Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia a sarit cu 8%

23.12.2004, 00:00 19

Zi istorica pentru SIF Oltenia : actiunile companiei au atins un nou maxim istoric si au trecut pe locul doi dupa SIF Transilvania din punct de vedere al pretului pe piata.
Actiunile SIF Oltenia au revenit ieri la tranzactionare si au castigat peste 8%, atingand  si  un nou maxim istoric.  Brokerii spun ca evolutia acestor actiuni a determinat si aparitia unui eveniment istoric pe SIF - uri. "Este prima data cand actiunile SIF Oltenia s-au situat pe locul al doilea dupa SIF Transilvania din punct de vedere al pretului de pe piata" a precizat  Marcel Murgoci, director de operatiuni la societatii de brokeraj Estinvest. Actiunile SIF Oltenia au un activ net unitar mai ridicat decat cel al SIF Transilvania, multi analisti de pe piata considerand ca SIF Oltenia are si plasamente mai bune. Murgoci a mai spus ca totusi este putin probabil ca titlurile SIF Oltenia sa fie cotate la preturi peste cele ale SIF Transilvania pana la data de referinta pentru dividende de anul viitor.
 Evolutia  foarte buna de ieri a titlurilor SIF Oltenia este considerata normala de brokeri in conditiile in care aceste actiuni din cauza lipsei de la tranzactionare "pierdusera" mare parte din reluarea trendului ascendent  al SIF - urilor. Actiunile SIF Oltenia au fost cele mai tranzactionate titluri de pe piata, cu un rulaj de 40,2 miliarde de lei (peste 1 milion de euro), lichiditatea foarte buna inregistrata de aceste titluri datorandu-se tot suspendarii de la tranzactionare. S-au adunat astfel  mai multe oridine de vanzare, cererea pentru actiuni SIF in ultima perioada fiind oricum mai ridicata. "Nu a intrat pe SIF Oltenia alt tip de investitori decat cei care intra de regula pe SIF - uri" a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision. Aceste actiuni au fost cotate inca de la deschidere la un nou maxim istoric de 8.150 lei/actiune, cursul avand o evolutie in general ascendenta pe parcursul sedintei.  In a doua parte a zilei, recordul de pret a fost stabilit la 8.400 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la un pret cu 50 lei mai redus.
Actiunile SIF Transilvania au fost tranzactionate la inchidere la 9.950 lei/actiune, in scadere cu 0,5% fata de cotatia precedenta. Operatiunile derulate cu aceste titluri au insumat 2 miliarde de lei (54.000 euro).
Cresteri intre SIF - uri au mai inregistrat  actiunile SIF Moldova si Muntenia. Actiunile SIF Muntenia au inregistrat cea mai  redusa apreciere din acest grup de companii in acest an, Muntenia fiind si singura SIF care a raportat rezultate la 11 luni in scadere comparativ cu perioada similara a anului precedent. "Actiunile SIF Muntenia stau cel mai prost dintre SIF - uri din toate punctele de vedere. Aprecierea de azi (ieri - n.red), desi aceasta SIF a raportat rezultate in scadere la 11 luni este posibil sa se datoreze investitorilor care considera aceste actiuni ca fiind cele mai ieftine dintre SIF - uri si spera  intr-o imbunatatire semnificatica a situatiei economico - financiare anul viitor " a comentat Murgoci.
Dupa tranzactiile speciale din sedinta precedenta, actiunile VAE Apcarom au mai facut obiectul unor tranzactii importante, de aceasta data in piata. Pe fondul une presiuni la cumpararem cotatia a castigat 9,8%. Inchiderea s-a facut la pretul maxim de 4.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 17,9 miliarde de lei (0,4 milioane de euro).



Piata RASDAQ
Actiunile producatorului de elemente din beton pentru constructii Elpreco Craiova au castigat peste 11%, lichiditatea titlurilor fiind de asemenea in crestere.
Aprecierea de pret a actiunilor Elpreco s-a datorat unui ordin de cumparare venit la finalul sedintei, care a urcat pretul pana la nivelul maxim de 470.000 lei/actiune. Pe fondul unei presiuni la vanzare, cursul actiunilor scazuse pana la un minim de 397.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor care au implicat aceste titluri a fost de 2,5 miliarde de lei (66.000 euro).
O lichiditate in crestere au avut si actiunile unei alte companii listate la Categoria a II-a a bursei RASDAQ, producatorul de incaltaminte Flaros Bucuresti. Actiunile Flaros au pierdut insa aproape 9% la nivelul cotatiei de inchidere, ultima tranzactie perfectandu-se la un pret minim de 71.000 lei/actiune. Operatiunile au insumat 2,6 miliarde de lei (68.000 euro). Actionarul majoritar al companiei este SIF Oltenia, cu o participatie de  73,3%.
Pe actiunile societatii Neptun Campina continua sa se mentina o presiune la cumparare, aceste titluri mai castigand ieri 5,2%. Noul pret record stabilit de actiunile Neptun in sedinta de ieri este de 350.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 3,2 miliarde de lei (85.000 euro).
Ieri s-a realizat  si o tranzactie speciala pe RASDAQ. Un investitor a achizitionat prin intermediul acestei operatiuni 5,9% din actiunile companiei Capitol Bucuresti, platind un pret de 50.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiei a fost de 2 miliarde de lei(52.000 euro).  Societatea Capitol este controlata de stat prin Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, care detine peste 50% din actiuni. Cel mai important actionar minoritar, cu o participatie de 20,3%, este compania Romanian Ventures, inregistrata in Statele Unite.
Cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile societatii Diham Bucuresti, tranzactiile in acest caz fiind de 6,4 miliarde de lei(167.000 euro). Pachetul total de actiuni Diham tranzactionat ieri reprezinta 20,7% din capitalul social al companiei, cea mai mare parte a actiunilor fiind transferate la pretul de 1.100 lei/actiune. La nivelul cursului mediu, aprecierea a fost de 17,3%. Societatea nu are in prezent un actionar majoritar, cel mai important actionar fiind persoana fizica Ingrid Morand, cu o detinere de 21,9%, conform ultimei raportari.
Ieri au fost raportate si partile implicate in tranzactia din urma cu cteva zile care a implicat actiunile Alum Tulcea. Vanzatorul se stia deja cine era, respectiv grupul Balli, care si-a vandut pachetul majoritar detinut la producatorul de alumina pentru 7,3 milioane de euro. Cumparatorul a fost raportat ca fiind societatea Pioche Consultants United, despre care nu exista foarte multe informatii, dar se presupune ca in "spatele" acesteia s-ar afla omul de afaceri rus Vitali Matsitski, care controleaza in Romania si societatea Alro Slatina. catalin.ciocan@zf.ro