Burse - Fonduri mutuale

Un scenariu pesimist: bursa va depăşi momentele critice abia peste 2-3 ani

Un scenariu pesimist: bursa va depăşi momentele critice abia peste 2-3 ani

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

03.10.2011, 00:04 878

Dan Rusu, şeful depar­ta­mentului de analiză al firmei de brokeraj BT Securities, spune că si­tuaţia economică la nivel global a pus "într-un con de umbră" pieţele mici, emergente şi prea puţin lichide, interesul in­vestitorilor fiind, în prezent, con­servarea şi dezvoltarea unei strategii în acest sens.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis sesiunea de vineri în scădere cu 0,52%, influenţată de pierderile înre­gistrate de acţiunile europene. În ultima lună, bursa a pierdut 9,2% din valoare.

"Însă, în doi-trei ani, după ce se va depăşi momentul critic la nivel global, in­vestitorii mari vor vâna din nou opor­tu­nităţi, iar cele mai multe le vor fi fur­ni­zate de pieţele emergente, fie ele mai mari, precum China, Brazilia, India, sau mai mici, precum cele din Europa Cen­trală şi de Est", a spus Rusu. Preţurile celor mai lichide zece acţiuni au consemnat vineri o corecţie de 0,36%, în timp ce titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborât indicele BET-FI cu 2,58%.

Indicele extins al bursei BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, se plasa cu 1,12% sub nivelul de joi.

Analistul BT Securities ia în consi­derare riscul ca acţiunile să coboare anul viitor sub extremele din 2009, spunând că astfel se creează o oportunitate unică de construire a unui portofoliu solid la costuri minime.

"Noi ne-am păstrat în ultimii doi ani o doză serioasă de scepticism privind ieşirea economiei globale din recesiune şi mai ales referitor la sustenabilitatea creşterilor de pe burse din 2009-2010. S-a creat iluzia revenirii la prosperitatea de dinaintea recesiunii, în timp ce, în realitate, stimulul financiar masiv a intrat într-un sistem blocat, fără circulaţie, iar dificultăţile financiare au devenit datorii suverane problematice. Din păcate sau din fericire, suntem la capătul spiralei, default-urile la nivel de stat sunt o chestiune de timp, iar presiunile deflaţioniste se vor face puter­nic resimţite în perioada urmă­toare la nivel global", a spus Rusu.

Scenariul pesimist al analistului prevede continuarea scăderilor pe pieţele de capital, majoritatea fiind expuse riscului de a trece de minimele din 2009.

"Presiunile deflaţioniste vor afecta în mod negativ preţul la mărfuri şi metale preţioase, inclusiv aurul, favorizând în schimb întărirea dolarului. Riscurile majore cu care se confruntă UE vor pune în perioada următoare într-o lumină favorabilă dolarul american în raport cu moneda unică. Pieţele imobiliare vor continua să se contracte, preţurile la imobile nu vor mai ajunge la nivelurile din 2007 vreme foarte îndelungată, atât la nivel global, cât şi pe plan local", consideră şeful departamentului de analiză al firmei de brokeraj BT Securities.

Rulajul de vineri a fost susţinut de trei tranzacţii speciale cu 0,18% din acţiunile FP. Cele 25,31 milioane de acţiuni au fost cedate la un preţ de 0,4408 lei, cu 1,03% sub cotaţia de referinţă. De asemenea, a fost înre­gistrat un transfer special şi pentru titlurile BRD, de 7,7 milioane lei. Pachetul de 700.000 de acţiuni a fost vândut la o cotaţie de 11 lei, similară cu referinţa.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene înregistrau co­recţii de până la 3%.