Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii mai mici, dar mai vioaie

01.04.2004, 00:00 11



Valoarea tranzactiilor de la Bursa a scazut ierui la 25,6 miliarde lei, cea mai mica valoare din ultimele doua luni. Numarul actiunilor care au inregistrat variatii de pret a fost insa mai ridicat fata de zilele anterioare.



Indicii BET si BET - C au inregistrat aprecieri de 0,46%, respectiv 0,66%, in timp ce BET-FI, care urmareste evolutia actiunilor SIF a pierdut aproape 2%. Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale SIF Oltenia, operatiunile derulate insumand 5,2 miliarde lei. SIF Oltenia a pierdut 11%, adica 400 de lei, mai mult decat dividendul de 370 lei/actiune la care au dat dreptul actiunile societatii pana marti. Cotatia la inchidere fiind de 3.200 lei/actiune. Pretul maxim atins pe parcursul zilei a fost de 3.250 lei/actiune. "Comparativ cu dividendul brut anuntat de 370 lei/actiune, o scadre neta de 350 lei/actiune la nivelul pretului mediu este normala" a precizat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.



Brokerii nu au foarte multe explicatii pentru valoarea scazuta a transferurilor de ieri unul din motive fiind reprezentat de faptul ca multe companii intra in perioada ex- dividend, in aceste conditii fiind mai putine stimulente pe termen scurt pentru investitori.



Banca Transilvania nu a mai repetat evolutia din ultimele zile, care consemnau atingerea de noi maxime istorice. Actiunile bancii au deschis sedinta la 7.350 lei/actiune, au urcat pana la 7.400 lei/actiune si apoi, pretul a intrat pe o trend descendent, concretizat prin atingerea la inchidere a unei valori minime de 7.200 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, titlurile bancii au piedut 2%. Valoarea tranzactiilor a fost de 4,6 miliarde lei. "Este o corectie negativa, dar in acelasi timp, poate sa fie si o strategie de cumparare. La 7.400 lei/actiune nu mai cumpara nimeni, deci este posibil ca investitorii sa fi lasat oferta sa se stabilizeze" a comentat Alin Brendea.



De altfel, ieri s-a produs la o inversare a evolutiei principalelor companii listate la Bursa de Valori fata de sedintele anterioare: Banca Transilvania a scazut, Petrom si BRD Bucuresti au inregistrat aprecieri cotatiilor.



Actiunile Petrom au deschis sedinta la 1.970 lei/actiune si au urcat pana la 2.050 lei/actiune, cotatie care s-a mentinut si la inchidere. Pe fondul unor tranzactii de 1,9 miliarde lei, titlurile Petrom au castigat 3,5%.



Pe parcursul zilei, actiunile BRD au fost tranzactioante la preturi cuprinse intre 26.000 lei si 26.500 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a realizat la pretul de 26.300 lei/actiune, in crestere cu 1,2% fata de cotatia precedenta. Transferurile au totalizat 2,7 miliarde lei.



Actiunile Santierului Naval Orsova au deschis sedinta la 58.000 lei/actiune, cotatia urcand pe fondul unei presiuni crescute la cumparare pana la 62.500 lei/actiune. La pretul respectiv s-a perfectat si ultima tranzactie a zilei, in aceste conditii titlurile companiei inregsitrand o apreciere de 7,8%. Potrivit brokerilor, cresterea actiunilor Santierului Naval Orsova este normala, tinand cont de scaderile inregistrate in ultima perioada, mai ales daca avem in vedere si lichiditatea redusa de ieri, cand operatiunile au insumat 324 milioane lei.





Piata Rasdaq



Actiunile producatorului de obiecte din ceramica Sanex Cluj - Napoca au recuperat pierderea din sedinta de marti, ziua de ieri aducand o apreciere de 2,4%.



Actiunile Sanex au fost printre cele mai tranzactionate actiuni, valoarea operatiunilor depasind un miliard lei. Pe parcursul zilei, cotatia actiunilor respective a oscilat intre 3.700 lei si 3.800 lei/actiune, ultima valoare reprezentand si pretul de inchidere.



Cele mai tranzactionate actiuni continua sa fie cele ale bancii Carpatica , tranzactiile de ieri insumand 9,8 miliarde lei. Atractia investitorilor pentru Banca Comerciala Carpatica Sibiu se datoreaza potentialului de crestere ridicat, conducerea bancii intentionand sa listeze compania respectiva la Bursa de Valori. Actiunile bancii au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 33.000 lei si 34.500 lei/actiune, cotatia la inchidere fiind de 34.000 lei/actiune. Cotatia medie a urcat cu 6,83%.



Cu exceptia tilurilor Sanex si cele ale bancii Carpatica, actiunile celorlalte companii transferate in cadrul tranzactiilor comune au inregistrat o lichidiatte redusa. Valoarea tranzactiilor comune derulate ieri a fost 14,3 miliarde lei, iar din aceasta suma 75% a fost reprezentata de tranzactiile cu actiunile celor doua companii.



Operatorul portuar Socep Constanta a facut obiectul a 11 tranzactii, toate realizate la un pret de 1.450 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 303 milioane lei. Cotatia medie nu a inregistrat modificari fata de valoarea precedenta.



Producatorul de bere Haber a inregistrat transferuri de 237 milioane lei. Pretul la care actiunile Haber au fost tranzactionate a oscilat intre 3.900 lei si 4.200 lei/actiune, valoarea minima reprezentand si cotatia la inchidere. Aprecierea medie a fost de 7,22%. Actioanarul majoritar al companiei este APAPS cu o participatie de 51%. Cel mai important actionar minoritar al companiei este Brau Union Romania, care detine 14% din numarul total de actiuni. Haber a obtinut anul trecut un profit net de 8,1 miliarde lei, o valoare de 2,5 ori mai ridicata decat cea aferenta anului 2002. In perioada anilor 2000 - 2002, compania a distribuit dividende.



Ieri a fost derulata si o tranzactie speciala prin care a fost transferat un pachet de 138.000 actiuni ale producatorului de utilaje pentru foraj Upetrom 1 Mai Ploiesti. Pachetul reprezinta 1% din capitalul social al Upetrom, tranzactia perfectandu-se la un pret de 32.000 lei/actiune. Valoarea operatiunii a fost de 4,4 miliarde lei. Valoarea nominala a unei actiuni Upetrom este de 25.000 lei.