Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au mai doborat un record

07.06.2004, 00:00 25

Indicele BET - FI care urmareste evolutia societatilor de investitii financiare (SIF) a atins un nou maxim istoric depasind pentru prima data de la lansare pragul de 13.000 puncte. De la inceputul anului, actiunile SIF au adus investitorilor un castig de peste 66%
Actiunile SIF Oltenia, Moldova si Muntenia au atins vineri maxime istorice, cresterea fiind condusa de actiunile SIF Muntenia.  Titlurile acesteiaramasesera de altfel in urma in ceea ce priveste aprecierile realizate de la inceputul anului. Actiunile SIF Muntenia au urcat vineri cu peste 8%, cotatia la inchidere fiind de 5.300 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 11,1 miliarde lei.
Actiunile celor trei SIF - uri au fost si cele mai tranzactionate de pe piata. SIF - urile incep sa intre in perioada de plata a dividendelor, investitorii mizand si pe faptul ca banii obtinuti din aceste dividende se vor intoarce tot in actiuni. Doua dintre ele, Transilvania si Muntenia vor incepe de azi plata dividendelor.
Cel mai mare rulaj l-a realizat SIF Oltenia, cu transferuri care au depasit 14,7 miliarde lei. Daca in urma cu doua saptamanii, raportul dintre cotatia de pe piata si valoarea activului net in cazul SIF Oltenia era de 43%, aprecierile importante din aceasta perioada au urcat acest raport pana la aproximativ 60%.  Vineri, actiunile SIF Oltenia au depasit pragul de 6.000 lei/actiune, pretul maxim atins pe parcursul sedintei fiind de  6.050 lei/actiune.
Actiunile SIF Moldova au castigat 5%, pretul maxim de 5.300 lei/actiune fiind atins aproape de inchidere. Transferurile au insumat 11,4 miliarde lei.
Actiunile Santierului Naval Orsova au facut obiectul a doua tranzactii speciale, ultima tranzactie de acest gen perfectandu-se la pretul de 52.000 lei/actiune. In piata, cotatia societatii a oscilat intre 52.000 lei si 56.000 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactiilor cu aceste titluri a fost de 9,3 miliarde lei.
Pentru a doua zi consecutiv,cea mai mare apreciere a apartinut actiunilor Petrolsub Blac. Majoritatea tranzactiilor din prima parte a sedintei s-au derulat la un nou maxim istoric de 6.400 lei/actiune, inchiderea facandu-se la o cotatie de 6.250 lei/actiune, in crestere cu 11,6%. Petrolsub are datorii importante la SNP Petrom, care de altfel este si administratorul acestei companii. Potrivit brokerilor, expirarea contractului de administrare in acest an ar putea determina gasirea unei alte solutii de plata a acestor datorii, o posibilitate fiind un transfer de actiuni in contul datoriilor respective.



Raiffeisen revine la Bursa
Raiffeisen Bank revine de azi la Bursa de Valori cu obligatiunile esmie luna trecuta, dupa ce actiunile bancii au fost delistate in toamna anului 2002. Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 5 milioane lei,  in timp ce valoarea totala a emisiunii  este de 1.380 miliarde lei. Obligatiunile au fost emise cu dobanda flotanta platibilasemestrial, rata dobanzii corepunzatoare primului cupon fiind de 19,55%. Emisiunea va ajunge la scadenta in iunie 2007.



Pe fondul unei lichiditati reduse, actiunile Rompetrol SA (VEGA) au castigat vineri peste 5% fata de ziua anterioara. Transferurile care au implicat aceste titluri au totalizat 202 milioane lei.
Titlurile Rompetrol SA (Vega) inregistresera cresteri si in zilele antarioare, aprecierile din ultimele sedinte venind dupa o perioada mai lunga de scaderi sustinute. Declinul acestor actiuni a fost cauzat atat de raportarea unor rezultate financiare slabe pe anul trecut, in conditiile in care compania a incheiat 2003 pe pierdere, cat si de faptul ca Rompetrol SA  a fost unul din principalii vanzatori de actiuni Rompetrol Rafinare (Petromidia), companie listata pe Bursa de Valori. Cotatia Rompetrol SA a depasit vineri 600 lei/actiune, pretul maxim atins fiind de 610 lei/actiune.
Operatiunile derulate vineri la Bursa Electronica RASDAQ in cadrul tranzactiilor comune au fost din nou caracterizate de o lichiditate extrem de redusa, nici o companie nereusind sa realizeze un rulaj mai mare de 300 milioane lei.
 Cele mai tranzactioante actiuni in piata au apartinut producatorului de articole de incaltaminte Dambovita Bucuresti. Toate cele cinci tranzactii cu aceste actiuni s-au perfectat la un pret constant de 4.800 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 256 milioane de lei. Titlurile Dambovita fac in prezent si obiectul unei oferte publice de cumparare, Cosmin Boiangiu intentionand sa achizitioneze un pachet de 2,9% din numarul total de actiuni. Principalul actionar al companiei este Asociatia Salariatilor, care detine o participatie de 40%. Faptul ca este controlata de salariati a contribuit la practicarea unei politici constante in acordarea de dividende  in ultimii ani. Incepand cu 2001, profitul net obtinut de Damboivita a crescut in fiecare an.
Actiunile producatorului de ulei Argus Cosntanta au incheiat saptamana trecuta cu o scadere de 1,4% la nivelul pretului mediu, lichiditatea actiunilor fiind de asemena in scadere. Majoritatea tranzactiilor de vineri s-au perfectat la pretul minim al z ilei de 21.500 lei/actiune. Operatiunile au insumat 247 milioane lei.
Vineri au fost raportata si incheierea a doua oferte publice de preluare, cea mai ridicata ca valoare din acestea implicand actiunile companiei de constructii Conbucovina Suceava. Un pachet de peste 4,2 milioane actiuni, reprezentand 43,1% din capitalul social al companiei a fost cumparat de Railex Suceava. Pretul oferit a fost de 500 lei/actiune, egal cu ultima cotatia de pe piata, dar mai redus decat valoarea nominala care este de 1.081 lei/actiune. tranzactiile derulat in  cadrul acestei oferte au insumat 2,1 miliarde lei. Railex detine deja 38,1% din actiunile Conbucovina.