Burse - Fonduri mutuale

Veltan, Carpatica: Evolutia Bursei a devenit aproape haotica

Veltan, Carpatica: Evolutia Bursei a devenit aproape haotica
24.02.2009, 18:24 29

Bursa a continuat sa scada si in sedinta de ieri, cele mai mari corectii fiind inregistrate si de aceasta data la nivelul societatilor financiare si al celor bancare. Indicele BET-FI a pierdut aproape 6%, in vreme ce indicele BET, al celor mai lichide 10 companii din piata, a inchis cu 4,2% sub nivelul de referinta, coborand sub pragul de 1.900 puncte. Brokerii se feresc sa mai faca aprecieri cu privire la o posibila revenire, piata este dominata de incertitudine.

"Evolutia Bursei nu mai are nicio logica. A devenit aproape haotica. Poti doar sa-ti dai cu parerea ce urmeaza sa se intample si sincer prefer sa ma feresc sa mai fac apreceri cu privire la viitorul Bursei. E greu sa spui ce va fi, insa cred ca exista riscul sa continuam scaderile. Pentru cat timp insa nimeni nu cred ca stie", a declarat Marius Veltan, direc-torul general adjunct al Carpatica In-vest, societatea de brokeraj a bancii Carpatica. Toate cele patru banci prezente la tranzactionare pe piata de la Bucuresti au inregistrat pierderi, cea mai mare corectie fiind consemnata de titlurile BRD, care au continuat coborarea, cu aproape 8% de aceasta data, pana la 3,73 lei/actiune. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) si cele ale Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au consemnat scaderi de 2,2% si respectiv 2,5%. La categoria international, titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat o scadere de 3,8% pana la nivelul de 30,1 lei/actiune.
Actiunile SIF Moldova (SIF2) au marcat cea mai mare scadere din piata la categoria SIF-uri, de 8%, urmate in top de scaderea titlurilor SIF Oltenia (SIF5), de 7,9% si SIF Banat-Crisana (SIF1), de 6,2%. SIF Muntenia (SIF4) si SIF Transilvania (SIF3) au consemant in medie o scadere de 4%, pana la pretul de 0,4 lei/actiune si respectiv 0,19 lei/ actiune. "Nu gasesc nicio justificare pentru ce se intampla in piata. Indiferent de stirile externe cu privire la situatia economica a statelor est-europene, eu tot nu as recomanda sa se vanda la preturile astea", a adaugat Veltan.
In sectorul energetic, indicele de profil BET-NG a marcat o corectie de 3,5%, pe fondul scaderii puternice a titlurilor Petrom (SNP), care au pierdut 8,4%. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transgaz (TGN) au reusit sa inchida in stationare insa, la pretul de 0,0245 lei/actiune, respectiv 102 lei/actiune. Titlurile companiei nationale de transport de energie electrica Transelectrica (TEL) au coborat cu 3,9%, odata cu revenirea la tranzactionare dupa ce au fost suspendate pe perioada AGA.
Rulajul pietei a fost peste media ultimelor sedinte de tranzactionare, respectiv 4,1 mil. euro, volumul tranzactionat fiind de 42,2 milioane titluri. Cele mai tranzactionate companii au fost si de aceasta data companiile petroliere.
Pietele externe au inregistrat pierderi ceva mai temperate, de pana la 1,4% in cazul indicatorului german DAX. Indicele britanic FTSE 100 cobora spre inchidere cu 1,3%, iar indicatorul francez CAC 40 cobora cu 0,8%.