Burse - Fonduri mutuale

Timiditate sporita pe Bursa

04.10.2005, 18:37 12

Bursa a inceput saptamana cu oscilatii usoare pentru cele mai multe dintre actiunile cele mai lichide, lichiditatea la nivelul pietei fiind din nou in scadere. Indicii BEt si BET-FI au inregistrat pierderi usoare, de sub 0,6%.

Brokerii spun ca totusi evolutia Bursei din ultima perioada este una normala dupa cresterea sustinuta de pe parcursul lunii septembrie.

"E o evolutie fireasca pentru Bursa. Dupa o crestere mai puternica apare si un anumit fenomen de plafonare a preturilor si a cantitatilor tranzactionate. In aceste momente asistam practic pe Bursa la o stabilire a preturilor suport. In opinia mea, nu putem sa spunem deocamdata ca piata e pe scadere, evolutiile din prezent fiind fluctuatii normale dupa acele cresteri. Oricum, eu nu anticipez corectii puternic negative in perioada urmatoare, in conditiile in care nu vor aparea informatii la nivel guvernamental legate de chestiunea cu impozitul pe castiguri de capital care sa poata fi considerate negative pentru investitori", a comentat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

Brokerii considera ca elementul esential care va influenta Bursa in continuare va fi reprezentat tocmai de informatiile care vor fi trimise de guvernanti referitor la modul cum vor fi impozitate castigurile din tranzactii bursiere incepand de anul viitor.

"Nici noua nu ne este foarte clar cum se va aplica aceasta impozitare. Toata piata asteapta de altfel lamuriri suplimentare pe marginea acestei chestiuni, mai ales ca exista si o oarecare experienta neplacuta dupa ce s-a intamplat in primele luni ale anului cand au tot venit tot felul de schimbari si revizuiri asupra modului in care se va realiza impozitarea", a adaugat Nilas. El mai spune ca incertitudinea pietei provine mai ales din faptul ca nu se stie foarte clar daca se va mentine prevederea referitoare la impozitarea tot cu 1%, cat este impozitul in prezent, a castigurilor celor care detin actiunile pentru o perioada de cel putin un an.

"Aparitia unor informatii legate de acest impozit care sa poata fi catalogate drept negative va determina o scadere a pietei pe termen scurt, tinand cont ca tendinta va fi clar de marcare la piata, investitorii vrand normal sa-si ruleze pachetele pentru ca ulterior sa aiba costuri mai reduse. Dar nu va determina pe termen mediu un trend general de scadere a pietei, in conditiile in care investitorii care vor alege sa vanda vor avea in vedere evident sa-si rascumpere actiunile. Oricum, pana nu se clarifica pozitia Guvernului privind impozitarea nu poti sa faci previziuni; trebuie mai intai sa avem exact toate datele si dupa aceea putem sa vorbim de previziuni", a precizat Rares Nilas.

Actiunile SIF au inregistrat ieri oscilatii in jurul preturilor din sedinta anterioara. Cele mai tranzactionate titluri din acest grup de companii au fost cele ale SIF Oltenia, care au realizat de altfel si cel mai ridicat rulaj de pe piata. Cu aceste actiuni s-au derulat tranzactii de 5,7 mil. lei (1,6 mil. euro). La inchidere, titlurile SIF Oltenia au fost tranzactionate la pretul de 1,87 lei/actiune, egal cu cel de vineri.

O volatilitate ceva mai ridicata au avut actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia), care au inregistrat si o pierdere mai mare decat cea a pietei, la inchidere aceste titluri fiind cotate la 0,115 lei/actiune. Fata de sedinta precedenta, cotatia Petromidia a pierdut 1,7%.



Piata RASDAQ

Inceput bun de saptamana pe Rasdaq, lichiditatea pietei atingand un nivel de 5,7 milioane de lei (1,6 milioane de euro) in conditiile unor transferuri mari cu actiunile Biofarm.

Producatorul bucurestean de medicamente, listat la Categoria Baza, a realizat luni un rulaj de peste 5 milioane de lei (1,4 milioane de euro), majoritatea tranzactiilor cu titluri Biofarm realizandu-se la un pret de 0,39 lei/actiune, egal cu limita inferioara a intervalului de acumulare in care au evoluat actiunile Biofarm in saptamana anterioara. Nici ieri cotatia titlurilor societatii bucurestene nu a depasit pragul de 0,4 lei/actiune chiar daca s-au transferat, prin intermediul celor 70 de tranzactii, 12,85 milioane de actiuni, reprezentand aproximativ 3,6% din capitalul social al companiei. In aceste conditii, pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,3906, cu 0,12% mai mic decat la sfarsitul saptamanii anterioare.

Cele mai atractive au fost ieri actiunile societatilor de asigurare. Astfel, cu actiunile societatii Asigurarea Romaneasca - Asirom, listate la Categoria a II-a, s-au derulat ieri transferuri in valoare de peste 83.500 de lei (23.500 de euro). Presiunea la cumparare a facut ca pretul titlurilor Asirom sa creasca ieri cu peste 5%, ultimul pret de tranzactionare fiind 0,5 lei/actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 318,9 milioane de lei (89,6 milioane de euro).

Valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri cu actiunile societatii de asigurare - reasigurare Ardaf a fost de 107.300 de lei (30.000 de euro).

Cotatia titlurilor Ardaf a urcat treptat de la 0,28 lei/actiune, minim inregistrat la inceputul sedintei, pana la 0,305 lei/actiune. La acest nivel s-a realizat si ultimul transfer cu actiuni Ardaf, in crestere cu 4,8% fata de sfarsitul saptamanii trecute. Compania si-a anuntat luna trecuta intentia de a-si dubla capitalul social, daca operatiunea va reusi acesta urmand sa atinga nivelul de 14 milioane de euro. Scopul majorarii este rezolvarea problemelor de lichiditate cu care se confrunta societatea.

Ca urmare a scaderii coeficientului de lichiditate si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis deschiderea procedurii de redresare financiara a societatii clujene.

La Categoria I cel mai tranzactionat emitent a continuat sa fie operatorul portuar Socep Constanta, cu un rulaj de peste 137.000 de lei (38.500 de euro). Cotatia titlurilor Socep a oscilat pe parcursul sedintei de luni intre 0,25 lei/actiune si 0,266 lei/actiune. Ultimul pret la care s-au efectuat transferuri cu titluri Socep a fost de 0,26 lei/actiune, cu 0,8% mai mare fata de sedinta precedenta. ; stelian.vezentan@zf.ro; catalin.ciocan@zf.ro