Business Hi-Tech

A devenit Microsoft prea mare pentru a mai creste?

25.10.2004, 00:00 11

Aceasta este intrebarea care-i framanta pe analisti dupa ce gigantul producator de software Microsoft a anuntat, saptamana trecuta, rezultatele financiare pe primul trimestru al anului fiscal 2005, incheiat la 30 septembrie a.c.
Profitul companiei detinuta de cel mai bogat om din lume, Bill Gates, a urcat in perioada iulie-septembrie cu 11% fata de cel inregistrat in aceeasi perioada cu un an in urma, relateaza BBC. Profitul obtinut a fost de 2,9 miliarde de dolari, in comparatie cu cele 2,6 miliarde de dolari din urma cu un an. Cifra vanzarilor a crescut cu 12% in primul trimestru fiscal al anului 2005, atingand nivelul de 9,2 miliarde de dolari.
Imediat dupa anuntarea rezultatelor pozitive, actiunile Microsoft au scazut pe piata bursiera americana cu 3%, alimentand speculatiile expertilor care prevad o incetinire a ratei de crestere inregistrata de compania americana. Ingrijorarea din piata persista in ciuda faptului ca Microsoft si-a modificat in sens pozitiv estimarile cu privire la veniturile pe intreg anul fiscal 2005. Compania lui Bill Gates a anuntat ca se asteapta la venituri intre 38,9 si 39,2 miliarde de dolari in aceasta perioada, cu cel putin 400 de milioane de dolari mai mult decat se specificase in ultima estimare proprie. Aceste cifre ar semnifica o crestere totala a companiei de 5,6 - 6,4 % in comparatie cu anul fiscal tocmai incheiat.
Insa acest nivel de crestere este cel mai scazut din intreaga istorie de 18 ani a listarii la bursa a Microsoft, intr-un contrast evident fata de obisnuitele rezultate care indicau cresteri anuale de doua cifre, comenteaza presa internationala. ?Cum ar putea acest monstru gigantic sa mai creasca, daca nu vor reusi sa treaca de limita celor 10 procente?", a spus Eric Upin, analist la compania Wells Fargo Securities.
Oficialii Microsoft sunt de acord ca sarcina de a tine compania pe o curba ascendenta ascutita este din ce in ce mai dificila, insa in acelasi timp raman optimisti, afirmand ca ceea ce este mai bun de-abia acum urmeaza. Microsoft cheltuieste aproape 5 miliarde de dolari anual pentru cercetare si dezvoltare de noi proiecte.
?Ne asteptam la un an fiscal 2005 foarte bun, pastrand sanse excelente de a accelerea cresterea in 2006 si in continuare", a spus directorul financiar al companiei John Connnors. Microsoft se bazeaza pe lansarea viitorului sistem de operare Longhorn, catre finalul lui 2006, dar si pe investitiile masive in nou-dezvoltatele piete dedicate consumatorilor individuali, comenteaza analistii (spre exemplu, prin consola de jocuri Xbox sau portalul de Internet MSN).