatia, de a vinde sau de a cumpara la orice moment un anume activ financiar, activul suport al acestora.
Adrian Manaila spune ca implementarea acestui nou instrument derivat ridica anumite dificultati datorita volatilitatii cotatiilor. Acest lucru duce la stabilirea unei prime pe optiune mult mai ridicate.