Business Hi-Tech

AOL a cumparat actiuni preferentiale la Google

10.05.2004, 00:00 12

Fondatorii motorului de cautare online Google nu vor fi singurii care isi vor freca mainile dupa iesirea companiei pe bursa, scrie The New York Times. Intr-un raport trimis catre SEC (Securities and Exchange Commision), autoritatea americana care reglementeaza activitatea din domeniul burselor, gigantul media Time Warner a dezvaluit ca divizia sa de servicii Internet, America Online, a cumparat 7,4 milioane de actiuni preferentiale Google pentru 22 milioane de dolari, cu aproape 3 $ pe bucata. Achizitia a fost consecinta exercitarii unei garantii pe care Google a emis-o in favoarea AOL in 2002. Aceasta garantie ii dadea companiei America Online dreptul de a cumpara actiunile la un pret dinainte stabilit.
In aprilie, Google a aplicat pentru o oferta publica iar datorita investitiei pe care a facut-o in 2002, AOL ar putea obtine o suma substantiala in cazul in care va vinde actiunile pe care le detine acum.
Analistii se asteapta ca, o data listata la bursa Google sa valoreze mai multe miliarde de dolari. Data pentru oferta publica a Google nu a fost inca fixata.
Legaturile intre AOL si Google sunt mult mai puternice. In urma cu doi ani, intre cele doua firme a fost incheiat un parteneriat care i-a adus pana acum motorului de cautare venituri de 200 de milioane de dolari in 2003 si 35 milioane de dolari in 2002.
AOL nu este sigura firma care va scoate ceva bani din listarea la bursa a companiei Google. Si Yahoo! detine o mica bucata din motorul de cautare rival.