Burse - Fonduri mutuale

Zi de corecţii ex-dividend la Bursă: Fondul Proprietatea pierde 8,6% şi BRD SocGen 4,4%. BET scade cu 0,6%, în cea mai slabă şedinţă din ultima lună. Wall Street-ul, la maxim istoric

Zi de corecţii ex-dividend la Bursă: Fondul...

Autor: Eduard Ivanovici

16.05.2024, 18:19 6450

Companiile din structura indicelui BET au înregistrat scăderi semnificative joi, 16 mai pe fondul corecţiilor ex-date pentru distribuirea de dividende, arată datele Bursei de Valori Bucureşti. Acţiunile Fondului Proprietatea au coborât astăzi cu 8,55%, în timp ce BRD – Groupe Société Générale a pierdut 4,4%.

Între timp, Transport Trade Services s-a depreciat cu 5,3% după ce compania a anunţat rezultate în scădere în primul trimestru al anului faţă de aceeaşi perioadă din 2023.

De altfel, şedinţa de astăzi a fost prima de după încheierea sezonului de raportări financiare la T1 pentru emitenţii din BET.  La capitolul „creşteri” s-au încadrat Transgaz (1,3%), One United (1%) şi Digi (1%). Sphera Franchise a închis ziua pe zero.

Jumătate din indicii de la BVB au consemnat scăderi, precum 0,5% pe BET-Plus şi 1,75% pentru BET-FI.  BET a pierdut 0,6%, în cea mai slabă şedinţă din 12 aprilie, când benchmark-ul a coborât cu 0,77%. Dinamica din 2024 este de plus 11,8%, faţă de 9,4% pentru indicele paneuropean Stoxx 600.

Cele mai lichide acţiuni de astăzi au fost Banca Transilvania, TTS şi Hidroelectrica. Precedentele două şedinţe au adus rulaje de 89,5 milioane de lei, respectiv 90,3 milioane pe întreg segmentul de acţiuni de la BVB.

În Statele Unite, indicele S&P 500 – de referinţă pentru Wall Street, cea mai mare piaţă de capital din lume – creştea cu 0,2% la ora redactării ştirii, după ce a închis sesiunea de ieri la un nou maxim istoric.

La fel, Nasdaq Composite – indicele marilor companii tech, precum Microsoft, Amazon şi Apple – înregistra o apreciere de 0,2% după ce a marcat miercuri un nou record. Cu un avans de 0,3%, Dow Jones Industrial Average depăşea în premieră pragul de 40.000 de puncte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels