Burse - Fonduri mutuale

Tranzactaiile, tot mari, dar fluctuatii mai mici

16.04.2004, 00:00 25



Desi valoarea tranzactiilor de la Bursa s-a mentinut si ieri foarte ridicata, oscilatiile preturilor au fist mai mici. Indicii BET si BET-C au incheiat ziua cu cresteri minore, iar cotatiile SIF-urilor au ramas, in medie, nemodificate



Interesul investitorilor pentru actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) s-a mentine in continuare ridicat, valoarea totala a tranzactiilor derulate ieri cu titlurile companiei depasind 278,1 miliarde lei.



Evolutia constanta din primele zile de tranzactionare nu se va mai repeta insa, fluctuatiile cursului urmand sa caracterizeze si sedintele urmatoare. Actiunile Rompetrol Rafinare au deschis sedinta de ieri la 620 lei/actiune, cotatia coborand imediat pana la valoarea minima inregistrata ieri care a fost de 600 lei/actiune. Dupa aceasta scadere au inceput sa apara si cumparatorii pe piata, pretul urcand in prima parte a zilei pana la valoarea maxima de 650 lei/actiune. In a doua parte a sedintei, cotatia nu a scazut mai jos de 620 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 630 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, titlurile Petromidia au castigat 5%.Cu exceptia transferurilor realizate in piata care au insumat 63, 5 miliarde lei, actiunile Rompetrol Rafinare au mai facut obiectul si a trei tranzactii speciale prin intermediul carora s-a transferat un volum de 311 milioane actiuni. toate cele trei tranzactii s-au realizat la o valoare record de 690 lei/actiune, operatiunile totalizand 214,5 miliarde lei.



Romeptrol Rafinare a anuntat ieri ca in perioada 18 - 28 aprilie va avea loc o oprire tehnologica pentru executarea unei lucrari la una din instalatiile companiei. Operatiunea face parte din programul normal de operare, urmand sa aiba drept efecte cresterea productivitatii si reducerea pierderilor tehnologice, ceea ce ar permite companiei sa realizeze economii de 4 milioane dolari anual.



Actiunile Bancii Transilvania au deschis sedinta la 7.400 lei/actiune, cotatia atingand in a doua parte a zilei un nou maxim istoric de 7.500 lei/actiune. Cotatia maxima s-a mentinut si la inchidere, determinand o apreciere de 2% pentru titlurile bancii. Azi este ultima zi in care investitorii ce cumpara actiuni pot sa mai beneficieze de dreptul de a primi actiuni gratuite. In cadrul unei operatiuni de majorare a capitalului, compania a hotarat acordarea de 0,275 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta.



Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti au incheiat ziua in crestere cu 1,1%, ultimul pret inregistrat fiind de 4.650 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 1 miliard lei. Impact a reprogramat intalnirea cu analistii financiari pentru prezentarea situatiilor financiare pe 2003, noua data anuntata fiind 30 aprilie. In cadrul acestei reuniuni, vor fi prezentate si rezultatele aferente primului trimestru din 2004.





Venoma a ramas cu doi actionari



Fondurile de investitii Black Sea Fund si Fondul Roman Post - Privatizare si-au majorat cota de participare in cadrul vehiculului de investitii Venoma Holdings, care detine 58,4% din capitalul social al companiei Sicomed Bucuresti. Prin intermediul unei tranzactii interne in valoare de 6 milioane euro, conform unor surse din piata. Cele doua fonduri au cumparat pachetul de actiuni detinut de compania Galenica North - East, al treilea actionar al Venoma. Fondurile au devenit astfel singurii actionari, cu participatii egale, in cadrul Venoma.





Piata Rasdaq



Actiunile producatorului de motoare electrice Ana - Imep Pitesti au castigat, in medie, 8,7%, valoarea tranzactiilor realizate depasind 2,1 miliarde lei, dupa ce compania a publicat rezultatele financiare finale pe anul trecut.



Titlurile Imep au fost tranzactionate pe parcursul zilei la valori cuprinse intre 3.000 lei si 3.300 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 3.200 lei/actiune. Cotatia medie a fost de 3.271 lei/actiune, actiunile Imep recuperand astfel pierderea de 5,58% consemnata de sedinta precedenta, cand cursul mediu a fost de 3.011 lei/actiune. Ana - Imep a realizat ieri cel mai mare rulaj, transferurile derulate cu actiunile companiei reprezentand aproape o treime din valoarea totala a tranzactiilor comune.



Cu exceptia societatii Ana - Imep, celelalte companii tranzactionate ieri la Bursa Electronica Rasdaq nu au reusit sa inregistreze transferuri mai mari de un miliard lei.



Mai intens tranzactionate, au fost actiunile bancii Carpatica, cu operatiuni de 603 milioane lei. Cotatia bancii a oscilat intre 34.000 lei 34.500 lei/actiune, inchiderea facandu-se la valoarea maxima. Cotatia medie a urcat cu 2,3% fata de valoarea prcedenta. Compania a convocat AGA pentru data de 24 aprilie, pe ordinea de zi gasindu-se aprobarea platii de dividende si stabilirea dividendului, dar si aprobarea divizarii valorii nominale a unei actiuni de la 10.000 lei la 5.000 lei.



Evolutia actiunilor Rompetrol SA (Vega) a fost caracterizata de o scadere atat la nivelul pretului mediu cat si in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor derulate. Titlurile Vega au fost cotate ieri la valori cuprinse in intervalul 810 - 830 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se, la fel ca si in sedinta precedenta, la valoarea minima. In ultimele doua zile, pretul minim la care actiunile companiei au fost tranzactionate a fost identic. Cotatia medie de 819 lei/actiune reprezinta o scadere de 3,03% fata de valoarea de miercuri.



Actiunile Eurom Bank au pierdut 7,91% in a doua zi de tranzactionarepe RASDAQ. Pretul maxim atins a fost de 7.000 lei/actiune, ultima tranzactie realizandu-se la valoarea minima de 5.300 lei/actiune. Pretul mediu a fost de 5.986 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor continua sa se mentina redusa, operatiunile de ieri insumand 69 milioane lei. Consiliul de administratie al bancii a convocat AGA pentru data de 29 aprilie, pe ordinea de zi gasindu-se si aprobarea situatiilor financiare pe 2003. Data de referinta a fost stabilita pentru 22 aprilie.



Dintre cele doua oferte publice de preluare raportate ieri, cea mai ridicata ca valoare a implicat actiunile societatii Tes Timisoara. Alin Mircea Botta, principalul actionar al societatii de brokeraj Romcapital, a cumparat un pachet reprezentand 1% din numarul total de actiuni.Pretul oferit a fost de 2.005 lei/actiune. Valoarea tranzactiei a fost de 689 milioane lei.