Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au sarit cu 3%

15.07.2005, 19:06 18

Toti indicii pietei au inregistrat ieri cresteri, inclusiv BET-FI care s-a apreciat cu 3,14%, anuland astfel scaderea din sedinta anterioara. Variatiile celor mai multe actiuni de pe bursa s-au aflat in zona verde, insa lichiditatea pietei a inregistrat o scadere, valoarea tranzactiilor de ieri insumand peste

13 milioane de lei (3,66 milioane de euro).

CEL mai mare rulaj din piata a fost realizat de SIF Oltenia, ale carei titluri s-au apreciat cu 3,25%, la un pret de 1,27 lei/actiune, nivelul maxim al sedintei de ieri.

Titlurile SIF Oltenia nu au coborat sub ultimul pret al zilei precedente, avand o evolutie ascendenta pe parcursul sedintei de ieri. De altfel, actiunile celor cinci societati de investitii financiare au inchis ieri la maxim, acestea inregistrand in ultimele zile variatii medii de circa 3%, in ambele sensuri. Cea mai mare apreciere a cursului a fost inregistrata in cazul SIF Transilvania, ultima tranzactie cu aceste titluri efectuandu-se la un pret de 1,33 lei/actiune, cu 3,9% mai mare fata de sedinta anterioara. Titlurile SIF Moldova au inchis la 1,07 lei/ actiune, in crestere cu 3,88%.

"Evolutia din ultimele zile nu este un lucru obisnuit pentru SIF-uri. Pare ca cineva se joaca cu ele. Insa aceasta situatie de instabilitate reda foarte bine evenimentele din ultimul timp, bursa fiind de altfel barometrul mediului politic. Investitorii care au ramas sunt deja caliti, obisnuindu-se cu fluctuatiile mari ale pietei din ultimul timp", a declarat Valentin Ionescu, presedintele societatii de brokeraj Euro Invest Vision.

Titlurile Rompetrol Rafinare au continuat sa creasca, urcand cu 2,3% la un nivel de 0,0891 lei/actiune. Aceste actiuni nu au mai atins insa nivelul de 0,09 lei/actiune, cotatia urcand ieri pana la un maxim de 0,0894 lei/actiune.

Petrom nu a mai urmat insa aceeasi evolutie buna, inregistrand o usoara corectie negativa, de 0,43%. Ultimul transfer cu aceste titluri s-a derulat la un pret de 0,467 lei/actiune, cotatia osciland ieri intre 0,461-0,47 lei/actiune. Petrom a realizat ieri al doilea rulaj din piata, valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei petroliere insumand 2,26 milioane de lei (633.000 de euro).

"Actiunile Petrom ar putea sa mai inregistreze cresteri pana la sfarsitul lunii, evolutia acestor titluri fiind influentata de mersul bun al actiunilor OMV la bursa din Viena, cat si de imbunatatirea situatiei companiei o data cu venirea austriecilor. Investitorii se asteapta la rezultate semestriale bune pentru sectorul petrolier. In ceea ce priveste Rompetrol, compania merge bine, iar daca se va clarifica situatia lui Patriciu, titlurile vor depasi probabil nivelul inregistrat la inceputul anului", a mai spus Valentin Ionescu.

Titlurile Impact au urcat ieri cu 3,5%, ultimul transfer evaluand actiunile companiei de dezvoltare imobiliara la 0,415 lei/actiune. Cotatia, care nu a coborat sub nivelul de 0,4 lei/ actiune, atinsese chiar un maxim de 0,419 lei/actiune.



Piata RASDAQ a fost animata ieri de transferurile efectuate cu titlurile Comvex Constanta, dar si de o tranzactie cu titlurile Comcereal Botosani.

Actiunile Comvex au castigat ieri 0,5%, cu titlurile operatorului portuar desfasurandu-se insa doar doua tranzactii, in valoare de 147.650 de lei (41.400 de euro). Operatiunile au fost realizate la un pret mediu de 21,093 lei/actiune, iar Comvex a fost cea mai tranzactionata companie din piata comuna.

Vanzarea speciala la ordin a titlurilor Comcereal Botosani a strans 888.278 de lei, tranzactia fiind efectuata la un pret de 1 leu/actiune. Ieri s-au transferat astfel 888.278 de actiuni, reprezentand 87,7% din capitalul social al companiei, vanzator fiind societatea Rompac International. Tranzactia Comcereal reprezinta 60% din rulajul sedintei de ieri, valoarea totala a tranzactiilor ridicandu-se la 1,48 de milioane de lei sau 416.000 de euro.

Cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie, Socep Constanta a inregistrat o crestere de 3,87% a cotatiei, in conditiile unui pret la inchidere de 0,268 lei/actiune. Ultima tranzactie a fost efectuata la maximul zilei, dupa ce cotatia atinsese un minim de 0,25 lei/actiune. Transferurile realizate cu titlurile operatorului portuar au insumat 71.543 de lei (20.000 de euro).

Mittal Steel Roman a inregistrat ieri o corectie pozitiva a cotatiei de 8,1%, dupa scaderile accentuate din ultima perioada. Ultimul pret din sedinta de ieri, 4 lei/actiune, a fost si maximul zilei pentru titlurile producatorului de tevi.

Seracom Targu Mures a realizat cel mai mare rulaj de la Categoria de Baza, printr-o singura tranzactie mai mare in valoare de aproape 70.000 de lei (19.600 de euro). Actiunile companiei de constructii au fost transferate la un curs de 0,75 de lei/actiune, cu 15,38% mai mare fata de sedinta anterioara. Prin operatiunea de ieri s-au transferat 92.158 de titluri, reprezentand aproape 3% din capitalul social al companiei. Conform ultimei raportari, AVAS detine un pachet de 58,33% din actiuni, in timp ce Virgil Mailat are 28,87% din societate.

Titlurile Biofarm au castigat ieri 0,36%, pe fondul unei lichiditati bune. Actiunile producatorului de medicamente au inchis la nivelul minim al zilei, 0,35 lei/actiune, dupa ce cotatia urcase pana la 0,36 lei/actiune.

Toti cei trei indici ai RASDAQ au inregistrat ieri cresteri, cel mai mult apreciindu-se RAQ-I, cu 3,27%. RAQ-II a urcat cu 1,14%, in timp ce RASDAQ Compozit a crescut cu 0,44%. dan.zavoianu@zf.ro