Burse - Fonduri mutuale

Sedinta agitata pe final de an

24.12.2004, 00:00 23

Ultima sedinta cu program "intreg" din acest an nu a fost tocmai una linistita. Caracterizarile brokerilor au mers de la "incercari de a scadea pretul unor actiuni"  si pana la "miscari pentru inchiderea conturilor" dupa un an plin de evenimente si de cresteri spectaculoase pe Bursa.
Sedinta de tranzactionare de azi se va incheia la ora 12,  dar brokerii nu exclud  posibilitatea unor evolutii cel putin interesante, chiar daca sedinta este mai scurta decat in mod normal. "Pot sa fie surprize chiar daca sedinta dureaza numai doua ore," a comentat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest. Brokerii spun ca este posibil ca  majoritatea actiunilor tranzactionate sa incheie sedinta de azi in crestere comparativ cu preturile de ieri. "Oricum, trendul ascendent al pietei se va relua la inceputul anului viitor." a precizat Octavian Dragolea, directorul general al societatii de brokeraj European Securities. Brokerii se asteapta in continuare sa intre din ce in ce mai multi investitori straini pe Bursa, mai ales in conditiile liberalizarii contului de capital, interesul in crestere petru piata de capital de la noi fiind din ce in mai evident. "Acesta este primul an din istoria Bursei cand de sarbatori intra bani in loc sa iasa" a spus Dragolea.
 In atentia unor investitori mari s-au aflat  ieri mai ales actiunile Bancii Transilvania. Aceste titluri si-au continuat evolutia buna din ultima perioada, atingand  un nou maxim istoric de 9.400 lei/titluri. Cu aceste actiuni s-au derulat si doua tranzactii speciale la un pret sub cotatia minima la care actiunile au fost tranzactionate in piata
Cele doua tranzactii speciale realizate cu actiunile Bancii Transilvania s-au realizat la pretul de 9.250 lei/actiune, in timp ce in piata, pretul minim a fost de 9.300 lei/actiune. Prin intermdiul celor doua tranzactii speciale  s-a transferat un pachet total de 2,2 milioane de actiuni, valoarea operatiunilor fiind de 20,8 miliarde de lei (0,5 milioane de euro). Transferurile din piata au insumat 10,6 miliarde de lei (0,2 milioane de euro), ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 9.300 lei/actiune. Actiunile bancii au inregistrat o apreciere de 0,5% fata de cotatia precedenta.
Un nou maxim au atins si actiunile SIF Oltenia, care au fost cotate la un pret record de 8.550 lei/actiune. Aceste actiuni au fost cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de 19,8 miliarde de lei (523.000 euro). Actiunile SIF au castigat in medie 1,7%, indicele BET - FI care urmareste evolutia acestor companii atingand un nou maxim istoric. Cresterea acestui indice de la inceputul acestui an este de 114%. Ceilalti doi indici au incheiat sedinta cu scaderi usoare.
O lichiditate in crestere si o apreciere destul de importanta de pret au inregistrat actiunile Azomures. Pe fondul unor transferuri de 12,1 miliarde de lei ( 318.000 euro), titurile Azomures au castigat 3,1%. Pretul la inchidere a fost de 3.950 lei/actiune.
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au facut obiectul unor transferuri de 12,8 miliarde de lei (338.000 euro). Ultima tranzactie s-a realizat la 920 lei/actiune, pret cu 0,1% mai redus fata de cel de miercuri.



Piata RASDAQ
O mare parte din tranzactiile de ieri de pe Rasdaq, s-au derulat cu tilurile producatorului de obiecte sanitare din ceramica Sanex Cluj-Napoca. Prin 7 tranzactii in valoare de 17 miliarde de lei( 447.000 de euro), adica 37,8% din valoarea totala a tranzactiilor comune, s-a transferat 1,4% din capitalul social al companiei. Cea mai mare parte a actiunilor au fost tranzactionate prin doua operatiuni, de 1,7 milioane actiuni respectiv 0,96 milioane actiuni, ambele efectuate la pretul de 6.300 lei/actiune, care a fost de altfel si pretul la inchidere.
Titlurile Sanex au inregistrat ieri o crestere usoara de 0,8%, iar in ultimele 3 luni o apreciere de aproape 60%.
Sanex Cluj-Napoca este detinuta, in mod indirect, de grupul austriac Lasselberger, prin vehiculul de investitii Goodison Holdings, care are 67,46% din actiunile companiei. Pe fondul interesului manifestat de Lasselberger fata de producatorul roman, SIF Oltenia a cumparat mai multe pachete de actiuni Sanex, ajungand sa controleze in prezent 7,27% din capitalul social al companiei. Cel mai important actionar minoritar este SIF Muntenia, care detine o participatie de 8,4%.
O tranzactie speciala in valoare de 4,37 de miliarde lei (115.000 de euro) s-a derulat cu actiunile Minexfor Deva, societate care desfasoara activitati de prospectare geologica si de cartografie. Pachetul transferat ieri reprezinta
29% din capitalul social al companiei. In ultima perioada, principalul cumparator de titluri Minexfor a fost societatea Comcereal, care detine conform ultimei raportari 13% din actiuni. Principalii actionari ai Minexfor sunt Tandarau Nicolae, cu 34%, Stan Maricel, cu 24% si Gulea Mircea, cu 19% din actiuni.
Cele mai tranzactionate titluri de pe Categoria I au fost actiunile operatorului portuar Socep Constanta. Desi volumul nu s-a ridicat la nivelul sedintei anterioare,  ieri au fost tranzactionate 1,73 milioane de actiuni actiuni, in valoare totala de peste 5,5 miliarde lei (145.000 de euro). Actiunile companiei au inregistrat ieri o apreciere de aproape 1,6%. Cele mai multe actiuni tranzactionate au facut obiectul unei singure operatiuni incheiate la pretul maxim al sedintei, de 3.200 lei/actiune, care a fost de altfel si pretul la inchidere.
Operatorul portuar Romportmet Galati a fost cea mai tranzactionata societate de la Categoria a II-a. In contextul unei lichiditati bune, tranzactiile cu titlurile companiei (58 de tranzactii cu 135.000 actiuni) au realizat un rulaj de aproape 3 miliarde lei (aproape 80.000 euro). Pe fondul unor fluctuatii importante, actiunile societatii au inregistrat o scadere de 7,31%, pretul la inchidere fiind de 24.100 lei/actiune.
Actiunile Rompetrrol SA (VEGA) au castigat ieri 4,74%, in conditiile unui pret la inchidere de 3.200 lei/actiune. Tranzactiile cu titlurile acestei societati au avut ieri o valoare totala de 1 miliard lei (26.000 euro).
dan.zavoianu@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro