Burse - Fonduri mutuale

Zi proasta pentru investitori

08.04.2004, 00:00 13



Evolutia actiunilor Petromidia a determinat o scadere a cotatiei pentru majoritatea companiilor, doar patru companii din cele 31 de societati tranzactionate ieri inregistrand aprecieri a pretului de tranzactionare.



Brokerii spun ca investitorii s-au grabit sa vanda o parte din actiunile detinute la alte companii pentru a cumpara actiuni Petromidia.



In aceste conditii, toti cei trei indici bursieri au inregistrat pierderi, BET - C, indicele general al Bursei scazand cu 1,06%. Indicele BET, care urmareste companiile cele mai lichide, a pierdut 1,41%, in timp ce indicele BET - FI a sintetizat evolutia societatilor de investitii financiare printr-o corectie negativa de 1,73%. Valoarea tranzactiilor derulate ieri la Bursa a atins un nivel record de 383,336 miliarde lei.



Cotatiile care vor fi prezentate in continuare au la baza ultimele inregistrari raportate de sistemul informatic al Bursei. Conducerea institutiei a precizat insa ca au fost confirmate si alte operatiuni la nivelul brokerilor, toate tranzactiile derulate ieri urmand sa fie inregistarte de sistemul central al Bursei.



Actiunile Azomures au pierdut 11% in prima zi dupa trecerea perioadei in care investitorii care cumparau titlurile companiei respective puteau figura in Registrul Actionarilor la data de 9 aprilie. Actiunile Azomures au deschis sedinta la 3.400 lei/actiune, cotatia coborand pe fondul unei presiuni al vanzare pana la 3.250 lei/actiune. Transferurile au totalizat 2,5 miliarde lei.



Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti continua sa se mentina pe un trend desecendent, ziua de ieri aducand o pierdere de 2% pentru cotatia Impact. Pretul de deschidere a fost de 4.850 lei/actiune, ultima tranzactie inregistrata derulandu-se la 4.800 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 2,3 milairde lei.



SIF Oltenia a fost printre cele mai tranzactioante companii, operatiunile depasind 1,4 miliarde lei. Toate tranzactiile s-au derulat la pretul de 3.300 lei/actiune, in scadere cu 1,5% fata de cotatia precedenta.



O alta societate de investitii financiare tranzactionata bine in contextul de ieri a fost SIF Moldova. Cotatia la inchidere a fost de 3.250 lei/actiune, in scadere cu 1,5%. Valoarea transfeurilor a fost de 1,2 miliarde lei.



Actiunile Siretul Pascani au deschis sedinta la 10.700 lei/actiune, cotatia coborand pana la 10.600 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 680 miliaoane lei.



Una din putinele companii care a reusit sa reziste valului de scaderi a fost BRD Bucuresti. Cotatia bancii de 26.000 lei/actiune nu a inregistrat modificari comparativ cu sedinta anterioara. Evolutia actiunilor BRD a fost determinata in primul rand de valoarea redusa a tranzactiilor care a fost de 248 milioane lei.



Conducerea Bursei a anuntat ca maine sedinta de tranzactionare se va derula conform programului normal de lucru.





Piata Rasdaq



In conditiile in care punctul de atractie al zilei a fost tranzactionarea actiunilor Rompetrol Rafinare la BVB, Bursa Electronica Rasdaq a inregistrat o lichiditate extrem de redusa.



Toti cei trei indici care urmaresc evolutia companiilor listate la BER au inregistrat scaderi ale cotatiilor, comparativ cu valorile precedente. Indicele RAQ - I, cel care urmareste evolutia companiilor listate la categoria I, a suferit cea mai mare pierdere, valoarea lui scazand cu 2,38% pana la un nivel de 1.500,77 puncte. La categoria I este listata si Rompetrol SA (VEGA), care detinea 18,8% din capitalul social al Rompetrol Rafinare. Indicele general Rasdaq - C a pierdut 0,54%, in timp ce indicele RAQ - II a scazut cu 2,26%. Valoarea tranzactiiilor derulate ieri pe Rasdaq a fost de 6,2 miliarde lei.



Cele mai tranzactionate actiuni au apartinut producatorului de ulei Argus Constanta, valoarea operatiunilor depasind 1,5 miliarde lei. Pe parcursul zilei, actiunile Argus au fost transferate la preturi cuprinse intre 22.000 lei si 23.500 lei/actiune, cotatia stabilizandu-se la inchidere la 22.500 lei/actiune. Titlurile Argus au inregistrat o apreciere medie de 0,61%, o crestere mica tousi comparativ cu pierderile inregistrate dupa ce actiunile respective au revenit la tranzactionare saptamana trecuta.



Producatorul de lactate Napolact Cluj- Napoca a facut obiectul a 16 tranzactii, valoarea totala a acestora ridicandu-se la 1,2 miliarde lei. Pretul maxim atins ieri a fost de 55.000 lei/actiune, aceasta valoare reprezentand si cotatia la inchidere. Cotatia medie a urcat cu 1,73%. Cel mai important actionar minoritar al companiei este Asociatia Salariatilor, care detine o participatie de 39,4%. Societatea Friesland Romania controleaza 40,7% din numarul total de actiuni. Consiliul de administratie al Napolact a convocat Adunarea generala Ordinara a Actionarilor (AGOA) pentru data de 20 aprilie, pe ordinea de zi gasindu-se si aprobarea situatiilor financiare pe anul trecut impreuna cu repartizarea profitului. La reuniune au dreptul sa participe toti actionarii inscrisi in Registrul Actionarilor la sfarsitul zilei de 6 aprilie.



La categoria I, cele mai tranzactioante sase companii au inregistart scaderi ale pretului de tranzactionare. Cotatia bancii Carpatica a oscilat intre 32.000 lei si 33.000 lei/actiune, la valoarea maxima derulandu-se si ultima tranzactie a zilei. Cotatia medie a pierdut 3,365. Operatiunile au insumat 303 milaione lei.



Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Confectii Vaslui au fost transferate in cadrul unei singure tranzactii, realizata la un pret de 29.000 lei/actiune. Aprecierea medie a fost de 4,26%, valoarea tranzactiei fiind de 184 milioane lei. Confectii Vaslui a convocat AGOA pe 24 aprilie, data de referinta fiind 2 aprilie.