Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au raportat lichiditati de 100 mil. euro la finalul primului trimestru

SIF-urile au raportat lichiditati de 100 mil. euro la finalul primului trimestru

Click pentru imaginea marita

24.04.2007, 18:02 18

Sumele de bani plasate de SIF-uri in depozite bancare au atins 337,9 milioane de lei (circa 100 milioane de euro) la finalul primului trimestru, cu 23% peste nivelul de la finalul anului trecut.
Cea mai mare parte din aceasta crestere s-a produs in martie, cand valoarea plasamentelor in depozite bancare a urcat cu 18% fata de luna precedenta.
Cresterea s-a datorat banilor incasati de SIF-uri de pe urma tranzactiilor de vanzare de actiuni derulate de la inceputul acestui an, bani care nu s-au intors in piata, pe de o parte pentru ca societatile au nevoie de lichiditati pentru plata dividendelor catre actionari, iar pe de alta parte din cauza lipsei de oportunitati de investitii de pe piata, au spus reprezentantii SIF-urilor.
La depozite se mai adauga alte 12 milioane de lei in numerar si conturi curente. Atat detinerile de titluri de stat, cat si de certificate de depozit s-au pastrat la nivel zero pe tot trimestrul intai al acestui an.
De altfel, cele mai mari sume in depozite bancare se gaseau la finalul primului trimestru in contul SIF Transilvania, societatea de investitii financiare (SIF) care a anuntat cele mai multe vanzari de actiuni in acest an.
SIF Transilvania avea 126,4 milioane de lei (37,7 milioane de euro) in conturi la banci la finalul lunii martie, dublu fata de SIF Banat-Crisana, care, cu 61,2 milioane de lei (18,3 milioane de euro), se afla pe locul al doilea din punctul de vedere al banilor plasati in depozite bancare.
Celelalte SIF-uri aveau in depozite bancare 15,7 milioane de euro (SIF Moldova), 15,3 milioane de euro (SIF Oltenia) si 13,8 milioane de euro (SIF Muntenia).
Conducerea SIF Transilvania spune ca directia in care va merge cea mai mare parte a banilor tinuti in depozite la banci depinde de ceea ce se va intampla la finalul acestei saptamani la Adunarea Generala a Actionarilor.
"Ceea ce vom face cu banii aflati in depozite bancare depinde de rezultatul din cadrul AGA. Daca vom avea cvorum la AGA si se va aproba propunerea de majorare a capitalului social, banii vor ramane la dispozitia SIF si vom putea face investitii atat in actiuni de pe piata, cat si in societatile pe care le detinem", a declarat Floriean Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania.
"Daca nu vom avea cvorum, o parte din aceasta suma va fi distribuita actionarilor sub forma de dividende in numerar, acesta fiind si motivul pentru care am pastrat atat de mult in depozite bancare, iar restul de bani vor fi folositi pentru investitiile stabilite conform strategiei de investitii a societatii", a adaugat Firu.
Reprezentantii SIF Oltenia spun ca banii sunt pastrati in depozite in principal pentru a putea plati dividendele catre actionari. SIF-urile vor plati in acest an dividende in medie de 12 milioane de euro.
"Nu sunt nici oportunitati pentru investitii. Acolo unde am vrea sa investim mai mult, la Petrom, BRD, Banca Transilvania, nu putem din cauza restrictiilor de investitii. Iar noi evitam in general plasamentele in actiuni care nu sunt lichide", spune Florin Buzatu, membru in consiliul de administratie al SIF Oltenia.
SIF-urile aveau la sfarsitul lunii martie active nete toale de 2,59 miliarde de euro (8,7 miliarde de lei), in crestere cu 5,2% fata de luna precedenta si cu 13,2% peste nivelul de la finalul anului 2006.
Comparativ cu finalul lunii martie din 2006, activele nete ale SIF-urilor au crescut cu 26,5% in lei si cu 32,7% in euro.
In luna martie, actiunile SIF Moldova si cele ale SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate pe Bursa, in aceasta perioada tranzactionandu-se 12,47%, respectiv 12,12% din capitalul lor social. Dintre SIF-uri, cele mai mic interes pentru investitori au prezentat actiunile SIF Muntenia, in acest caz tranzactionandu-se 4,43% din titlurile societatii.
SIF-urile au inregistrat ieri o noua crestere importanta pe Bursa, urcand in medie cu 3,2%.
De la inceputul acestei luni, SIF-urile au castigat 12%.