Burse - Fonduri mutuale

Scadere maxima pentru Banca Transilvania

20.04.2004, 00:00 16



Indicele BET, care urmareste cele mai importante actiuni de la Bursa a inregistrat ieri cea mai mare scadere din ultimele luni, 5% cauza principala fiind scaderea cu 15% a actiunilor Bancii Transilvania .



In prima zi dupa trecerea perioadei care identifica actionarii ce aveau dreptul sa primeasca actiuni gratuite, cotatia bancii Transilvania a inregistrat cea mai mare scadere perimisa pentru o sedinta de tranzactionare. Toate tranzactiile zilei s-au perfectat la pretul de 6.500 lei/actiune, iar dupa jumatate de ora de tranzactionare nu mai exista nici un ordin de cumparare. Pana la inchidere, actiunile bancii au mai facut obiectul catorva tranzactii realizate la acelasi pret de 6.500 lei/actiune. Lipsa cumparatorilor de pe piata a facut ca valoarea tranzactiilor cu actiunile sa fie neobisnuit de mica: 211 milioane de lei. Dupa evolutia de ieri a actiunilor, brokerii spun ca scaderea va continua si astazi. Banca va acorda 27,5 actiuni gratuite pentru fiecare 100 de actiuni detinute.



Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au incheiat ziua la o cotatie de 23.100 lei/actiune, in scadere cu 3,4% fata de valoarea precedenta. Pretul maxim atins ieri de actiunile BRD a fost de 23.400 lei/actiune, in timp ce cotatia minima a fost de 23.000 lei/actiune. Operatiunile realizate in piata au depasit 2,1 miliarde lei. Titlurile bancii au mai facut obiectul si unei tranzactii speciale, prin intermediul careia au fost transferate 160.000 actiuni la un pret de 23.500 lei/actiune. Valoarea acestei tranzactii a fost de 3,7 miliarde lei.



Valoarea totala a transferurilor de ieri care au implicat actiunile BRD a fost de 5,9 miliarde lei. O explicatie pentru scaderea BRD o constituie raportarea rezultatelor financiare potrivit carora banca a incheiat anul trecut cu un profit net in scadere cu 8% in termeni real fata de profitul obtinut in 2002. In acelasi timp, investitorii care cumpara actiuni BRD nu mai au dreptul sa beneficieze de dividende. Valoarea dividendului brut de 693 lei/actiune.



Cu exceptia SIF Banat - Crisana care s-a stabilizat la nivelul cotatiei de vineri, toate celelalte societati de investitii financiare au inregistrat pierderi la nivelul pretului de tranzactionare, astfel ca indicele BET-FI a pierdut ieri 1,6%. Cea mai intens tranzactionata intre SIF - uri a fost SIF Transilvania, cu operatiuni de 8,8 miliarde lei. Titlurile acesteia au pierdut 2,7%, ultimul pret inregistrat de sedinta de ieri fiind de 5.350 lei/actiune.



Actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Azomures Targu Mures si-au continuat ieri declinul si au atins cel mai redus pret din ultimele doua luni: 3.250 lei/actiune. Aceasta a fost si cotati de inchidere, cu 4,4% mai mica fata de cea anterioara. Valoarea operatiunilor cu titluri Azomures a insumat un miliard de lei.



Actiunile Rompetrol Rafinare au fost din nou vedetele Bursei, chiar daca valoarea tranzactiilor, 51 miliarde de lei, a fost mai scazuta decat in sedinta de vineri. Cotatia a urcat pana la un nou maxim istoric de 730 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 690 lei/actiune, in crestere cu 1,5% fata de valoarea precedenta.





Piata Rasdaq



Actiunile societatii Rompetrol SA (Vega) au inceput saptamana cu o scadere de 2,47% la nivelul pretului mediu pe fondul unei valori reduse a tranzactiilor.



Actiunile Vega au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 780 lei si 800 lei/actiune, ultima tranzactie derulandu-se la 790 lei/actiune, cotatia medie consemnata de sedinta de ieri. Titlurile companiei au facut obiectul a 22 transferuri, in valoare de 549 milioane lei.



Cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa Electronca RASDAQ au apartinut producatorului de ulei Argus Constanta. Actiunile au oscilat intre 20.500 lei si 21.000 lei/actiune, la cotatia maxima perfectandu-se si ultima tranzactie a zilei. Comparativ cu sedinta precedenta, cotatia medie a pierdut 1,09%. Operatiunile au insumat 1,4 miliarde lei.



Actiunile societatii Astral Bucuresti au pierdut, in medie, 15,1%, evolutia negativa venind dupa aprecierea importanta inregistrata de companie in ultima sedinta a saptamanii trecute. Cotatia Astral a oscilat intre 1.900 lei si 2.000 lei/actiune, cursul mediu fiind de 1.962 lei/actiune. La fel ca si in sedinta precedenta, valoarea tranzactilor a fost redusa, operatiunile totalizand 394 milioane lei. Profitul net al companiei de anul trecut, de 4 miliarde lei, este cu 150% mai ridicat decat cel din 2002, compania hotarand sa nu distribuie nici in acest an dividende. Fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell de tin participatii de 4,5%, respectiv 1,4%, in cadrul Astral. Actionarul majoritar este societatea Salmad Damanesti, care controleaza 75,2% din numarul total de actiuni.



Actiunile comerciantului cu amanuntul Metacom Timisoara au facut obiectul a trei tranzactii, toate realizate la un pret constant de 100.000 lei/actiune. Cotatia medie nu a inregisrat modificari fata de valoarea precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 251 milioane lei. In luna februarie, SIF Banat - Crisana si-a diminuat participatia detinuta la Metacom, ajungand sa mai controleze in prezent 4,8% din capitalul social al companiei. Principalul actionar majoritar este APAPS cu o participatie de 49,4%.



Actiunile Eurom Bank au mai pierdut 5,83%, cotatia medie inregistarta in sedinta de ieri fiind de 4.412 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a perfectat la valoarea minima de 4.400 lei/actiune. Titlurile bancii au fost caracterizate de o lichiditate redusa inca din momentul listarii pe Rasdaq de saptamana trecuta. Sedinta de ieri nu a constituit o exceptie, tranzactiile insumand 36 milioane lei. Dupa preluarea bancii Dacia Felix, anul trecut a fost primul an in care Eurom a reusit sa obtina profit, valoarea neta a acestuia fiind de 26 miliarde lei. Pentru 2004, compania intentioneaza o dublare in termeni nominali a tuturor indicatorilor economico - financiari. Lichiditatea scazuta a actiunilor Eurom poate fi explicata de structura actionariatului, in conditiile in care un singur actionar, grupul israelian Kolal, controleaza 89,4% din actiuni.