Burse - Fonduri mutuale

Transilvania, trasa in sus de vanzarea Astral

22.07.2005, 19:38 42

Dupa ce SIF-urile si companiile petroliere au tinut pe rand capul de afis al sedintelor bursiere din ultima perioada, ieri a venit randul Bancii Transilvania sa iasa la rampa, cu tranzactii ce au depasit 5,4 milioane de lei (1,5 milioane de euro).

Cresterea lichiditatii titlurilor Bancii Transilvania are legatura, afirma unii dintre brokeri, cu tranzactia anuntata recent prin care compania americana UPC va prelua operatorul de cablu Astral Telecom, in conditiile in care o parte din actionarii Astral sunt actionari importanti la Banca Transilvania.

Presedintele consiliului de administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, este unul din membrii fondatori ai Astral. Afacerea Astral se va vinde cu 420 mil. dolari.

Pretul actiunilor Bancii Transilvania a crescut cu peste 3,1% in cadrul sedintei de ieri, inchizand la cotatia de 0,815 lei/actiune, dupa ce au atins un maxim de 0,83 lei/actiune.

Dupa cresterile spectaculoase din zilele precedente, companiile petroliere si SIF-urile au inregistrat corectii usoare pe finalul sedintei de ieri. Se pare ca acest lucru se datoreaza investitorilor care si-au marcat ieri profiturile din ultimele zile. "Investitorii au inceput sa capete mai multa experienta si si-au punctat ieri profiturile obtinute in sedintele precedente. Totusi, daca nu apare nimic important pe plan politic, piata isi va continua trendul usor crescator, trend sustinut si de rezultatele la sase luni, care se anunta foarte bune la multe companii", a comentat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest din Arad.

Desi au inceput sedinta de ieri in usoara crestere, atingand nivelul de 0,0980 lei/actiune, actiunile companiei petroliere Rompetrol Rafinare au coborat pe final, inchizand la cotatia de 0,0925 lei/actiune, cu 2,5% sub nivelul inregistrat la finele sedintei precedente.

Lichiditatea titlurilor Petromidia s-a mentinut insa la un nivel foarte bun, in conditiile in care valoarea transferurilor realizate a depasit 4 milioane de lei (1,14 milioane de euro).

Titlurile celeilalte companii petroliere, Petrom, au pierdut ieri 0,8%, inchizand la 0,48 lei/actiune. Tranzactiile realizate cu aceste actiuni au insumat un milion de lei (292.000 de euro).

Corectiile au fost mai semnificative in cazul SIF-urilor, care au pierdut intre 2% si 3%, cu exceptia SIF Muntenia, care a reusit sa castige peste 3,5%. In aceste conditii, indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investiti financiare s-a depreciat cu doar 1,1%.

Cea mai tranzactionata dintre SIF-uri a fost Oltenia, cu un rulaj de patru milioane de lei (1,13 milioane de euro). Actiunile SIF Oltenia au inchis sedinta la cotatia de 1,4 lei/actiune, in scadere cu 2,1%. Titlurile SIF Moldova au pierdut mai mult de 3,2%, coborand din nou sub nivelul de 1,2 lei/actiune. Transferurile cu aceste titluri au insumat 3,3 milioane de lei (925.000 de euro).

O evolutie buna au avut ieri actiunile societatii de intermediere bursiera SSIF Broker Cluj, care au castigat 10% fata de precedenta sedinta. Ultima cotatie pentru titlurile Broker a fost de 2,31 lei/ actiune.



Piata RASDAQ

Tranzactiile cu actiuni Biofarm au dominat si ieri sedinta de tranzactionare de pe RASDAQ, realizand 40% din rulajul pietei, lichiditatea foarte buna fiind dublata de aceasta data si de o evolutie pozitiva a cursului.

Ieri s-au tranzactionat peste 1,1 milioane de actiuni Biofarm, reprezentand 0,4% din capitalul social al producatorului de medicamente bu-curestean. Valoarea tranzactiilor a depasit 0,4 mil. lei (114.000 de euro).

Pretul de tranzactionare al titlurilor Biofarm a avut o evolutie ascendenta in prima parte a sedintei, atingand un nivel maxim de 0,38 lei/actiune. Spre final si-au facut aparitia in piata si vanzatorii si, in consecinta, pretul a coborat la 0,37 lei/actiune, care a fost si cotatia de inchidere. Cursul mediu al actiunilor Biofarm a inregistrat o crestere de 3,5% fata de sedinta precedenta.

Printre cei mai tranzactionati emitenti de la Categoria de Baza s-a numarat ieri si producatorul de ulei Argus Constanta, cu un rulaj de 67.000 de lei (circa 19.000 de euro). Ca si in cazul actiunilor Biofarm, cursul titlurilor Argus a urcat in prima parte a sedintei pana la un maxim de 3,67 lei/actiune, coborand in final la 3,6 lei/actiune, cotatie superioara cu 3,1% celei de la finele zilei precedente.

Un rulaj semnificativ au realizat si titlurile companiei hoteliere Intercontinental Romania, care au facut obiectul unei singure tranzactii prin care s-a transferat un pachet de un milion de actiuni. Pretul de tranzactionare a fost de 0,065 lei/actiune, in coborare cu 0,3% fata de sedinta precedenta, iar valoarea operatiunii s-a ridicat la 65.000 de lei (18.000 de euro).

Dintre emitentii de la Categoria I, cel mai tranzactionat a fost ieri produ-catorul de confectii Braiconf Braila, cu transferuri in valoare de peste 70.000 de lei (aproape 20.000 de euro). Actiunile Braiconf au inregistrat si o usoara revenire la nivelul cursului de tranzactionare, recuperand 4,7% si inchizand sedinta la maximul zilei, de 0,89 lei/actiune. In precedentele doua sedinte, titlurile societatii brailene pierdusera peste 13%.

In atentia investitorilor s-au aflat si actiunile operatorului portuar Socep Constanta, cu care s-au realizat tran-zactii in valoare de 57.800 de lei (16.200 de euro). Pretul de tranzactio-nare a oscilat intre 0,26 si 0,27 lei/actiune, ultima cotatie fiind de 0,262 lei/actiune, in crestere cu 0,8%.

O crestere semnificativa au inre-gistrat ieri actiunile producatorului de tevi Mittal Steel Roman, care au castigat 14,8%, inchizand sedinta la pretul maxim de 4,65 lei/actiune. Lichiditatea a fost insa redusa, valoarea tranzactiilor fiind de 26.000 de lei (7.300 de euro).

andrei.chirileasa@zf.ro