Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au animat ieri Bursa

07.04.2004, 00:00 107



Actiunile societatilor de investitii financiare au fost vedetele sedintei de ieri a Bursei toate cele cinci inregistrand aprecieri semnificative ale pretului de tranzactionare, cresterea medie fiind de 4%.



Evolutia SIF -urilor a trecut printr-o perioada de stagnare, mai ales dupa trecerea datelor de referinta pentru identificarea actionarilor care aveau dreptul sa beneficieze de dividende, timp in care celelalte actiuni de pe piata inregistrat cresteri. Potrivit brokerilor, in contextul preturilor de pe piata, actiunile SIF -urilor erau subevaluate. "Spre finalul sedintei semnalul l-au dat SIF Banat - Crisana si SIF Transilvania, cel putin in cazul acestor doua societati oferta de actiuni in ultimele 2-3 zile fiind mai redusa. Astfel actiunile au fost cumparate direct la preturile de vanzare", a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.



Cele doua actiuni au avut o evolutie foarte asemanatoare, ambele societati deschizand sedinta la 5.000 lei/actiune, cotatia urcand la inchidere pana la 5.250 lei/actiune. Pentru SIF Banat - Crisana, aceasta valoare reprezinta si cotatia maxima din ultimul an. Titlurile celor doua SIF -uri au castigat 5% fata de cotatiile din sedinta precedenta. Valoarea tranzactiilor derulate cu actiunile SIF Transilvania a depasit 2 miliarde lei, in timp ce operatiunile cu titlurile SIF Banat - Crisana au insumat 1,9 miliarde lei.



Din cele cinci SIF-uri, cel mai mare rulaj l-a realizat SIF Oltenia cu operatiuni de 6,7 miliarde lei. Cotatia SIF Oltenia a castigat 3,1%, pretul la inchidere fiind de 3.350 lei/actiune. SIF Muntenia si SIF Moldova au inregistrat aprecieri de 3,9%, respectiv 3,1%.



Cele mai tranzactionate actini de pe piata a fost cele ale BRD, valoarea transferurilor fiind de 9,5 miliarde lei. Actiunile BRD au deschis sedinta la 25.600 lei/actiune, cotatia urcand in a doua parte a zilei pana la o valoare maxima de 26.200 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 26.000 lei/actiune, in crestere cu 1,2% fata de cotatia de luni. O posibila explicatie pentru interesul mai ridicat al investitorilor pentru actiunile BRD consta in apropierea datei pentru prezentarea rezultatelor financiare preliminare, data respectiva fiind 14 aprilie.



Actiunile Azomures au fost printre cele mai lichide titluri, transferurile totalizand 7,6 miliarde lei. La inchidere, actiunile Azomures erau cotate la 3.650 lei/actiune, in scadere cu 2,7%. "Investitorii au preferat sa vanda, inainte de trecerea datei de referinta, care in mod normal ar aduce o scadere a cotatiei pentru Azomures, mai ales daca tinem cont de faptul ca Azomures nu a precizat daca va distribui sau nu dividende" a precizat Alin Brendea. Data de referinta afost stabilita pentru 9 aprilie.



Principalul element de atractie al sedintei de azi va fi evolutia actiunilor Rompetrol Rafinare (Petromidia) care vor fi tranzactionate in cadrul Categoriei a II-a a Bursei. Simbolul companiei este RRC. Valoarea nominala a unei actiuni este de 1.000 de lei.





Piata Rasdaq



Actiunile producatorului de mase plastice Napochim Cluj - Napoca au fost cele mai tranzactionate ieri, pe fondul unor operatiuni de 2,7 miliarde lei. Cotatia actiunilor a inregistrat o apreciere de 13,4%.



Pe parcursul zilei, actiunile Napochim au fost transferate la preturi cuprinse intre 2.200 lei si 2.500 lei/actiune, cotatia maxima reprezentand de altfel si cea mai ridicata valoare atinsa in ultimul an. Aceasta valoare record a fost atinsa prima data la sfarsitul lunii martie. Actionarul majoritar al companiei este Asociatia Salariatilor cu o participatie de 51,1%.



Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta continua sa se mentina pe un trend descendent, sedinta de ieri consemnand o scadere medie de 6,46%. Cotatia Argus a atins un nivel minim de 21.500 lei/actiune, dar la inchidere pretul a urcat pana la valoarea maxima de ieri, care a fost de 23.000 lei/actiune. Transferurile au insumat 1,3 miliarde lei. Inceputul saptamanii nu a fost foarte bun pentru Argus, ultimele doua sedinte de tranzactionare aducand o pierdere de 14% pentru actiunile companiei.



La Categoria I, cea mai tranzactionata societate a fost Rompetrol SA (Vega). Cotatia a oscilat intre 850 lei si 850 lei/actiune, inchiderea facandu-se la valoarea minima. Comparativ cu sedinta precedenta, titlurile Rompetrol au pierdut 0,54%. Valoarea tranzactiilor a fost de 671 milioane lei.



Actiunile companiei hoteliere Robinson Predeal au atins un maxim istoric de 4.100 lei/actiune, in crestere medie cu 4,92% fata de cotatia precedenta. Valoarea operatiunilor a fost de 425 milioane lei. Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, care controleaza 39,9% din numarul total de actiuni. Cel mai important actionar minoritar este societatea Tora Invest cu o participatie de 17,8%. Robinson Predeal nu areusit nici anul trecut sa treaca pe profit, inregistrand o pierdere de 2,8 miliarde lei, cifra de afaceri realizata fiind de 10,2 miliarde lei. In 2002, valoarea pierderii s-a ridicat la 2,9 miliarde lei.



Ieri a fost raportata si incheierea unei oferte publice de preluare, in cadrul careia a fost transferat un pachet de 18.396 actiuni ale producatorului de materiale plastice IT - PAC Romania Fagaras. Pachetul de actiuni reprezinta 20,7% din capitalul social al companiei si a fost cumparat de IT - PAC Fastighets, care a oferit un pret de 30.000 lei/actiune. Valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 lei, iar valoarea totala a tranzactie a depasit 551 milioane lei.