Business Hi-Tech

Afacerile BenQ au trecut de 10 milioane in drumul spre 17 milioane de euro

Afacerile BenQ au trecut de 10 milioane in drumul spre 17 milioane de euro

Michael Borze, director general al BenQ pentru Europa Centrala si de Est

28.08.2006, 18:49 45

BenQ Romania a inregistrat in primele sase luni ale anului o cifra de afaceri de 8,2 mil. euro, a declarat Michael Borze, directorul general pentru Europa Centrala si de Est. "De altfel, in acest moment cifra noastra de afaceri a ajuns la aproximativ 10 milioane de euro si pana la sfarsitul anului dorim sa creasca la 17 milioane de euro", a declarat Costel Grozav, consultant al BenQ Romania.
Compania vinde pe piata locala monitoare LCD, proiectoare, camere foto, accesorii si media. BenQ a ocupat prima pozitie in trimestrul doi pe piata monitoarelor LCD, din punctul de vedere al unitatilor vandute, dupa ce in primul trimestru s-a clasat pe locul trei. De asemenea, in primele sase luni BenQ a avut o cota de piata cantitativa de 33% pe piata proiectoarelor, ocupand primul loc pe acest segment de piata, conform oficialilor companiei.
Aproximativ 60% din veniturile BenQ Romania sunt generate de monitoare LCD si alte 15% sunt generate de proiectoare. "Pentru acest an avem ca target sa vindem 70.000 de monitoare LCD", a precizat Grozav.
Oficialii BenQ analizeaza oportunitatea introducerii de noi game de produse in piata locala, cum ar fi LCD TV (televizoare cu cristale lichide). Adaugarea unor linii noi de produse ar insemna marirea ritmului de crestere propus la inceput de an. "Noi speram sa introducem pe piata televizoarele LCD in acest an. Din pacate, in acest moment trebuie sa platim taxe vamale pentru a importa acest tip de produs si cel mai probabil abia din 2007 aceste taxe vor fi scoase", a explicat Grozav.
Inca un impediment pentru introducerea pe piata locala a televizoarelor LCD ar fi faptul ca fabrica BenQ din Cehia nu ar putea sa faca fata si comenzilor din Romania, conform lui Borze. El crede ca atunci cand BenQ va comercializa acest produs pe piata romaneasca, se vor vinde cateva sute de unitati pe luna. BenQ are ca parteneri in Romania companiile Altex, Darer, Proca Romania, RHS Company, Tornado Sistems pentru zona de distributie IT si StarPrint pentru zona mediilor de stocare. Aproximativ 40% din veniturile BenQ sunt generate de parteneriatul incheiat cu Altex la inceputul anului, conform lui Grozav.
Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 8,2 milioane euro in Romania. "In fiecare an am avut ca target dublarea cifrei de afaceri din Romania si probabil ca acest lucru va fi valabil si anul viitor", a precizat Grozav.
Din punctul de vedere al cifrei de afaceri a companiei, Romania urmeaza imediat dupa Polonia, dar depaseste Cehia si alte 17 tari din Europa Centrala si de Est, conform lui Borze.
Grupul BenQ este format din 10 companii care opereaza independent folosind resursele comune. Veniturile din 2004 ale BenQ Group au fost de 10.8 miliarde USD (8,4 miliarde euro). Corporatia BenQ este formata din trei grupuri principale de afaceri - Computing Products, Digital Media si Mobile Business. Cifra de afaceri in 2004 a depasit 5,1 mld. $ (4 mld. euro).