Business Hi-Tech

Akela pariaza pe visul american

19.05.2004, 00:00 16

Vestea ca o companie mare din strainatate vine sa-si deschida la Bucuresti o reprezentanta sau o filiala este incurajatoare dar nu atat de surprinzatoare. Stirea ca o firma romaneasca se duce sa investeasca tocmai in America este insa cu adevarat neasteptata.
Akela Informatique, producator autohton de solutii software pentru managementul companiilor si furnizor de outsourcing, s-a hotarat sa-si deschida un birou de reprezentanta tocmai la New York. Desi cifra sa de afaceri nu a trecut cu mult peste un milion de dolari anul trecut, Akela a pariat 200.000 de dolari pe visul american, la aceasta suma ridicandu-se investitia de peste Atlantic.
De ce tocmai acolo? "Pentru ca avem de partea noastra niste avantaje pe care indienii sau chinezii, adica unii dintre cei mai puternici concurenti ai romanilor pe piata de outsourcing nu le au", afirma Mihai Popa, director de marketing al companiei.
De fapt, Akela nu s-a dus la New York ca sa produca software sau sa lucreze acolo proiecte de outsourcing pentru clientii din Statele Unite ci pentru a avea o vizibilitate mai mare decat o are ca firma care activeaza doar in Romania. "Ei vor sa faca afaceri cu o firma americana", explica Mihai Popa. Cei cinci angajati ai noului birou sunt toti americani. Derularea proiectelor se realizeaza insa in Romania, la Bucuresti, biroul din New York fiind un punct de contact pentru potentialii clienti americani.
"Fata de indieni, spre exemplu, avem avantajul compatibilitatii mult mai ridicate cu civilizatia occidentala dar si pe cel al fusului orar care ne permite sa comunicam cu Statele Unite mult mai bine", spune Popa.
Contractele au inceput deja sa vina. "Dezvoltam acum un software pentru Vinyl Building Products cu ajutorul caruia clientii vor putea sa-si proiecteze online ferestrele pentru locuinte", adauga oficialul.
Investitia va da roade, sunt convinsi reprezentantii Akela. Ca urmare, se asteapta ca veniturile totale ale companiei sa ajunga in acest an la aproape doua milioane de dolari. Conducerea Akela estimeaza, de asemenea, ca biroul din New York ii va aduce in primul an de functionare venituri de cel putin 400.000 $, suma putand ajunge chiar la un milion de dolari.
Akela a fost fondata in 1998 iar printre clientii companiei se numara France Telecom, Primaria Parisului, Banca Nationala a Parisului, Ubisoft, Danone, postul de televiziune M6, Lukoil si Orange. Actionarul majoritar al companiei este Lucian Butnaru, cel care ocupa si postul de director general.
iuliana.cerchez@zf.ro