Business Hi-Tech

Alibiul perfect?

07.07.2004, 00:00 37



Telefoanele mobile sunt pline de functii aditionale cum ar fi camere foto integrate, sunete polifonice personalizate si serviciile SMS si MMS.



Dar, pe langa acestea, telefonul mobil mai poate avea o functie apreciata indeosebi de cei ce vor sa isi gaseasca un alibi pentru a lipsi de la locul de munca sau de la intalnirea cu prietena. Pentru acestia au aparut o serie de retele de utilizatori gata sa se ajute unii pe altii in a inventa si sustine scuza perfecta. Pe www.sms.ac te poti inscrie intr-o astfel de retea, iar atunci cand ai nevoie de un alibi e suficient sa trimiti un mesaj care va fi primit de toti utilizatorii ei. Strigatul tau de ajutor este auzit astfel de cateva mii de oameni ca tine, care stiu ce inseamna sa ai nevoie de o scuza si dintre care se gaseste cineva sa te sustina.



Nu este nimic nou in a inventa scuze si alibiuri. Dar utilizatorii acestei metode sunt incantati de faptul ca acestea vin din partea unor necunoscuti, care apar, sustin alibiul si dispar la fel de brusc cum au aparut. Ajutorul primit in astfel de situatii din partea unui necunoscut este si mai putin riscant decat cel primit din partea unui prieten. Aceste cluburi de alibiuri s-au raspandit si extins in Europa, SUA.



Sistemul nu este foarte diferit de falsificarea scutirilor medicale in liceu, cand rugai un prieten cu "scris de doctor" sa te ajute. Kenny Hall, un tanar din Denver, a experimentat cu succes alibiurile pe telefon. Vrand sa-si petreaca week-end-ul cu o alta femeie, a facut apel la membrii clubului de alibiuri sa il ajute sa-si minta prietena. Un necunoscut s-a oferit sa o sune si sa-i spuna ca prietenul ei este chemat intr-un alt orasel pentru a da o proba pentru echipa de fotbal. Scuza a functionat, iar prietena nu a suspectat nimic...



Unul din primele si cele mai mari cluburi de alibiuri a fost infiintat in Germania. Cand depasise deja 3500 de membri, creatorul sau a decis desfiintarea lui. "Am o prietena noua si, ca sa vezi, considera clubul acesta ca pe ceva imoral. Am fost nevoit sa-l inchid", a declarat Kayle Hanson, un tanar de 21 de ani din Hamburg. Michelle Logan, o americanca din San Diego nu e deloc de acord cu aceasta parere. Ea a preluat ideea de la Hanson si a infiintat in SUA o retea ce, in acest moment, depaseste ca dimensiuni varianta germana. Succesul de care se bucura clubul lui Logan, mai ales in randul tinerilor, au facut-o sa inceapa taxarea mesajelor de ajutor, transformand nevoia de scuze intr-o afacere profitabila.



Pornind de la inceput ca o idee de afaceri, fundalurile sonore disponibile pe telefoanele mobile, pot fi cumparate cu 2,95 dolari. Acestea sunt o alta varianta de alibiuri pe celulare. Esti la piscina in loc sa te afli la munca? E suficient sa-ti suni seful, sa pui ca fundal sonor al conversatiei sunete de claxoane si de motoare ambalate si sa-i spui ca te afli in cel mai groaznic blocaj de trafic. In loc de sunte de trafic poti alege niste variante mai sensibile, de exemplu sunetul une freze stomatologice sau al unei ambulante. Tehnologia moderna este suficient de avansata pentru a permite stocarea pe telefonul mobil a unor minute bune de fundaluri sonore realiste la calitate maxima.



Minciuna are picioare scurte si pentru fiecare din cele doua variante de scuze/alibiuri exista dezavantaje importante. Nu exista pentru toate o scuza, un exemplu tragicomic fiind cererea de ajutor lansata de o femeie disperata ce vroia sa gaseasca o scuza pentru barbatul ei, soldat plecat in Irak. Vroia sa gaseasca o scuza pentru faptul ca a ramas insarcinata in perioada cat acesta a fost plecat. Apoi, pentru a folosi serviciile unui club de alibiuri ar trebui sa ai incredere intr-o persoana complet necunoscuta care ar putea spune adevarul, in loc sa livreze victimei alibiul sau, avand numarul acesteia, sa inceapa sa o hartuiasca. Varianta fundalurilor sonore, desi este mai inofensiva, se poate epuiza destul de repede, fiind suficient ca seful sa afle de existenta acestora pentru a suspecta apoi toate scuzele "cu sonorizare".



Cu siguranta, desi este pusa la indoiala moralitatea lor, cluburile de scuze/alibiuri prin telefon vor aparea si in Romania. Exista suficient de multi potentiali utilizatori...