Burse - Fonduri mutuale

Ştirile bune de pe plan extern îmbie investitorii pe bursa locală

Ştirile bune de pe plan extern îmbie investitorii pe bursa locală

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

27.01.2012, 00:03 1290

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în urcare cu 2,62%, pe cea mai mare lichiditate din ultimele patru luni, susţinută de trei tranzacţii deal cu 1% din Fondul Proprietatea (FP), care au totalizat 65,76 milioane lei (15,1 milioane de euro).

"Evoluţiile pozitive din ultima perioadă vin pe fondul achiziţiilor făcute de către investitori, aceştia fiind influenţaţi probabil atât de creşterile pieţelor internaţionale, cât şi de aşteptarea dividendelor pentru anul 2011", a declarat Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest.

Creşterile din şedinţa de ieri au venit după ce piaţa americană a consemnat un avans important ca urmare a declaraţiilor din partea şefului băncii centrale americane, Fed, care a asigurat investitorii că va menţine dobânda de politică monetară la un nivel apropiat de zero până la sfârşitul anului 2014, cu un an în plus faţă de anunţul anterior.

Cele 138,4 milioane de acţiuni FP au fost cedate la un preţ de 0,48 lei pe unitate, în creştere cu 2,13% faţă de cotaţia de miercuri.

Lichiditatea totală pe segmentul de acţiuni a fost de 95,29 milioane lei (21,9 milioane de euro), iar cele trei tranzacţii speciale au acoperit 70% din total. Valoarea transferurilor pe acţiuni nu a mai fost atât de ridicată din 20 septembrie, când jucătorii au tran­zac­ţionat titluri de 138,21 milioane lei (32,6 mi­lioane de euro).

Acţiunile de la BVB au deschis în creş­tere uşoară şi au încheiat ziua pe plus pentru a şasea sesiune consecutivă. În pre­cedentele cinci şedinţe, indicele general al Bursei, BET-C, a avan­sat cu aproape 3%.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 3,03%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,92% peste închiderea de miercuri.

Totodată, indicele BET-FI, al ac­ţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avan­sat cu 2,46%.

Indicele ex­tins al Bursei, BET-XT, a cres­cut cu 2,92%.

Acesta re­flectă evoluţia pri­melor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Pro­prietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide şi pe piaţa principală, cu transferuri de 7,58 milioane lei, iar preţul a închis la acelaşi nivel la care s-au realizat transferurile deal, de 0,48 lei.

Titlurile Erste (EBS) au urcat cu 9,59%, fiind influenţate de evoluţia de pe bursa de la Viena, piaţa principală a acţiunilor respective. Astfel, market makerii de la BVB au ridicat preţul încă de la deschidere pentru a-l aduce la un nivel apropiat celui de la Viena. Pe bursa din Austria, preţul acţiunilor băncii a urcat cu 9,23%, la 17,51 euro.

Ultimul transfer de la BVB cu titlurile Erste a fost efectuat la 75,4 lei (17,3 euro).

Şi SIF-urile s-au aflat în atenţia investitorilor, cele mai tranzacţionate fiind titlurile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transilvania (SIF3), care s-au apreciat cu 2,1% şi respectiv 2,7%. Cel mai mare avans dintre cele cinci SIF-uri a fost consemnat de titlurile SIF Banat-Crişana, care au urcat cu 4,2%, la un preţ de 0,948 lei/titlu.

Titlurile producătorului de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD) au sărit pe bursă cu 10,6%, după o perioadă în care au înregistrat variaţii destul de reduse.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 2%, după două zile de scăderi. Revenirea a fost determinată de anunţul Rezervei Federale a SUA (Fed) din ziua precedentă cu privire la menţinerea dobânzii de politică monetară la actualul nivel, aproape de zero, pentru o perioadă mai lungă decât anticipau analiştii.