Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au scazut din nou

14.09.2006, 19:36 13

Bursa a inchis sedinta in stagnare pe titlurile lichide si pe corectie la nivelul SIF-urilor, ordinele la vanzare facandu-si aparitia din nou pe final.
Valoarea tranzactiilor din piata a crescut fata de sedinta precedenta, insa se mentine in continuare destul de scazuta, rulajul pietei atingand 7,3 milioane de euro.
Unii brokeri considera ca trendul descendent ar putea sa mai continue cateva zile, dupa care sa asistam la o revenire a cotatiilor.
"Piata a intrat pe trend descendent inca de acum cateva zile, desi nu au aparut informatii noi de natura sa influenteze Bursa. Cred ca unii investitori au decis sa-si marcheze profiturile. Probabil piata va mai scadea o zi-doua, dupa care sa revina din nou pe cresteri. Bursele de afara au revenit pe crestere, poate acest lucru sa se intample si la noi", spune Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la Intercapital Invest.
"Ma astept ca pana la sfarsitul de luna Bursa sa revina pe trend ascendent pe masura ce vor incepe sa fie cunoscute si rezultatele la 9 luni. Nu cred ca putem vorbi de corectie in aceste momente, deocamdata Bursa mai mult sta pe loc. Ne vom intoarce la rulaje zilnice de 10 milioane de euro pe zi in momentul in care principalele cotatii vor reveni pe crestere", considera Octavian Molnar, director general adjunct la IFB Finwest.
SIF-urile au pierdut teren in fata principalelor titluri lichide de pe piata, indicele BET-FI coborand cu 1,1%, pana la un nivel de 45.907 de puncte.
Cele mai tranzactionate din piata au fost actiunile SIF Oltenia si SIF Moldova, care au pierdut circa 1% fiecare, pe rulaje de 1,2 milioane de euro (4,2 milioane de lei), respectiv 0,9 milioane de euro (3,2 milioane de lei).
Titlurile Petrom si cele ale Transelectrica au inregistrat scaderi de 1%, singurele pe plus din esalonul actiunilor lichide fiind titlurile BRD, care au inchis in crestere cu 0,6%. Actiunile Bancii Transilvania au stagnat la nivelul pietei, tranzactiile cu aceste titluri ridicandu-se la 0,44 milioane de euro (1,5 milioane de lei).
In ceea ce priveste investitorii straini, acestia ar putea sa intre mai serios pe Bursa dupa raportul de tara, spun brokerii.
"Imediat dupa raportul de tara nu ma astept la evolutii spectaculoase pe piata. Investitorii straini ar putea sa intre la cumparare in masura mai mare prin lunile octombrie-noiembrie", spune Octavian Molnar.

Titlurile Petrom au pierdut ieri aproape 1%, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni ridicandu-se la 0,76 milioane de euro (1,6 milioane de lei). "Este destul de greu de spus ce vor face titlurile Petrom in urmatoarea perioada pentru ca au o evolutie destul de neregulata. In piata, la inchidere, exista un prag destul de puternic la cumparare, de 4,2 milioane de actiuni la cotatia de 0,54 lei/actiune", precizeaza Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Intercapital Invest. Aceste titluri s-au mentinut in ultima luna in jurul cotatiei de 0,55 lei/actiune. Inchiderea pe actiunile Petrom s-a realizat la un curs de 0,545 lei/actiune.

Actiunile SIF Muntenia au fost printre principalele perdante ieri, acestea scazand cu 1,3% pe un rulaj de 0,52 milioane de euro (1,8 milioane de lei). "SIF-urile vor continua pe trend descendent, scaderile de pe final cred ca au fost datorate faptului ca unii investitori s-au panicat. Cu cat vor scadea mai mult, cu atat revenirea acestora va fi mai spectaculoasa. Totusi, nu cred ca vor cobori cu mai mult de 0,5 lei pe actiune fata de inchiderile de azi (n.red. - ieri)", spune Gabriel Rotaru. Celelalte SIF-uri au avut o evolutie asemanatoare, pierzand in jur de 1% fiecare. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Muntenia s-a perfectat la un pret de 1,47 lei/actiune.

Titlurile Rompetrol au facut obiectul unor tranzactii speciale, prin care s-au transferat 37 de milioane de actiuni la un pret mediu de 0,0833 lei pe actiune, putin sub cel de inchidere de ieri. Valoarea acestor tranzactii s-a ridicat la 0,76 mil. euro (2,6 mil. lei). In piata, actiunile Rompetrol au inchis in crestere usoara, cu 0,2%, pe un rulaj foarte redus, de circa 50.000 de euro (0,17 milioane de lei). In ultimele doua saptamani, aceste titluri au avut o tendinta de apreciere usoara, castigand aproape 6%. Ultimul pret la care actiunile Rompetrol s-au tranzactionat a fost de 0,0837 lei/actiune, cu peste 23% sub nivelul de la inceputul acestui an.

Actiunile retailerului IT&C Flamingo International au facut obiectul unei tranzactii speciale in valoare de circa 0,2 mil. euro (0,7 mil. lei), prin care s-au transferat 2 mil. de actiuni. Pretul la care s-a realizat tranzactia a fost de 0,35 lei/actiune, putin sub pretul la care aceste titluri au inchis sedinta de ieri, de 0,349 lei/actiune. In urma procesului fuziune cu retailerul de electrocasnice Flanco, compania a inchis aproximativ 20 de magazine din cadrul retelei de magazine. Managerii Flamingo au luat aceasta decizie pentru a creste profitabilitatea, in masura in care spatiile mici au o rentabilitate mai scazuta.

Titlurile Iproeb Bistrita au pierdut aproape 8%, dupa cresterea puternica pe care au inregistrat-o in ultimele trei saptamani. Tranzactiile cu aceste actiuni s-au ridicat la circa 25.800 de euro (91.000 de lei). Conducerea companiei doreste sa majoreze capitalul social al societatii cu o suma de pana la 2 milioane de euro (7 milioane de lei), decizie care va fi luata in cadrul AGA din data de 9 octombrie. Majorarea ar urma sa se realizeze prin aport al actionarilor proportional cu participatia fiecaruia dintre ei. La inchidere, aceste titluri erau tranzactionate la un curs de 1,2 lei/actiune, pret cu aproape 7% peste nivelul de la inceputul acestui an.