Burse - Fonduri mutuale

Revenire neconvingatoare pentru SIF-uri

09.08.2005, 18:54 13

SIF-urile au dat semne de revenire in prima sedinta de tranzactionare a saptamanii, incercand sa regaseasca drumul spre cresterile spectaculoase de saptamana trecuta. Avantul lor a fost insa temperat pe final de sedinta, cresterea fiind limitata la doar 2%.

Dupa un inceput de sedinta ezitant, cumaratorii si-au facut intrarea in scena, iar actiunile celor cinci societati de investitii financiare au inceput din nou sa urce, inregistrand pe parcursul sedintei aprecieri de circa 5%. Pe final insa, presiunea s-a mutat la vanzare, anuland jumatate din castigurile din timpul zilei.

"Sedinta de tranzactionare a marcat o usoara revenire pentru SIF-uri. Evolutia actiunilor SIF indica faptul ca acestea cauta o cotatie de echilibru, tendinta fiind de stabilizare. Volatilitatea a inregistrat o usoara scadere, insa este interesant de urmarit daca variatiile vor continua sa se micsoreze sau se vor mentine la un nivel ridicat. In ceea ce priveste lichiditatea, aceasta ramane in continuare buna", a comentat Alin Brendea, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Prime Transaction.

Transferurile realizate cu titlurile SIF-urilor au reprezentat ieri doua treimi din rulajul total din piata. Cea mai tranzactionata a fost SIF Banat-Crisana, cu un rulaj de 5,1 mil. lei (1,48 mil. euro), urmata de SIF Oltenia, cu tranzactii in valoare de 5 mil. lei (1,45 mil. euro). Cele mai importante cresteri le-au inregistrat insa SIF Transilvania si SIF Muntenia, care au castigat 2,4% si respectiv 2,5%.

"Evolutia SIF-urilor pe termen mediu va fi determinata de doi factori: situatia lor financiara si interesul pentru o implicare mai activa din partea investitorilor mari in managementul SIF-urilor. Acest interes se va manifesta prin actiuni de amploare pe piata, care ar putea fi vizibile abia in urmatoarele saptamani, acestea necesitand o analiza atenta din partea investitorilor", considera Brendea.

Exceptand SIF-urile, piata pare sa fi intrat intr-o perioada de stabilizare, variatiile cotatiilor fiind din ce in ce mai scazute. "Daca ne uitam cum a crescut piata, mai intai companiile petroliere, apoi cele farmaceutice si apoi cele din sectorul financiar, se poate observa o stabilizare a preturilor in aceeasi ordine. Investitorii urmaresc in acest moment raportarile financiare si isi definesc strategia pentru perioada urmatoare", a aratat Brendea.

Actiunile Rompetrol Rafinare par sa-si fi gasit un nou prag de rezistenta la 0,1 lei/actiune, reusind sa se mentina pentru a treia zi consecutiv peste acest nivel. Pretul de tranzactionare al titlurilor Petromidia a atins ieri un maxim de 0,105 lei/actiune, inchizand sedinta la cotatia de 0,103 lei/actiune, acelasi din sedinta precedenta.

Petrom, in schimb, continua sa coboare usor, pierzand ieri inca 2,6%.

Ultima tranzactie cu titlurile companiei petroliere s-a realizat la pretul de 0,48 lei/actiune.

Cea mai spectaculoasa evolutie a zilei a venit din partea actiunilor Amonil Slobozia, care s-au apreciat ieri cu 15%.

Ultima cotatie pentru titlurile producatorului de ingrasaminte a fost de 0,069 lei/actiune.



Piata RASDAQ

Zi linistita pe piata Rasdaq, cu tranzactii totale in valoare de 1,304 milioane de lei (380.000 de euro), in scadere fata de sedinta precedenta.

La Categoria I, cele mai lichide au fost titlurile producatorului de confectii brailean Braiconf, cu un rulaj total de 63.800 de lei (18.500 de euro). Cotatia maxima, de 0,815 lei/actiune, a fost atinsa la inceputul sedintei, dupa care s-a instalat o presiune la vanzare. In aceste conditii, pretul unei actiuni Braiconf a scazut pana la un minim al zilei de 0,79 lei. Pe final, atrasi fiind de pretul relativ mic, au revenit si cumparatorii, ridicand cotatia pana la 0,8 lei/actiune, nivel ce a reprezentat si ultimul pret la care s-au realizat transferuri cu titluri Braiconf, cu 2,43% mai mic decat in sedinta de vineri.

Tranzactii importante s-au realizat si cu titlurile operatorului portuar Socep Constanta, titlurile acestora continuand perioada de scadere inceputa la sfarsitul saptamanii. Minimul zilei de ieri a fost reprezentat de 0,25 lei/actiune, nivel sub care actiunile Socep nu au incheiat nici o sedinta de tranzactionare din acest an. Spre sfarsitul zilei pe piata au aparut ordine mai importante de cumparare, ultimul pret de tranzactionare al titlurilor Socep fiind de 0,266 lei/actiune, cu 0,37% mai mic decat in sedinta precedenta. Rulajul acestor titluri a fost de aproape 50.000 de lei (14.480 de euro).

O evolutie pozitiva au avut actiunile companiei Electromagnetica Bucuresti, acestea apreciindu-se cu 15% fata de ultima zi a saptamanii trecute. Pretul de tranzactionare a oscilat intre 0,3 lei/actiune si 0,345 lei/actiune, maximul reprezentand si ultima cotatie a sedintei de ieri. Cele zece transferuri de actiuni Electromagnetica au avut o valoare totala de 7.900 de lei (2.300 de euro).

Ieri s-a realizat o tranzactie importanta cu titlurile companiei Sticloval, in urma acesteia schimbandu-si proprietarul peste 12,45% din actiunile societatii. Domeniul de activitate al Sticloval este extractia pietrisului si nisipului, principalii actionari ai acesteia fiind socitatea comerciala Chimforex, cu o participatie de 57,42%, si societatea de investitii financiare SIF Muntenia, ce detine 37,74% din actiunile Sticloval. Compania are un capital social de 2,3 milioane de lei (660.000 de euro) si este listata la Categoria Baza.

Dupa publicarea profitului realizat in primul semestru, de 2,5 ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, actiunile companiei Cocor au inceput sedinta de ieri in scadere, tranzactionandu-se la un pret de 140 lei/actiune. Si-au revenit insa pe parcurs, incheind ziua la acelasi nivel ca saptamana trecuta, 170 lei/actiune. Cu titlurile Cocor s-au realizat ieri opt tranzactii, in valoare totala de peste 68.000 de lei.

andrei.chirileasa@zf.ro ; stelian.vezentan@zf.ro