Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au agitat din nou piata

19.05.2005, 20:10 10

Declaratiile din presa ale sefului Comisiei de Buget-Finante din Senat, Varujan Vosganian, privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri la 1% pana in iunie, au determinat miscari importante pe piata SIF-urilor, care au inregistrat aprecieri semnificative.

Indicele BET-Fi, care urmareste evolutia actiunilor celor cinci societati de investitii financiare, a urcat ieri cu circa 4,6%, tranzactiile realizate cu aceste titluri, circa 160 de miliarde de lei, reprezentand aproape trei sferturi din rulajul total de pe piata.

"Aceasta crestere inregistrata de SIF-uri este legata de zvonul ca in Comisia de Buget-Finante din Senat s-ar fi aprobat ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 0,1% la 1%, desi nu a aparut nici un comunicat oficial in acest sens. O decizie oficiala ar putea aduce noi cresteri pe SIF-uri, acestea avand potential sa atinga nivelurile maxime de la inceputul anului minus valoarea dividendelor acordate", a spus Rares Nilas, directorul BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.

Unii brokeri sunt de parere ca aceasta crestere a SIF-urilor este determinata si de oferta scazuta din piata, in conditiile in care investitorii nu sunt dispusi sa vanda la preturile actuale.

"Urmarind sedinta de astazi (ieri - n.r.) se putea observa un decalaj foarte mare intre cerere si oferta pe SIF-uri, in special Banat-Crisana sau Transilvania. Nivelurile de pret din piata sunt atractive pentru cumparatori, insa din ce in ce mai putini sunt dispusi sa vanda la preturile actuale. Zvonurile privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri au avut de asemenea o influenta importanta in cresterea preturilor", considera Octavian Molnar, presedintele societatii de intermediere IFB Finwest.

In general, brokerii cred ca o decizie oficiala privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri la 1% ar putea stimula cresterea pietei. "De obicei, cresterea SIF-urilor a determinat si cresterea pietei, asadar ne putem astepta la o crestere a pietei, in cazul in care legea este adoptata", a declarat Molnar.

Deocamdata cresterea SIF-urilor nu a atras cresteri semnificative pentru ceilalti emitenti, ceilalti indici inregistrand aprecieri mici, de 0,2%. Cel mai tranzactionat emitent, cu exceptia SIF-urilor, a fost Rompetrol Rafinare (Petromidia), cu un rulaj de 14,2 miliarde de lei (393.000 de euro). Pretul actiunilor Petromidia a coborat din nou sub 900 lei/actiune, inchizand la 898 lei/actiune, cu 0,2% sub nivelul de la finele sedintei precedente.

Un rulaj mai important au realizat si actiunile Bancii Transilvania, care au facut obiectul unor transferuri in valoare de 13,5 miliarde de lei (374.000 de euro). Cursul titlurilor bancii a inregistrat o scadere usoara in prima parte a sedintei, revenind pe final la valoarea de 7.650 lei/actiune, aceeasi ca si in ziua precedenta.

O crestere mai importanta au inregistrat actiunile companiei de dezvoltare imobiliara Impact, care au atins pe final nivelul de 6.700 lei/actiune, cu aproape 4% peste cotatia de inchidere de marti. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri s-a ridicat la 5,8 miliarde de lei (160.000 de euro).



Piata RASDAQ

Evolutia pietei Rasdaq a continuat sa fie neconvingatoare, rulajul realizat ieri fiind cu putin peste 13,8 miliarde lei (382.000 de euro).

Din aceasta suma, 1,7 miliarde de lei (47.600 de euro) au reprezentat actiunile transferate in cadrul ofertei publice de vanzare initiate de compania de constructii Seracom Targu Mures.

In urma ofertei publice de vanzare s-au transferat 172.278 de actiuni, cu o valoare nominala de 1.000 lei, pretul la care s-a realizat tranzactia fiind de 10.000 lei/actiune. La acelasi pret s-au realizat alte doua tranzactii importante cu titluri Seracom. Rulajul societatii a atins ieri un nivel de peste 3,8 miliarde lei (105.200 de euro), transferandu-se 12,4% din actiunile companiei. Pretul tranzactiilor a fost cu 4,17% peste nivelul cotatiei de referinta.

In aceste conditii, la Categoria I, cel mai tranzactionat emitent a fost Rompetrol (Vega), cu titlurile acestei companii realizandu-se tranzactii in valoare totala de 637 milioane lei (17.600 euro). Dupa ce a suferit o usoara depreciere la inceputul sedintei, cotatia actiunilor Rompetrol (Vega) s-a inscris pe un trend ascendent, incheind ziua la un nivel de 740 lei/actiune, cu 2,49% mai mare decat in sedinta precedenta.

La Categoria a II - a, cel mai mare rulaj l-au inregistrat titlurile companiei Comvex Constanta, in valoare de 265 milioane lei (7.300 de euro). Operatorul portuar raportase obtinerea unui profit de peste 59 miliarde lei (1,63 milioane euro) si o cifra de afaceri de 408 miliarde lei (11,3 mi. euro) in 2004, dupa ce in anul precedent obtinuse castiguri aproape duble. Pe fondul unei presiuni la vanzare, cotatia a coborat de la un maxim de 189.000 lei/actiune, atins la inceputul zilei, pana la 167.000 lei/actiune, pret la care s-a realizat si ultima tranzactie cu actiuni Comvex, insemnand o scadere cu 9,24% fata de sedinta precedenta.

O evolutie negativa au avut si titlurile producatorului de materiale de constructii Elpreco Craiova. Tranzactiile realizate cu aceste titluri au totalizat 138 milioane lei (3.800 euro). Ultimul pret la care s-au realizat transferuri cu actiunile Elpreco a fost de 580.000 lei/actiune, cu 5,69% mai mic decat cotatia de referinta.

Actiunile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti, listate la Categoria de baza, au realizat un rulaj de 1,46 miliarde lei (40.400 euro). Acestea au inceput ziua in forta, crescand de la 3.900 lei/actiune pana la 4.250 lei/actiune. La final, pretul de referinta a fost stabilit la 4.061 lei/actiune, castigand 1,45% fata de sedinta anterioara.

andrei.chirileasa@zf.ro ; stelian.vezentan@zf.ro