Burse - Fonduri mutuale

Şocul cel mare pentru pieţele financiare nu a trecut, dar impactul va fi diminuat

Şocul cel mare pentru pieţele financiare nu a trecut, dar impactul va fi diminuat

Şocul cel mare pentru pieţele financiare nu a trecut, dar impactul va fi diminuat

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

20.10.2011, 00:06 787

Bursa de la Bucureşti a închis cu un avans de 0,9% sesiunea de ieri, susţinută de evo­luţia burselor externe, dar transferurile cu acţiuni au cumulat doar 13,2 milioane de lei (trei milioane de euro).

Piaţa a fost pe verde încă din pri­mele minute, puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare reacţionând pozitiv la evoluţia burselor externe după zvo­nu­rile că Ger­mania şi Franţa au convenit un plan de creştere a resur­selor Fondului Euro­pean de Stabilitate Fi­nanciară (EFSF) de la 440 mld. euro la 2.000 mld. euro. Şeful departamen­tu­lui de cercetare pieţe de capital al BCR Mihai Iulian Căruntu spune că deşi nu au venit interpretări încurajatoare ale da­telor fundamentale din partea unor lideri de opinie, guverne sau instituţii in­ter­na­ţio­nale, se conturează ideea că şocul cel mare pentru pieţele financiare încă nu a fost resimţit.

"În ultima lună s-a conturat ideea că băncile importante europene ar trebui sprijinite de guverne în accesarea unor mecanisme de capitalizare, ceea ce re­pre­zintă o deteriorare a climatului in­ves­tiţional, în aşteptarea asumării unei ajus­tări a datoriei Greciei de principalii cre­ditori, decizie despre care se spe­cu­lea­ză că este destul de probabilă", po­trivit lui Căruntu.

În acest context bioritmul investi­to­rilor este unul fragil, iar orice ştire, co­men­tariu sau interpretare dintr-o sursă avi­zată pe tema datoriilor su­ve­rane de­ter­mină mişcări cu amplitudini ridi­cate ale pieţelor într-o direcţie sau alta, este de părere analistul BCR.

"Desigur, cum viziunea investi­to­rilor este în general una pesimistă, miş­că­rile sunt cu precădere în sens negativ, de aici şi trendul descendent al pieţelor încă din august. Există însă şi o parte bună a acestor amânări în tranşarea crizei datoriilor su­verane, în sensul că din scădere în scă­dere, atunci când eveni­men­tul prorocit mai mult sau mai puţin de întreaga co­mu­nitate va veni, ajusta­rea pieţelor fi­nan­ciare ar trebui să fie mult mai lină decât ne-am fi gândit în urmă cu ceva timp sau decât ne gândim în prezent. Ca atare răul nu ar mai părea atât de rău sau un cataclism financiar major, din mo­ment ce se vorbeşte des­pre această si­tuaţie de aşa de mult timp".

El mai spune că inconvenientul unei burse mici precum BVB este că atunci când intervin momente de tensiune pe pie­ţele financiare se înregistrează ajus­tări mai dure decât pe pieţele ma­ture, din cauza posibilităţilor reduse de exit ale investitorilor străini, iar când pieţele de acţiuni îşi revin, această recu­pe­rare pe volume ridicate are o anumită în­târ­ziere la BVB, tocmai pentru că investi­torii financiari vor "marca" prima dată opor­tuni­tăţile de pe pieţele mai lichide.

Căruntu crede că rezultatele com­pa­niilor la nouă luni nu vor influenţa în mod direct cotaţiile, ci doar vor ajuta la con­struirea unei percepţii că piaţa noastră este totuşi una ieftină. Cele mai li­chide zece acţiuni de la BVB, analizate de indicele BET, au în­chis la preţuri în creş­tere medie cu 0,6%. La finalul se­siunii, acţiunile celor cinci SIF-uri şi ti­tlu­rile FP plasau indicele BET-FI cu 0,92% peste închiderea precedentă. Ac­ţiunile FP au crescut cu 1%, la 0,442 lei.

De urmărit astăzi

  • Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) după ce grupul Romenergo a cumpărat şi marţi un pachet de 657.000 de acţiuni pentru suma de 471.000 de lei (110.000 de euro). În ultimele săptămâni Romenergo a achiziţionat 0,79% din capitalul SIF.

  • Acţiunile Siretul Paşcani (SRT), care au revenit astăzi la tranzacţionare după o perioadă de mai bine de un an în care n-au fost tranzacţionate după ce conducerea societăţii a cerut insolvenţa. Ultima tranzacţie cu titlurile Siretul a avut loc pe 22 septembrie 2010 la un preţ de 0,0182 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor externe după ce bursa din SUA a deschis şedinţa de ieri cu o scădere pe indicele S&P 500 de 0,3%. La aceeaşi oră principalii indici ai burselor europene consemnau aprecieri uşoare, de circa 0,5%.