Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au facut piata

17.05.2005, 20:19 7

Sedinta de tranzactionare de ieri a fost dominata categoric de SIF-uri, care au realizat circa trei sferturi din rulajul total de pe piata, in timp ce indicele BET-FI a inregistrat o apreciere de 2,1%.

Cel mai tranzactionat emitent a fost SIF Banat-Crisana, cu actiunile careia s-au realizat transferuri in valoare de peste 73,5 miliarde de lei (2 milioane de euro), reprezentand mai mult de jumatate din valoarea totala a tranzactiilor de pe piata. Pretul de tranzactionare al titlurilor SIF Banat-Crisana a urcat pe parcursul sedintei pana la nivelul maxim de 12.500 lei/actiune. Ulterior, prezenta mai activa a vanzatorilor in piata a facut ca pretul sa coboare usor pe final pana la 12.400 lei/actiune, cotatie superioara cu 5,1% celei de la sfarsitul sedintei de vineri. "In cazul SIF Banat-Crisana ordinele de vanzare-cumparare din piata indica transferul unor pachete de 0,1% din actiuni. Este posibil ca in spatele acestor pachete transferate sa se afle aceeasi persoana, iar tranzactiile ar putea avea legatura si cu o eventuala decizie de majorare a pragului de detinere la SIF-uri.

Proiectul de lege este discutat in Senat, care ar putea lua o decizie favorabila in acest sens. Totusi nu cred ca pragul de detinere va fi ridicat la 5%, ci undeva pe la 1-2%", a comentat Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Estinvest din Focsani.

Pe pozitia a doua din punct de vedere al lichiditatii s-au situat titlurile SIF Oltenia, care au facut obiectul unor transferuri de peste 10 miliarde de lei (280.000 de euro). Pretul de inchidere a fost in acest caz de 12.200 lei/actiune, in urcare cu 2,5%.

"O decizie favorabila in ceea ce priveste ridicarea pragului de detinere la SIF-uri ar putea fi un inceput al cresterii pietei, insa acest lucru depinde foarte mult si de rezultatele economice ale societatilor emitente. In prezent, la unele societati preturile sunt bune, dar nu se observa o graba din partea investitorilor pentru a cumpara. Pe de alta parte, putini investitori sunt dispusi sa vanda la preturile actuale", a precizat Murgoci. "Investitorii devin tot mai selectivi si-si bazeaza decizia pe rezultatele financiare raportate de societati", considera Murgoci.

Exceptand SIF-urile, un rulaj mai important au realizat actiunile Bancii Transilvania, cu care s-au realizat tranzactii in valoare de 8 miliarde de lei (221.000 de euro). Pretul de tranzactionare a ramas neschimbat fata de sedinta precedenta, la 7.700 lei/actiune.

O lichiditate ceva mai ridicata s-a inregistrat si in cazul actiunilor Petrom, in conditiile unor transferuri de 6 miliarde de lei (166.000 de euro). Pretul de tranzactionare al acestor titluri nu a inregistrat insa variatii semnificative, inchizand la 3,250 lei/actiune, cu 0,6% mai sus fata de finele zilei precedente.



Piata RASDAQ

Lichiditatea pietei Rasdaq a atins, ieri, un nou minim in acest an, valoarea totala a tranzactiilor realizate fiind de aproximativ 4,56 miliarde de lei (126.000 de euro).

In aceste conditii, la categoria I, cel mai lichid emitent a fost producatorul de tevi Mittal Steel Roman (Petrotub), cu titlurile acestuia realizandu-se tranzactii in valoare de peste 246,5 milioane de lei (6.800 de euro). Dupa ce cotatia a oscilat intre un minim de 41.000 lei/actiune si un maxim de 43.000 lei/actiune, pretul ultimei tranzactii a fost de 42.500 lei/actiune, in crestere cu 1,2% fata de cotatia de inchidere a sedintei precedente. La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii este de aproximativ 613,9 miliarde de lei (16,9 milioane de euro).

Pe fondul unei lichiditati extrem de scazute, cotatia titlurilor operatorului portuar Socep Costanta a scazut la inceputul zilei pana la 2.550 lei/ actiune, dar a incheiat ziua la un pret egal cu cel inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute, 2.600 lei/actiune. Rulajul realizat cu aceste titluri nu a depasit 109,3 milioane de lei (aproximativ 3.000 de euro).

La categoria a II-a cele mai tranzactionate au fost actiunile producatorului de materiale de constructii Elpreco Craiova al caror pret a scazut imediat dupa inceputul sedintei pana la un minim de 575.000 lei/actiune.

Pe parcursul sedintei de ieri s-au realizat 11 tranzactii cu titlurile Elpreco.

Ultimul pret la care s-au efectuat transferuri cu actiunile societatii din Craiova a fost de 615.000 lei/actiune, cu 0,8% mai mare decat pretul de referinta stabilit vineri. Societatea este controlata de fondul de investitii american Broadhurst, care, in martie, si-a marit pana la 60,43% participatia detinuta. Un procent de 10,64% din actiunile Elpreco sunt detinute de SIF Oltenia.

Un alt producator de materiale de constructii, Cemacon Zalau, a realizat cel mai mare rulaj dintre emitentii listati la categoria de baza, cotatia osciland ieri intre 250.000 lei/actiune si 275.000 lei/actiune. Pretul de referinta nu a suferit modificari semnificative fata de saptamana trecuta, ultimul transfer realizandu-se la o cotatie egala cu minimul zilei. Valoarea totala a tranzactiilor realizate cu aceste titluri a fost de 510,2 milioane de lei (14.100 de euro).

Cu titlurile societatii Biofarm, producatorul bucurestean de medicamente, s-au realizat 11 transferuri, totalizand 133,9 milioane de lei (3.700 de euro).

Pe parcursul sedintei de ieri, cotatia a atins un minim de 3.900 lei/actiune, stabilizandu-se apoi la un nivel de 4.000 lei/actiune, nivel ce reprezinta atat pretul de inchidere cat si maximul zilei. Pretul mediu de tranzactionare a fost de 3.986 lei/ actiune, castigand astfel 1,4% fata de sedinta precedenta.

andrei.chrileasa@zf.ro ; stelian.vezentan@zf.ro