Burse - Fonduri mutuale

SIF si Banca Transilvania au dominat o piata in scadere

03.05.2007, 19:18 15

Societatea de investitii financiare (SIF) Transilvania si Banca Transilvania au asigurat peste 85% din rulajul total al Bursei in ultima sedinta. Restul pietei a scazut in conditiile in care inidicele general a pierdut 1,1%.
SIF Transilvania a deschis in urcare cu aproape 15%, maximul permis de regulile Bursei, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute Adunarea Generala Extraordinara a aprobat dublarea capitalului social al societatii la 32,8 mil. euro (109,2 mil. lei). O mare parte a ordinelor pe acest emitent au fost introduse in pre-deschidere. La o ora de la inceputul sedintei se realizasera peste 1.000 de tranzactii cu actiunile SIF Transilvania pe fondul unei lichiditati de peste 5 mil. euro. Celelalte patru SIF au lipsit ieri de la tranzactionare, dar vor revenii in sedinta de azi.
"Ma astept ca si restul SIF sa inregistreze urcari, dar mai mici decat avantajul important pe care l-a luat SIF Transilvania. Nu ma asteptam la o astfel de urcare pe un emitent atat de lichid cum este SIF Transilvania", spune Rares Nilas, directorul BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania.
Cotatia Banca Transilvania s-a mentinut mare parte din sedinta la pragul de 1,1 lei/actiune, valoare la care a si inchis. Actiunile bancii au urcat ieri cu 1,85% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 5,6 mil. euro (18,7 mil. lei).
SIF Transilvania, singura dintre cele cinci tranzactionabila ieri, a urcat ieri cu 12,4% pe fondul unui rulaj de 14,3 mil. euro (47,9 mil. lei), peste 60% din lichiditatea intregii piete.
"Activul unitar net se imparte in acest caz la doi, ceea ce va face din SIF Transilvania o actiune scumpa in comparatie cu celelalte SIF. Este de urmarit daca SIF Transilvania va ajunge in aceeasi situatie ca si SIF Muntenia care a evoluat dupa majorarea de capital diferit de restul societatilor de investitii, inregistrand urcari mai putin spectaculoase decat restul societatilor din acest grup", spune Nilas.

Actiunile companiei din domeniul petrolier Petrom au pierdut ieri 2,7% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 0,83 milioane de euro (2,77 milioane de lei), al treilea rulaj din piata dupa cel al SIF Transilvania si Banca Transilvania. Titlurile Petrom au inregistrat in timpul sedintei scaderi chiar mai accentuate, ieri fiind prima sedinta ex-dividend, dupa ce vineri a fost ultima zi in care investitorii mai puteau achizitiona actiuni pentru a beneficia de dividendul pe anul trecut.

Titlurile Rompetrol Well Services (fostul Petros), divizia de servicii a grupului Rompetrol, au sarit ieri cu 10% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 75.000 de euro. Evolutia buna a cotatiei vine dupa ce compania a anuntat ca intentioneaza sa ofere actiuni gratuite prin capitalizarea a jumatate din profitul anului trecut care a fost de 2,82 mil. euro (9,94 mil. lei), conform unei hotarari a Adunarii Generale. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,76 lei/actiune.

Actiunile producatorului de aluminiu primar Alro Slatina au pierdut ieri 3,9% pe fondul unei valori a tranzactiilor cu putin peste 100.000 de euro. Compania si-a bugetat pentru acest an afaceri in scadere cu 5% la 741 mil. dolari si mentinerea aceluiasi profit ca si anul trecut de 135 mil. dolari. Cotatia Alro a crescut puternic la inceputul lunii trecute cand pretul aproape s-a dublat in doar o saptamana. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 7,4 lei/actiune.

Titlurile operatorului portuar Oil Terminal au pierdut ieri 4,84%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de sub 30.000 de euro. Luna trecuta actiunile Oil Terminal au sarit cu peste 72%, multi dintre investitori mizand pe un posibil rol pe care operatorul ar urma sa il joace in cadrul proiectului oleoductului Constanta - Trieste, spun brokerii. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,433 lei/actiune, dupa maximul atins luna trecuta de 0,485 lei/titlu.

Actiunile Ardaf, companie care activeaza in domeniul asigurarilor, au urcat ieri cu 5,38% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 1 milion de euro (3,4 milioane de lei). Rulajul inregistrat pe aceste titluri reprezinta 1,06% din capitalul companiei. Indicele RASDAQ-C a urcat ieri cu 0,2%, valoarea totala a tranzactiilor de pe aceasta piata fiind de 2,15 milioane de euro (7,15 milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile Ardaf s-a perfectat la un pret de 0,196 lei/actiune.