Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii tot mai mici, dar oscilatii mari

03.10.2005, 19:22 18

Finalul de saptamana a adus o noua scadere a lichiditatii pe Bursa, care a suferit din nou un declin usor. Actiunile cele mai lichide au reusit totusi sa incheie ultima sedinta a saptamanii cu cresteri, dar unele modeste.

Brokerii spun ca evolutia Bursei in ultima perioada a fost influentata intr-o mare masura si de chestiunea privind impozitul pe castiguri de capital.

"Lichiditatea mai redusa si corectia suferita de piata s-au datorat si contextului general creat de noul proiect de Cod fiscal, dar bineinteles si faptului ca unele titluri precum SIF-urile atinsesera noi maxime si investitorii au fost tot mai tentati sa-si marcheze profitul, mai ales ca SIF-urile au inregistrat cresteri importante in acest an", a comentat Valentin Ionescu, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Euro Invest Vision.

El mai spune ca pana la finalul acestui an se asteapta ca Bursa sa inregistreze o scadere mai puternica fiindca investitorii vor dori sa evite posibilitatea platii unui impozit mai mare pe castigurile din tranzactii bursiere.

"Dupa cum s-a comportat piata in ultima perioada, eu ma astept pe termen scurt la o perioada de incertitudine, cu volume mai mici si oscilatii atat de crestere, cat si de scadere. Dar pana la finalul anului ma astept totusi sa urmeze o corectie mai drastica pentru piata, in conditiile in care unii investitori vor dori sa-si ruleze pachetele in piata pentru a evita plata unui impozit pe castiguri de capital majorat", a adaugat Ionescu.

"Pe termen scurt va fi interesant totusi de urmarit cum vor evolua SIF-urile, tinand cont de faptul ca pe Oltenia si Moldova s-a vazut clar, inclusiv in sedinta de vineri, ca mai sunt cumparatori puternici", spune Valentin Ionescu. El considera ca o mare parte dintre cei care cumpara pe SIF-uri sunt investitorii care vor sa tina actiunile pe termen lung, dar sunt multi si cei care speculeaza variatiile de pret si care vand atunci cand SIF-urile ajung la anumite praguri.

"Eu cred ca predomina cei din prima categorie. Oricum, pe termen lung, actiunile SIF, Petrom si Rompetrol Rafinare raman investitii foarte bune", a precizat Ionescu.

Cele mai tranzactionate actiuni vineri au fost cele ale Petrom, care au realizat un rulaj de 4 milioane de lei (1,1 milioane de euro). Pe parcursul sedintei, titlurile Petrom au urcat pana la un maxim de 0,462 lei/actiune, dar inchiderea s-a facut aproape de pretul minim. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a derulat la 0,453 lei/actiune, in crestere extrem de usoara fata de sedinta precedenta.

Dintre SIF-uri, cel mai ridicat rulaj au realizat actiunile SIF Oltenia, care au facut obiectul unor tranzactii de 3,5 milioane de lei (aproape 1 milion de euro). La inchidere, aceste actiuni au fost cotate la 1,87 lei/actiune, pretul maxim la care titlurile au fost tranzactionate in cursul zilei. Fata de sedinta de joi, actiunile SIF Oltenia au castigat 1,6 %.

Indicele BET - FI, care urmareste evolutia tuturor celor cinci SIF-uri, a urcat cu aproape 1,2%, in timp ce BET si BET - C au pierdut cate 0,1%.



Ministerul Finantelor nu va putea deveni actionar la depozitarul central

Conform regulamentului privind autorizarea si functionarea depozitarului central, caselor de compensare si contrapartilor centrale, aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Ministerul Finantelor Publice (MFP) nu va avea posibilitatea de a deveni actionar al depozitarului central, societatea ce urmeaza sa gestioneze operatiunile posttranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Astfel, CNVM a decis ca la infiintarea depozitarului central sa poata participa actionari ai registrelor independente si Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare (SNCDD) si Bursa de Valori Bucuresti, adica acele institutii existente care au in atributiile lor activitati ce vor putea fi desfasurate doar de depozitarul central. Conform prevederilor regulamentului, actionarii au obligatia sa solicite CNVM autorizatia de infiintare a depozitarului central pana la sfarsitul lunii noiembrie. Dupa infiintare vor putea deveni actionari ai depozitarului central doar entitati ale pietei financiare autorizate de CNVM, Banca Nationala a Romaniei (BNR), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sau de institutiile echivalente din tarile membre ale Uniunii Europene. Avand in vedere intentia MFP de a participa la infiintarea si functionarea depozitarului central si in cazul in care acesta va fi agreat ca registratar unic al titlurilor de stat, MFP isi va putea desemna un reprezentant care sa participe de drept la toate sedintele Consiliului de Administratie care au pe ordinea de zi puncte referitoare la piata titlurilor de stat.



Piata RASDAQ

Actiunile Socep au tinut capul de afis al ultimei sedinte de tranzactionare de pe Rasdaq, valoarea totala a transferurilor cu aceste titluri fiind vineri de 313.000 de lei (88.300 de euro).

De aceasta data ordinele mai importante au fost la vanzare, coborand cotatia titlurilor operatorului portuar pana la un minim de 0,25 lei/actiune dupa ce la inceputul zilei actiunile Socep se tranzactionau la un pret de 0,26 lei/actiune. Finalul sedintei a insemnat si o revenire a ordinelor de cumparare, ultimul transfer al saptamanii cu actiunile societatii constantene efectuandu-se la un pret de 0,258 lei/actiune, in scadere cu 0,76% fata de sedinta anterioara.

Dintre emitentii listati la Categoria a II-a cel mai lichid a fost vineri producatorul de materiale de constructii Elpreco Craiova, cu un rulaj de 20.100 de lei (5.670 de euro). Pe parcursul sedintei cotatia titlurilor Elpreco a oscilat intre 54 lei/actiune si 55 lei/actiune, ultimul transfer realizandu-se la un nivel egal cu maximul zilei, cu 10% mai mare decat in sedinta precedenta. La acest nivel capitalizarea bursiera a societatii este de 56,9 milioane de lei (16,04 milioane de euro). In primul semestru compania a obtinut un profit net de aproximativ 2,7 milioane de lei (770.000 de euro), in scadere cu 17,85% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Deprecierea profitabilitatii companiei a fost cauzata cresterii modeste din sectorul constructiilor si implementarii unui program de investitii de aproximativ 7 milioane de euro.

Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti a revenit pe prima pozitie in topul celor mai lichizi emitenti, valoarea totala a tranzactiilor realizate vineri cu titlurile Biofarm fiind de 339.000 de lei (95.600 de euro). Cotatia actiunilor Biofarm si-a continuat evolutia in intervalul de acumulare, osciland vineri intre 0,39 lei/actiune si 0,4 lei/actiune. Pe fondul unei usoare presiuni la vanzare majoritatea transferurilor s-au realizat la un pret de 0,39 lei/actiune, insa aparitia unor ordine mai importante de cumparare pe finalul sedintei a facut ca pretul actiunilor Biofarm sa urce pana la 0,4 lei/actiune. In aceste conditii, pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,3911 lei/actiune, cu 1,11% mai mic decat in sedinta anterioara.

Tranzactii importante s-au realizat in ultima sedinta a saptamanii trecute si cu titlurile companiei Rompetrol Bucuresti (Vega), acestea fiind caracterizate de o volatilitate ridicata. Pe parcursul zilei pretul titlurilor Rompetrol a oscilat intre 0,0705 lei/actiune si 0,0675 lei/actiune, ultimul transfer realizandu-se la un pret de 0,068 lei/actiune, cu 1,44% mai mic decat in sedinta anterioara. Valoarea totala a tranzactiilor realizate vineri cu actiunile companiei petroliere a fost de 12.900 de lei (3.600 de euro).

stelian.vezentan@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro